-
Inflacja VI 2013
... zwierzęce (o 1,4%). Podrożało także mięso (przeciętnie o 0,4%, w tym drób – o 2,2%, wędliny – o 0,1%, przy utrzymujących się na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu cenach mięsa wieprzowego i wołowego). W czerwcu br. obserwowano spadek cen napojów bezalkoholowych (o 0,3%), w tym wód mineralnych lub źródlanych – o 0,8%, kawy i soków – po ...
-
Inflacja VII 2013
... ryż (o 0,6%). W lipcu br. więcej płacono natomiast za mięso (przeciętnie o 0,7%, w tym za mięso wieprzowe – o 1,7%, drób – o 1,0%, wędliny – o 0,4% przy spadku cen mięsa wołowego – o 0,2%). Podrożały także przetwory młynarskie (o 0,7%), tłuszcze zwierzęce i makarony (po 0,5%) oraz tłuszcze roślinne (o 0,4%). Droższe niż w czerwcu br. były artykuły ...
-
Inflacja II 2014
... br. były warzywa (o 0,7%), kasze i ziarna zbóż (o 0,6%) oraz mięso (przeciętnie o 0,5%, w tym mięso wieprzowe – o 2,0%, wołowe – o 0,4%, wędliny – o 0,2%, przy wzroście cen mięsa drobiowego – o 0,5%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za ryż (o 0,3%), mąkę pszenną (o 0,2%) i pieczywo (o 0,1%). W lutym br. więcej należało ...
-
Inflacja III 2014
... potaniał cukier (o 3,5%) i warzywa (o 1,8%). Tańsze niż w lutym br. było mięso (przeciętnie o 0,8%, w tym mięso wieprzowe – o 3,2%, wołowe – o 0,8%, wędliny – o 0,4%, przy wzroście cen mięsa drobiowego – o 1,1% i cielęcego – o 0,4%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za makarony i produkty makaro-nowe oraz mąkę pszenną (po ...
-
Inflacja IV 2014
... mlecznych – o 0,1%). Tańsze niż w marcu br. było także mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym mięso drobiowe – o 1,6%, wędliny – o 0,2%, mięso wołowe – o 0,1%, przy wzroście cen mięsa wieprzowego – o 1,0% i cielęcego – o 0,1%). W kwietniu br. ceny pieczywa oraz ryb i owoców morza pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. Droższe niż w marcu ...
-
Inflacja VI 2014
... cen jaj (o 0,1%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso (przeciętnie o 0,4%, w tym mięso drobiowe – o 2,9%, wieprzowe – o 0,1%, przy spadku cen mięsa wołowego i cielęcego – o 0,3% oraz wędlin – o 0,2%). Wyższe były także ceny mleka (o 0,2%). W czerwcu br. napoje bezalkoholowe potaniały przeciętnie o 0,1%. Ceny kawy oraz ...
-
Inflacja IX 2014
... (przeciętnie o 0,6%, w tym za mięso drobiowe – o 2,5%, wieprzowe – o 0,5%, przy utrzymujących się na poziomie notowanym w sierpniu br. cenach wędlin oraz wzroście cen mięsa wołowego i cielęcego – o 0,1%). Tańsze niż przed miesiącem było mleko (o 0,6%), mąka i pozostałe zboża (o 0,5%), śmietana oraz makarony i produkty makaronowe (po 0,4%). Obniżyły ...
-
Inflacja III 2015
... i tłuszczy (0,9%) oraz warzyw (o 0,8%). Mniej niż w lutym br. płacono również za mleko (o 0,3%), mięso wołowe (o 0,2%), wędliny, pieczywo oraz sery i twarogi (po 0,1%). Ceny mięsa wieprzowego, ryb i owoców morza, jaj oraz ryżu pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. Droższy niż w lutym br. był natomiast cukier ...
-
Inflacja IV 2015
... br. konsumenci płacili za makarony i produkty makaronowe (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym za mięso drobiowe – o 0,6%, wieprzowe – o 0,5%, przy spadku cen wędlin – o 0,2% oraz mięsa wołowego i cielęcego – o 0,1%). Droższe niż przed miesiącem było pieczywo, ryby i owoce morza, a także mąka pszenna (po 0,1%). Obniżyły się natomiast ceny ...
