-
Najbardziej poszukiwane zawody 2018
... ” dowodzi, że na rynku pracy trudno jest również o inżynierów, pracowników restauracji i hoteli oraz przedstawicieli handlowych. Na końcu zestawienia 10 zawodów ... firm, tak w roku bieżącym to już 35% przedsiębiorstw – komentuje Iwona Janas, dyrektor generalna ManpowerGroup w Polsce. – Biorąc pod uwagę trend związany z narastającym problemem niedoboru ...
-
Jak rozwija się handel poza centrami handlowymi?
... pralni, usług fryzjersko-kosmetycznych, oddziału banku, kwiaciarni, a także sieciowej kawiarni i co najmniej jednej restauracji, zazwyczaj z segmentu QSR (quick service restaurant), ale również w unikalnych konceptach ... lub restauracjach. Daria Kotarska, Starszy Doradca, Dział Reprezentacji Najemców Handlowych Magdalena Sadal, Dyrektor ...
-
Jakie benefity dla pracowników z Ukrainy?
... i to zarówno w Polsce jak i na Ukrainie – mówi Marcin Kołodziejczyk, Dyrektor Rozwoju Projektów Międzynarodowych Grupy Progres. Magnesem przyciągających Ukraińców do Polski ... kontakt z rodziną, która została w ojczystym kraju. Również coraz więcej restauracji wprowadza menu w języku Ukraińskim, a sieci sklepów tworzą specjalnie oznaczane półki z ...
-
Gastronomia opanowuje galerie handlowe?
... czasu stają się cenniejsze niż standardowe zakupy”, komentuje Edyta Potera, Dyrektor, Dział Wynajmu Powierzchni Handlowych, JLL. Apetyt na więcej „Jak podaje GUS, ... galerii handlowych w Polsce są coraz większe, a to przekłada się na rosnącą liczbę restauracji proponujących bardziej wyszukaną kuchnię, czego przykładem mogą być miejsca serwujące ...
-
Domowe ubezpieczenie assistance to nie tylko hydraulik
... katalog usług assistance jest znacznie szerszy – mówi Andrzej Paduszyński, Dyrektor Departamentu Ubezpieczeń Indywidualnych Compensa TU SA Vienna Insurance Group. ... życzenie klienta dokonać rezerwacji pokoju w hotelu, biletów na podróż czy stolika w restauracji. Zorganizuje również opiekę do dzieci oraz usługi związane z serwisowaniem samochodu, jak ...
-
Rynek reklamy z korektą wzrostu
... Sportowego. W branży podróże i turystyka swoje działania marketingowe mocno zintensyfikowały sieci restauracji McDonald’s, KFC oraz Da Grasso, a także biuro podróży Itaka. W ... spadł o 1,5 pkt proc. z 47,2% do 45,7%. Komentarz Magdy Kolenkiewicz, Dyrektor Generalnej Starcomu: Początek roku przyniósł spodziewaną korektę dynamicznego wzrostu z 2018 r. W ...
-
Pracownicy z Ukrainy chcą dobrej pracy w dużym mieście
... dla nich jest dobra praca w dużym mieście – mówi Ewa Błaszczyńska, Dyrektor Regionu w Grupie Progres. Ukrainiec w dużym mieście Spośród wymienianych przez Ukraińców ... które oferuje duże miasto tj. centrów handlowych, basenów, przedszkoli, kin czy restauracji. Z drugiej strony bardzo istotnym motywatorem są z pewnością większe perspektywy w dużej ...
Tematy: pracownicy z Ukrainy, rynek pracy -
ManpowerGroup: zatrudnienie spada, rynek pracownika na finiszu?
... zasobów kadrowych. Rynek pracy w kolejnym kwartale nie będzie sprzyjał pracownikom restauracji i hoteli, gdzie po raz pierwszy od siedmiu lat firmy planują redukcję ... się dużych trudności w znalezieniu nowego zatrudnienia – mówi Iwona Janas, dyrektor generalna ManpowerGroup w Polsce. – Jednocześnie podobnie jak wszystkie globalne firmy, monitorujemy ...
