-
Pandemia COVID-19 nie budzi już naszego niepokoju?
... o 6 pp. dotyczy barów i restauracji. Dziś 36 proc. z nas czuje się w takich miejscach komfortowo, choć grudzień to kolejny miesiąc kiedy lokale gastronomiczne mogą serwować jedzenie jedynie na wynos. Mimo, że ograniczenia w przyjmowaniu gości dotyczą także hoteli, aż o 8 pp. wzrosła liczba Polaków, którzy ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza na minusie, najgorzej m.in. w gastronomii
... 56,9 wobec minus 61,1 w listopadzie. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 69,6) niż jednostki gastronomiczne (minus 49,2). Informacja i komunikacja W grudniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 5,8 – wyższym niż przed miesiącem ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza na minusie, wciąż najgorzej w gastronomii
... 52,1 wobec minus 56,9 w grudniu ub.r. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 64,5) niż jednostki gastronomiczne (minus 44,9). Informacja i komunikacja W styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 7,4 – wyższym niż przed ...
-
ManpowerGroup: rekrutację pracowników planuje 10% firm
... jest to poprawa o 5 punktów procentowych, jednak utrzymujący się na ujemnym poziomie wskaźnik pokazuje, że właściciele hoteli oraz przedsiębiorcy oferujący usługi gastronomiczne nadal są niepewni jutra i przewidują konieczność zmniejszenia zatrudnienia. Jak polski rynek pracy wypada na tle innych krajów EMEA? Jeśli chodzi ...
-
Branża piekarnicza czeka na odbicie w HoReCa
Jak COVID-19 wpłynął na branżę piekarniczą? Z jednej strony spadła ilość zamówień z branży hotelarsko-gastronomicznej, z powodu lockdownu tego sektora, z drugiej - wzrosła sprzedaż pieczywa w kanale handlu detalicznego. Niestety to nie wystarczyło, aby producenci pieczywa wyszli z kryzysu obronną ręką - zauważa Santander Bank Polska. Jak podaje ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza w marcu 2021 wciąż na minusie
... minus 34,4 wobec minus 40,6 w lutym. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 42,0) niż jednostki gastronomiczne (minus 28,6). Informacja i komunikacja W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 12,5 – wyższym niż przed miesiącem ...
-
HoReCa, czyli zwolnienia i przebranżowienie
... pozbawiają szansy na jej otrzymanie. Co więcej, wsparcia nie udzielono także firmom ściśle związanym z sektorem HoReCa jak np. wyposażenie, hurtownie gastronomiczne itp. – podkreśla Rafał Krzycki, Wydawca Horeca Business Club oraz Wiceprzewodniczący i Sekretarz Rady w Izbie Gospodarczej Gastronomii Polskiej. – Skutki obostrzeń i niewystarczającej ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza nieco lepsza w kwietniu 2021
... minus 39,2 wobec minus 34,4 w marcu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 52,9) niż jednostki gastronomiczne (minus 30,6). Informacja i komunikacja W kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 11,7 – zbliżonym do odnotowanego ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza lepsza niż w kwietniu
... minus 12,9 wobec minus 39,2 w kwietniu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 13,4) niż jednostki gastronomiczne (minus 10,9). Informacja i komunikacja W maju wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 13,0 – zbliżonym do odnotowanego przed ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza lepsza niż w maju
... 3,1 wobec minus 12,9 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują nieco bardziej korzystne oceny koniunktury (plus 4,2) niż jednostki gastronomiczne (plus 2,7). Informacja i komunikacja W czerwcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 14,2 – zbliżonym do odnotowanego przed ...
-
Czy fast food rządzi? Gdzie Polacy zamawiają gotowe posiłki?
... i barów z kolei najczęściej korzystają osoby w wieku 25-34 lata. Widoczne są istotne zmiany w sposobie zamawiania jedzenia teraz względem czasu, kiedy punkty gastronomiczne były jeszcze zamknięte i serwowały tylko jedzenie na wynos, a podróże ograniczone. O ile w kwietniu tego roku tylko 22% respondentów zamawiało jedzenie na ...