-
Inflacja I 2016
... żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w stosunku do poprzedniego miesiąca o 1,0%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za warzywa i owoce. Wzrosły ceny mięsa drobiowego, mąki, cukru, olejów i tłuszczy, ryb i owoców morza, jaj, a także ryżu. Nieznacznie mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili natomiast za ...
-
Inflacja VI 2016
... 2,3%). Więcej niż w maju br. konsumenci płacili za cukier (o 0,7%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za mięso wieprzowe – o 2,3%, wędliny – o 0,5%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,4% oraz wołowego i cielęcego – o 0,3%). Droższe niż przed miesiącem były również ryby i owoce morza (o 0,3%), pieczywo oraz tłuszcze roślinne (po 0,1%). Ceny ...
-
Branża mięsna w 2008r.
... trudnościami w upłynnieniu nadwyżek mięsa, w wyniku zamknięcia ... bez wpływu na polski rynek surowcowy, na którym w październiku ceny skupu trzody zaczęły się nieco obniżać. Również drobiarze starali się uczynić z eksportu swoisty zawór bezpieczeństwa. - W pewnym zakresie ratowały nas dopłaty do eksportu jaj wylęgowych, piskląt oraz elementów mięsa ...
-
10 szokujących prognoz Saxo Banku na 2023 rok
... W 2023 r. inwestorzy mogą przecenić pozytywny wpływ prawdopodobnej recesji na inflację. Bez względu na to, czy recesja na rynku mieszkaniowym i kredytowym ... mięsa pochodzenia zwierzęcego do 2030 r. Apetyty obywateli będą musiały zaspokoić ulepszone mięsa pochodzenia roślinnego i jeszcze bardziej humanitarne, mniej emisyjne technologie hodowli mięsa ...
-
Budżet domowy 2012
... (8,25 kg), a najmniej województwa pomorskiego (5,52 kg). Najwięcej mięsa i przetworów mięsnych przeciętnie miesięcznie na osobę spożywano w woj. podlaskim (6,26 kg), a najmniej w ... domowych małżeństw z dziećmi wobec 51,3% gospodarstw małżeństw bez dzieci. Gospodarstwa domowe bez osób niepełnosprawnych były znacznie lepiej wyposażone w przedmioty ...
-
Gospodarstwa domowe w 2015 roku
... jogurtów, natomiast spożywali mniej ziemniaków, pieczywa, jaj, mleka oraz cukru i mięsa. Wyposażenie w przedmioty trwałego użytkowania Rok 2015 przyniósł poprawę pod względem ... na utrzymaniu były zdecydowanie lepiej wyposażone pod tym względem niż gospodarstwa bez dzieci na utrzymaniu. Przykładowo komputer z dostępem do Internetu posiadało 93,6% ...
-
Branża mięsna i rozwiązania IT
... efektywne budżetowanie - wskazuje prezes SAP Polska. Przedsiębiorstwa zajmujące się obróbką mięsa uzyskują marże, które wahają się między 1 a 3 procent netto, a więc ... . Poruszanie się w takiej masie informacji bez narzędzi analitycznych przypominałoby szukanie informacji w wirtualnej rzeczywistości bez internetowej przeglądarki - porównuje Marek ...
-
Branża mięsna: trudna sytuacja małych firm
... sprzedażowych i promocja produktów. Spowolnienie gospodarki nie jest jednak jedynym problemem. Producenci mięsa jako źródło problemów najczęściej wskazują na wzrost cen pasz, co rzutowało na ... przejął ostatnio dwa zakłady. Głośna była też sprawa Sadrobu, który, bez zgody prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, przejął kontrolę nad Exdrobem. ...
-
Brexit: ile straci polski eksport żywności?
... co znacznie obniżyłoby konkurencyjność polskich produktów na wyspach brytyjskich. Bez tego, szczególnie w przypadku wytwórców produktów mniej przetworzonych, konieczne byłoby poszukiwanie innych rynków zbytu. A to nie byłoby takie proste na przykład w przypadku producentów mięsa i wyrobów mięsnych. Ich sprzedaż wymaga zatwierdzenia przez miejscowe ...