-
Browary Warszawskie coraz większe: powstaje 1. woonerf stolicy
... wypoczynku, ruchu pieszego i rowerowego czy drogi pożarowe - mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie. Woonerf to pochodzące z języka holenderskiego określenie oznaczające ... Haberbuscha i Schielego mają swoje lokale. Pojawią się na nich stoliki restauracji i kawiarni, gdzie można zjeść śniadanie, spotkać się na kawę czy businessowy ...
-
ManpowerGroup: zatrudnienie planuje 6% firm, 11% tnie etaty
... odsetkiem pracodawców planujących redukcję etatów. Iwona Janas, dyrektor generalna ManpowerGroup w Polsce, podkreśla, że wybuch pandemii ... ujęciu kwartalnym prognozy są niższe we wszystkich siedmiu sektorach, z największym spadkiem dla restauracji i hoteli (28 pp.) i produkcji przemysłowej (10 pp.). Mniejsze zmiany dotyczą innych obszarów produkcji ...
-
Zachowania konsumentów: zakupy lokalne efektem ubocznym pandemii
... i powrocie do normalnego życia” – komentuje wyniki badania Bartosz Ciołkowski, dyrektor generalny na Polskę, Czechy i Słowację, Mastercard Europe. Wśród innych ... . Ponadto, serwis przypomina również obowiązujące zasady bezpieczeństwa korzystania z restauracji, kawiarni, salonów fryzjerskich i kosmetycznych, siłowni i pływalni, kin i teatrów, ...
-
Rosną wydatki na podróże i alkohol
... rozpoznania dostępności poszukiwanej rzeczy pośród asortymentu online – mówi Krzysztof Łagowski, Dyrektor, Strategy, Analytics and M&A, Consulting, Deloitte. Choć zauważalnie, bo o 3 pp ... z podróżami samolotem (-1 pp.), pobytem w hotelu (-3 pp.) czy wyjściem do restauracji lub baru (-2 pp.). Bezpieczniej online Eksperci Deloitte zauważają, że ...
-
Deloitte: polscy konsumenci kupują online, ale zakupy odbierają w sklepie
... o 7 pp. wzrosła liczba konsumentów, którzy nie mają obaw związanych z wyjściem do restauracji. Mniejszy spadek poziomu niepokoju, ale również zauważalny, eksperci odnotowali w ... . ankietowanych. Więcej jest w Niemczech i Wielkiej Brytanii – mówi Anita Bielańska, Dyrektor w dziale Konsultingu, Deloitte. Ekspertka zauważa, że znacznie spadła też ...
-
Na home office traci branża modowa i automotive. Kto zyskuje?
... biur lub przynajmniej redukcję zajmowanej powierzchni. To, jak podkreśla Paweł Szczepankowski, dyrektor zarządzający Atradius Polska, może zaowocować niewypłacalnością deweloperów. Z pustymi biurkami bezpośrednio wiąże się też stan chociażby stołówek czy restauracji w dzielnicach biurowych. Zazwyczaj pełne w porach lunchowych, teraz zmagają się ...
-
Jaki rynek pracy przyniesie nowy rok?
... i większość chce wzmacniać swoje zespoły – mówi Iwona Janas, dyrektor generalna ManpowerGroup w Polsce. – Kolejny kwartał z rzędu liderem w zakresie ... jest widoczny w czterech z siedmiu sektorów. Największy, o 9 pp., dotyczy restauracji i hoteli. Mniej niż w ubiegłym kwartale pracowników będą poszukiwać przedsiębiorstwa z handlu detalicznego ...
-
Jak pandemia zmieniła zwyczaje kulinarne Polaków?
