-
Polacy a spożywanie alkoholu
... badań ryzykowna konsumpcja alkoholu, która według norm WHO oznacza więcej niż 16 standardowych jednostek alkoholu spożytych w tygodniu przez kobietę i 21 przez mężczyzn, dotyczy 13% mężczyzn i zaledwie 1% kobiet w Polsce. Warto dodać, że jedna standardowa jednostka alkoholu równa się 10 g czystego alkoholu etylowego, czyli odpowiednik małego ...
-
Picie alkoholu w Polsce. Liczy się jakość, nie ilość
... zależą niewątpliwie od ilości wypijanego alkoholu, ale w równej mierze od modelu konsumpcji. Dlatego wprowadzono przelicznik pozwalający ocenić ilość spożytego alkoholu, czyli jednostkę standardową alkoholu – SJA, 10 g czystego alkoholu etylowego, orientacyjnie pozwalającą ocenić „szkodliwość” każdej okazji spożywania alkoholu – wyjaśnia prof. Fal ...
-
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
... w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 (max. 10 g/hl alkoholu 100%) oraz w stosunku do wymagań określonych w deklarowanej przez producenta normie zakładowej może świadczyć o użyciu do produkcji wódek alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego o niewłaściwej jakości. Natomiast przekroczenie parametru "suchej pozostałości po ...
-
Jakość piwa w III kw. 2011 r.
... ekstraktu brzeczki podstawowej do 0,7 p.p. w stosunku do deklaracji producenta - 2 partie piwa, zaniżonej zawartości alkoholu etylowego o 0,2 p.p. w stosunku do deklaracji producenta - 1 partia piwa, zawyżonej zawartość alkoholu etylowego o 0,4 p.p. w stosunku do deklaracji producenta - 1 partia piwa, barwy EBC piwa (zawyżona do 2,2 jednostek ...
-
Jakość piwa w II kw. 2010 r.
... popełnianych podczas procesu technologicznego. Zawartość alkoholu etylowego związana jest natomiast z procesem fermentacji. Zaniżona zawartość alkoholu etylowego może świadczyć o świadomym działaniu producenta mającym na celu wprowadzenia do obrotu piwa o zaniżonej w stosunku do deklarowanej zawartości alkoholu. W wyniku analiz laboratoryjnych piwa ...
-
Koronawirus (COVID-19). Czym jest i komu zagraża najbardziej?
... jego struktury. Zniszczenie jej powoduje rozpad cząsteczki wirusa i jego dezaktywację. Badania nad innymi koronawirusami wykazały wysoką skuteczność roztworów alkoholu etylowego (o stężeniu 70%) oraz alkoholu izopropylowego. Niemniej, ze względu na charakter warstwy lipidowej wirusa, wszystkie detergenty stosowane do higieny, takie jak mydło, żel ...
-
Wódka również z owoców?
... środowiska, zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności przyjęła jednak tzw. szeroką definicję wódki. Zgodnie z nią, każdy napój alkoholowy produkowany z alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego i otrzymywany przez fermentację, można określać mianem wódki. W konsekwencji, tradycyjne wyroby polskich gorzelni musiałyby konkurować z trunkami ...