-
Budżet domowy 2010
... i najniższej wartości dochodu rozporządzalnego i wydatków. W najlepszej sytuacji dochodowej znajdowały się małżeństwa bez dzieci, których przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny na osobę był o ... (8,92 kg), a najmniej województwa pomorskiego (6,00 kg). Najwięcej mięsa i przetworów mięsnych na osobę spożywano w woj. podlaskim (6,93 kg), ...
-
Budżet domowy 2011
... w zależności od typu biologicznego gospodarstwa domowego był również zróżnicowany. Małżeństwa bez dzieci przeciętnie miesięcznie wydawały ok. 1437 zł na osobę, co ... województwa świętokrzyskiego (8,61 kg), a najmniej województwa pomorskiego (5,74 kg). Najwięcej mięsa i przetworów mięsnych na osobę spożywano w woj. podlaskim (6,52 kg), a najmniej ...
-
Dodatki do wędlin coraz popularniejsze
... dodatków lub w znaczącym stopniu zaniżają zawartość głównego składnika mięsnego w produkcie końcowym. Moim zdaniem, nie da się obecnie produkować mięsa i wędlin bez zastosowania dodatków funkcjonalnych, choć produkt końcowy powinien być pewnym kompromisem pomiędzy produktem bezpiecznym, dobrym jakościowo i posiadającym niewygórowaną cenę - mówi ...
-
Żywność mrożona okiem IH
... pod kątem: zaniżonej zawartości nadzienia czy deklarowanego składnika (np. grzybów w uszkach, mięsa w fasolce po bretońsku), niewłaściwej konsystencji czy mało wyrazistego smaku. ... lodu) i mrożone (bez glazury). Ryby glazurowane muszą posiadać na etykiecie informację o tym ile glazury zawierają. Im mniej glazury tym lepiej. Dla ochrony mięsa ryb ...
-
Spożywcze marki własne w 2011 roku
... , we frankfurterkach – fosfor dodany, pochodzący z substancji zwiększających zdolność mięsa do wiązania wody. Ponadto kwestionowano zawyżoną ilość glazury (otoczki z ... mięsa może w nich wynosić od 20 do 70 proc.). Producent ma obowiązek podawać procentową zawartość głównego składnika, np. mięsa dla wędlin. Na sprzedawcach oferujących wędliny bez ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą, Rosją i Białorusią II kw. 2010
... mogą podróżować i przebywać na terytorium Ukrainy do 90 dni bez konieczności posiadania wiz. Według danych Straży Granicznej w II kwartale 2010 r. ... Niższy udział miały natomiast wydatki na zakup sprzętu gospodarstwa domowego (o 4,6 pkt. proc.) oraz mięsa i wyrobów mięsnych (o 3,8 pkt. proc.). Średnie wydatki poniesione w Polsce przez cudzoziemca ...
-
IJHARS: jakość żywności nie jest zła
... w 4 partiach. Przetwory z mięsa czerwonego W roku 2009 sprawdzono jakość handlową 572 partii przetworów z mięsa ... bez glazury (6 partii). Konserwy rybne W 2009 roku skontrolowano 68 partii konserw rybnych, nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 15 partii. Nieprawidłowości dotyczyły: zaniżonej zawartości: mięsa ...
-
Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010
... w produkcie nawet w zmienionej formie, w tym również składnika podstawowego (np. wody, mięsa, kapusty, mąki pszennej), brak lub podanie niepełnych danych producenta ... z przedstawionych badań przechowalniczych), podanie wykazu składników w nieprawidłowej kolejności (bez zachowania porządku malejącego), brak podania procentowej zawartości składnika ...
-
Inflacja IV 2012
... płacili za cukier (o 0,5%) i ryby (o 0,4%). Odnotowano wzrost cen mięsa (przeciętnie o 0,3%, w tym drobiu i mięsa wołowego – po 0,6%, a mięsa wieprzowego – o 0,1%). Wyższe niż przed ... transportu były wyższe niż w marcu br. o 1,2%. Odnotowano wzrost cen komunikacji miejskiej (bez taksówek) – o 1,4%. Utrzymała się obserwowana od października ub. ...