... tradycji wspólnego biesiadowania, organizowania spotkań przy stole zamiast wyjścia do restauracji. Zaczęli również rozwijać swoje kulinarne pasje. Pokrzepiający jest fakt, ... sobie przypomnieć, jak bezcenne są relacje z najbliższymi – mówi Jerzy Hołub, dyrektor marketingu w polskim oddziale Mastercard Europe. Badanie zrealizowane przez Fly Research ...
-
Rekrutację pracowników planuje co czwarta firma
... swoje potrzeby związany z pozyskaniem nowych kadr – mówi Tomasz Walenczak, dyrektor generalny ManpowerGroup w Polsce. – Na ochłodzenie się prognoz rekrutacyjnych firm ... na poziomie -3%. Największych zwolnień należy jednak spodziewać się w sektorze restauracji i hoteli (-6%) oraz produkcji podstawowej (-11%). Najbardziej intensywna rywalizacja o ...
-
Hakerzy w 2021 roku ukradli z kart płatniczych 57,6 mln zł
... Polsce dochodzi do 1067 ataków na instytucje finansowe. Jak wyjaśnia Wojciech Głażewski, dyrektor zarządzający firmy Check Point Software Technologies w Polsce, hakerzy posługują ... niedawno sprawę masowego skimmingu (kopiowania danych z paska magnetycznego karty) w restauracji londyńskiego hotelu Ritz, do którego doszło w 2020 roku. System rezerwacji ...
-
Polska gastronomia jest w złej kondycji
... towarzyszyła nam pandemia, a potem rosnące koszty, rynek pod względem liczby lokali skurczył się do wielkości z roku 2010 – mówi Szymon Mordasiewicz, dyrektor komercyjny Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. – Niestety, cały czas mamy do czynienia z utrzymującą się na wysokim poziomie inflacją oraz słabymi ...
-
Moda w e-commerce: zwroty wyzwaniem dla logistyki
... 2022 r. W tym krótkim okresie moda zdeklasowała kolejne na liście dostawy z restauracji (19%), kosmetyki i produkty wellness (17%), meble, akcesoria do domu i ogrodu (16 ... z innych rynków regionu i kanałów sprzedażowych – mówi Michał Wochna, Dyrektor Operacyjny w spółce ID Logistics, świadczącej kompleksowe rozwiązania magazynowe i fulfilment ...
-
Logistyka e-commerce rośnie trzy razy szybciej niż rynek kontraktowy
... . względem 2022 r. Bardzo daleko za modą (18,54%) znajdują się zamówienia z restauracji i serwisy cateringowe. Trzecim ulubionym asortymentem są kosmetyki i produkty do pielęgnacji, ... unijnym e-handlu, również z w zamówieniach transgranicznych – mówi Michał Wochna, Dyrektor Operacyjny w spółce ID Logistics Polska, świadczącej kompleksowe rozwiązania ...
-
Parki handlowe w I kw. 2024 wciąż na celowniku inwestorów
... House of Diamonds. Na polski rynek weszła także największa sieć restauracji typu fast food w krajach bałtyckich i Finlandii – Hesburger. Z kolei Biedronka poinformowała o uruchomieniu ... ponowną ekspansję większej liczby mniejszych sklepów – podkreśla Fabrice Paumelle, Dyrektor Działu Powierzchni Handlowych. Na ile technologia zmieni handel? ...
-
Inflacja IX 2024. Ceny wzrosły o 4,9% r/r
... (o 8,0%), żywności (o 4,7%) oraz restauracji i hoteli (o 7,4%) podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 2,04 p. proc., 1,17 p. proc. i 0,42 p. proc. Niższe ceny w zakresie transportu (o 1,5%) oraz odzieży i obuwia (o 1,8%) obniżyły ten wskaźnik odpowiednio o 0,13 p. proc. i 0,07 p. proc. Departament Handlu i Usług Dyrektor Ewa Adach-Stankiewicz