-
Wzrost cen ogranicza zakupy. Polacy tną wydatki i konsumpcję
... politykę gospodarczą rządu (62%). Badanie szczególnie dostrzegają podwyżki żywności, benzyny oraz opłat za mieszkanie. Ponad połowa twierdzi, że podrożały usługi gastronomiczne. Jaką strategię przyjmują Polacy wobec coraz wyższych cen? Polacy koncentrują się przede wszystkim na obniżeniu swoich wydatków. Ponad połowa badanych ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza w VII 2021 prawie bez zmian
... plus 5,3 wobec plus 3,1 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują nieco bardziej korzystne oceny koniunktury (plus 6,7) niż jednostki gastronomiczne (plus 2,9). Informacja i komunikacja W lipcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 14,5 – zbliżonym do odnotowanego ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza w VIII 2021 zbliżona do lipcowej
... minus 6,7 wobec plus 5,3 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 12,5) niż jednostki gastronomiczne (minus 2,8). Informacja i komunikacja W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 13,4 – zbliżonym do odnotowanego ...
-
Koniunktura gospodarcza w X 2021: zakwaterowanie i gastronomia najgorzej
... wobec minus 10,9 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 16,6) niż jednostki gastronomiczne (minus 8,7). Informacja i komunikacja W październiku wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 16,8 – zbliżonym do sygnalizowanego ...
-
Koniunktura gospodarcza w XI 2021 gorzej niż w październiku
... 17,0 wobec minus 12,3 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 20,8) niż jednostki gastronomiczne (minus 14,3). Informacja i komunikacja W listopadzie wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 13,9 – niższym niż przed ...
-
Koniunktura gospodarcza w XII 2021 dalej w dół
... 19,6 wobec minus 17,0 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 27,5) niż jednostki gastronomiczne (minus 14,2). Informacja i komunikacja W grudniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 13,7 – zbliżonym do sygnalizowanego ...
-
Koniunktura gospodarcza w I 2022 na poziomie zbliżonym do grudniowego
... 19,1 wobec minus 19,6 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 26,3) niż jednostki gastronomiczne (minus 15,2). Informacja i komunikacja W styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 12,5 – zbliżonym do ...
-
Koniunktura gospodarcza w II 2022: budownictwo oraz zakwaterowanie i gastronomia najgorzej
... 15,8 wobec minus 19,1 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 20,9) niż jednostki gastronomiczne (minus 11,9). Informacja i komunikacja W lutym wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 12,8 – zbliżonym do sygnalizowanego ...
-
Zachowania konsumentów: gdzie i jaką kawę kupują Polacy poza domem?
... za potrzebami klientów – liderami są stacje paliw, do których od dwóch lat dołączają sklepy detaliczne, które już wyprzedziły miejsca typowo gastronomiczne. Sprzedaż kawy jest bardzo opłacalną usługą. W przypadku stacji paliw obserwujemy od lat zmianę modelu biznesowego od sprzedaży paliwa po sprzedaż ...
-
Koniunktura gospodarcza w III 2022 gorsza niż w lutym
... 13,4 wobec minus 15,8 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 15,8) niż jednostki gastronomiczne (minus 10,0). Informacja i komunikacja W marcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 9,6 – niższym od sygnalizowanego przed ...
-
Koniunktura gospodarcza w IV 2022 lepsza niż w marcu
... 4,0 wobec minus 13,4 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 7,2) niż jednostki gastronomiczne (minus 2,8). Informacja i komunikacja W kwietniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 14,1 – wyższym od sygnalizowanego ...
-
Koniunktura gospodarcza w V 2022 najgorzej oceniana przez budownictwo
... minus 4,0 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują korzystne oceny koniunktury (plus 5,2), zbliżone do zgłaszanych przez jednostki gastronomiczne (plus 5,5). Informacja i komunikacja W maju wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 12,8 – zbliżonym do sygnalizowanego ...
-
HoReCa już po kryzysie, dużo ofert pracy w gastronomii i hotelarstwie
... pracy, a zapotrzebowanie to przed sezonem wakacyjnym będzie jeszcze rosło. Z danych Grupy Progres wynika, że na przełomie kwietnia i maja usługi noclegowe i gastronomiczne oferowały ponad 14 tys. miejsc pracy. Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Ile miejsc pracy oferuje przed sezonem branża HoReCa? Czy ...
-
Raty w górę, spłata kredytu pod znakiem zapytania?
... obecnie 2/3 badanych. Wzrost cen powoduje, że musimy ograniczać wydatki, przy czym najczęściej rezygnujemy z wydatków na rozrywkę i kulturę, a także usługi gastronomiczne. Badani dostrzegają także związek pomiędzy inflacją a sytuacją międzynarodową (70%), jak również ze wzrostem cen paliw (77%), energii (69%), oraz transportu ...