-
Inflacja V 2013
... oraz artykułów w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” – o 0,2%. Odnotowano także spadek cen mięsa (o 0,1%, w tym mięsa wieprzowego i drobiu – po 0,2%, przy ... niższych niż przed miesiącem. Odnotowano natomiast wzrost opłat w zakresie komunikacji miejskiej (bez taksówek) – o 0,2%. Opłaty związane z łącznością obniżono w maju br ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 36/2013
... zmienił się w całej UE. Rada Prezesów Europejskiego Banku Centralnego (EBC) pozostawiła podstawowe stopy procentowe bez zmian. Benchmarkowa stopa procentowa kredytu refinansowego wynosi nadal 0,5 proc. EBC ... . To zaś jest bardzo niekorzystne dla żywności, a szczególnie dla mięsa. Trudno inaczej zareagować na praktycznie realizowane przez niektóre ...
-
Inflacja XII 2016
... warzywa (o 2,8%). Nie obyło się bez podwyżek cen pieczywa (o 0,6%) oraz makaronów i produktów makaronowych (o 0,5%). Ceny mięsa pozostały takie same jak przed rokiem (w tym wzrosły ceny mięsa wieprzowego – o 1,5%, cielęcego – o 1,3%, wołowego – o 0,5% oraz wędlin – o 0,2%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 2,3%). W 2016 r. w porównaniu z rokiem ...
-
Nowe technologie w FMCG i handlu detalicznym. Co nas czeka?
... ograniczające się pierwotnie do imitacji mielonej wołowiny, a obejmujące obecnie także imitacje mięsa drobiowego, kiełbas i klopsików, można znaleźć w wielu supermarketach w sekcji produktów chłodzonych ... produktów, a nawet sklepy naliczające należność za zakupy automatycznie przy wyjściu (bez kas ani kasjerów). Dzięki zjawisku „zaniku popytu” ze ...
-
10 zaskakujących trendów w polskiej gastronomii
... czy wegetarian. Niemniej jednak należy pamiętać, że wiele osób ogranicza spożycie mięsa – 15 proc. badanych je mięso tylko okazjonalnie, a 60 proc. spożywa je kilka ... ocenia ekspert. No Lo. No alkohol, low alkohol, bezalkoholowe drinki czy alkohol bez alkoholu – ten trend zdobywa popularność w świecie i w polskich restauracjach. Korzystają z niego ...
-
Budżet domowy 2008
... było to o około 13,7% poniżej średniej krajowej i o około 17,1% mniej w porównaniu z gospodarstwami bez osób niepełnosprawnych. Spożycie ilościowe żywności Rok 2008 był kolejnym, w ... w miastach spożywały w przeliczeniu na 1 osobę o 1,82 kg więcej pieczywa i produktów zbożowych, mięsa surowego o 0,47 kg, mleka o 1,23 l, jaj o 1,77 szt., warzyw o 1,98 ...
-
Budżet domowy 2009
... osobami niepełnosprawnymi przeciętny dochód rozporządzalny był o ok. 20,5% niższy niż w gospodarstwach bez osób niepełnosprawnych. Wydatki W 2009 roku przeciętne miesięczne nominalne wydatki ... spożywały w przeliczeniu na 1 osobę o 1,75 kg więcej pieczywa i produktów zbożowych, mięsa o 0,63 kg, mleka o 1,0 l, jaj o 1,81 szt., warzyw o 2,01 kg, w tym ...
-
Tydzień 13/2006 (27.03-02.04.2006)
... . Łatwiejsze będzie realizowanie większych przedsięwzięć inwestycyjnych. Trudniejsze będzie przejęcie ich przez konkurencję. Ukraina wprowadziła zakaz importu mięsa z Polski. Argumentem było podobno wysyłanie mięsa bez dokumentów weterynaryjnych. W 2005 roku Eureko zebrało ok. 6,6 mld euro składki ubezpieczeniowej (wzrost o 19%), jednak zysk netto ...