-
Koniunktura gospodarcza w VI 2022 najgorzej oceniana przez budownictwo i przetwórstwo przemysłowe
... wobec plus 5,4 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują korzystne oceny koniunktury (plus 3,7) wobec negatywnych opinii zgłaszanych przez jednostki gastronomiczne (minus 1,0). Informacja i komunikacja W czerwcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 11,6 – zbliżonym do ...
-
Koniunktura gospodarcza w VII 2022 oceniana gorzej
... przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują korzystne oceny koniunktury (plus 4,4) wobec negatywnych opinii zgłaszanych przez jednostki gastronomiczne (minus 2,1). Informacja i komunikacja W lipcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 12,2 – zbliżonym do sygnalizowanego ...
-
Koniunktura gospodarcza we IX 2022 oceniana gorzej
... minus 18,6 wobec minus 4,9 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej pesymistyczne oceny koniunktury (minus 23,7) niż jednostki gastronomiczne (minus 12,3). Informacja i komunikacja We wrześniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 10,6 – zbliżonym do ...
-
Koniunktura gospodarcza w XII 2022 wciąż oceniana negatywnie
... 19,5 wobec minus 19,3 przed miesiącem. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej pesymistyczne oceny koniunktury (minus 20,1) niż jednostki gastronomiczne (minus 17,2). Informacja i komunikacja W grudniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 8,0 – zbliżonym do sygnalizowanego ...
-
Czy polski rynek "dark store" jest zagrożony?
... . Barcelona w swoim działaniu poszła krok dalej, bo chce, aby prócz „ciemnych sklepów” z miasta zniknęły także tzw. "dark kitchens", czyli lokale gastronomiczne, które oferują wyłącznie dostawę posiłków do domu. Po wejściu zakazu w życie wszystkie takie obiekty będą musiały zostać przeobrażone w zamknięte magazyny ...
Tematy: dark stores, sklepy, sklepy magazynowe, zakupy, quick delivery, zakupy online, Lisek, Glovo, Bolt Food, Uber Eats, Wolt -
Liczy się już tylko park handlowy? Wyraźne zmiany na rynku powierzchni handlowych
... z uwagi na to, że zakupy codziennej potrzeby można w nich zrobić szybko, wchodząc do sklepów wprost z parkingu. Popularność formatu podbijają placówki gastronomiczne znanych, sieciowych marek oraz coraz liczniej pojawiające się w nich dyskontowe sklepy przemysłowe i spożywcze oraz sklepy off-price, co pozwala nabywcom zaoszczędzić ...
-
Parki handlowe w Polsce wciąż na celowniku inwestorów
... z centrami handlowymi, którzy chętniej otwierają tam swoje sklepy, widząc potencjał dla rozwoju. Często są to marki z ekonomicznego sektora odzieżowego, punkty gastronomiczne czy usługi takie, jak np. sale zabaw, przedszkola lub siłownie. Mimo spowolnienia, parki handlowe dalej poszukiwane Mimo ogólnego spowolnienia na ...
-
Siła nabywcza Warszawiaków napędza luksusowe inwestycje
... oferty kulinarnej. Wśród nowych graczy są sieciowe restauracje, ale także prywatne biznesy, w tym wiele propozycji z Ukrainy. Również nowe zachodnie koncepty gastronomiczne zaczęły wchodzić do Polski i poszukują miejsc na rozwijanie swojego biznesu przy ulicach handlowych – mówi Karolina Kunciak, Associate Director w dziale High ...
-
Handlowe ulice w Warszawie: gdzie po luksus, a gdzie po świetne jedzenie?
... produktach, ze średniej półki cenowej. Ważną rolę w ich rozwoju pełni także gastronomia, szczególnie restauracje i kawiarnie przy Świętokrzyskiej, Placu Konstytucji i Zbawiciela. Gastronomiczne ulice Ofertą gastronomiczną wyróżniają się także ulice Poznańska, Hoża, Piękna i Krucza. Znajduje się tam wiele niesieciowych lokali, małe prywatne biznesy ...
-
Parki handlowe i centra convenience: będzie kolejny rekord
... koncepcji miast 15-minutowych. W tym kontekście parki handlowe odgrywać będą bardzo istotną rolę i rozszerzać swoją ofertę między innymi o kluby fitness, punkty gastronomiczne, centra medyczne czy place zabaw dla dzieci. Staną się tym samym miejscem integrującym lokalną społeczność, oferując znacznie więcej niż możliwość ...