-
Inflacja I 2006
... . roku konsumenci płacili za warzywa i owoce. Podrożały również tłuszcze roślinne, mięso wołowe, artykuły w grupie "mleko sery i jaja" oraz ryby. Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić za drób i mięso wieprzowe. Potaniały również wędliny, tłuszcze zwierzęce, mąka oraz cukier. Ceny napojów bezalkoholowych utrzymały się ...
-
Inflacja IV 2007
... Podrożała mąka (o 1,0%)oraz mięso wołowe (o 0,4%). Za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” konsumenci płacili o 0,2% więcej niż w ub. miesiącu. W tej samej skali podrożało również mięso wieprzowe. Nieznacznie droższe niż w marcu było pieczywo (o 0,1%). Zanotowano spadek cen drobiu (o 2,8%) oraz cukru (o 0,6%). Potaniały wędliny, a także oleje ...
-
Inflacja VI 2008
... także drób (o 0,3%). Więcej niż w maju br. należało zapłacić za ryż (o 6,0%), mięso wieprzowe (o 4,0%), wędliny (o 2,2%) i tłuszcze roślinne (o 1,8%). Droższe było także pieczywo (o 1,1%), przetwory makaronowe (o 0,7%) oraz mięso wołowe (o 0,5%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,3%, w tym kawy – o 0,6%, herbaty – o 0,5%, a soków ...
-
Inflacja VII 2008
... (o 0,8%), a także jaja (o 0,4%). Więcej niż w czerwcu br. należało zapłacić za ryż (o 5,0%) oraz tłuszcze roślinne (o 1,8%). Droższe było mięso (o 0,7 %), w tym drób – o 1,4% wędliny – o 0,7%, mięso wieprzowe – o 0,4%. Podrożały artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” (o 0,7%). Wzrosły także ceny pieczywa (o 0,6%) i makaronów ...
-
Inflacja IX 2008
... . Ceny żywności wzrosły we wrześniu br. o 0,6%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa (o 6,5%) i ryż (o 1,5%). Podrożało mięso wieprzowe (o 1,1%), a także mięso wołowe (o 0,6%) oraz wędliny (o 0,7%). Więcej niż w sierpniu br. należało zapłacić za tłuszcze roślinne (o 0,4%), w tym za oleje roślinne – o 0,8%. Podrożał cukier ...
-
Inflacja IV 2009
... w tym za jabłka – o 6,8%, a banany – o 5,6%. Podrożał cukier i jaja (po 4,4%). Więcej niż w marcu konsumenci płacili za mięso (o 1,6%), w tym za mięso wołowe – o 2,3%, wieprzowe i drobiowe – po 2,2%, a wędliny – o 1,1%. Wysoka rynkowa podaż mleka przełożyła się na obniżenie cen masła (o 1,4%), mleka (o 0,5%), a także serów (o 0,2%). Ceny napojów ...
-
Inflacja X 2012
... mleka – o 0,3%, a serów – o 0,2%. Więcej niż we wrześniu br. konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,3%) i mięso (o 0,2%), w tym mięso wołowe – o 0,8%, wieprzowe – o 0,6%, przy spadku cen drobiu – o 1,8%. Za wędliny należało zapłacić o 0,7% więcej niż w poprzednim miesiącu. W październiku br. podrożało także pieczywo (o 0,2%). Niższe niż przed ...
-
Inflacja VII 2013
... poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za owoce (o 1,6%) oraz ryż (o 0,6%). W lipcu br. więcej płacono natomiast za mięso (przeciętnie o 0,7%, w tym za mięso wieprzowe – o 1,7%, drób – o 1,0%, wędliny – o 0,4% przy spadku cen mięsa wołowego – o 0,2%). Podrożały także przetwory młynarskie (o 0,7%), tłuszcze zwierzęce i makarony (po 0,5%) oraz ...
-
Inflacja II 2014
... br. Najbardziej potaniał cukier (o 3,8%) i jaja (o 1,4%). Tańsze niż w styczniu br. były warzywa (o 0,7%), kasze i ziarna zbóż (o 0,6%) oraz mięso (przeciętnie o 0,5%, w tym mięso wieprzowe – o 2,0%, wołowe – o 0,4%, wędliny – o 0,2%, przy wzroście cen mięsa drobiowego – o 0,5%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za ryż ...
-
Inflacja III 2014
... cen żywności (o 0,4% wobec 0,1% w lutym br.). Najbardziej potaniał cukier (o 3,5%) i warzywa (o 1,8%). Tańsze niż w lutym br. było mięso (przeciętnie o 0,8%, w tym mięso wieprzowe – o 3,2%, wołowe – o 0,8%, wędliny – o 0,4%, przy wzroście cen mięsa drobiowego – o 1,1% i cielęcego – o 0,4%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także ...
-
Inflacja V 2014
... mąka (o 1,6%), oleje i tłuszcze (o 0,6%), napoje i inne produkty mleczne (o 0,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso (przeciętnie o 0,3%, w tym mięso wieprzowe – o 0,9%, wołowe i cielęce – o 0,4%, wędliny - 0,1%, przy utrzymujących się na poziomie notowanym w kwietniu br. cenach mięsa drobiowego). Wyższe były także ceny ...
-
Inflacja II 2015
... na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. Mniej niż w styczniu br. konsumenci płacili za ryż (o 1,0%), tłuszcze zwierzęce (o 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za mięso wieprzowe – o 1,6%, wędliny – o 0,5%, wołowe i cielęce – o 0,2%, przy utrzymujących się na poziomie obserwowanym w styczniu br. cenach mięsa drobiowego). Tańsze niż ...
-
Inflacja IX 2015
... . Najbardziej podrożały warzywa (o 6,6%) i cukier (o 4,2%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,6%) oraz mięso (przeciętnie o 0,4%, w tym za mięso drobiowe – o 1,3%, wieprzowe – o 0,3%, wędliny – o 0,2% przy utrzymujących się na niezmienionym poziomie cenach mięsa wołowego i cielęcego). Droższa niż w sierpniu br ...
-
Inflacja XII 2015
... r.). Najbardziej potaniało masło (o 10,1%). Mniej niż w 2014 r. konsumenci płacili za cukier (o 9,0%), tłuszcze roślinne (o 3,4%) oraz mięso (przeciętnie o 3,0%, w tym mięso wieprzowe – o 6,0%, drobiowe – o 4,1%, wędliny – 1,6%, wołowe – o 1,1%, przy wzroście cen mięsa cielęcego – o 1,1%). Niższe były ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja ...
-
Inflacja II 2016
... konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 0,6%), tłuszcze roślinne (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Tańsze niż w styczniu br. było mięso (przeciętnie o 0,7%, w tym mięso drobiowe – o 1,6%, wieprzowe – o 1,0%, wędliny – o 0,3% przy utrzymujących się na niezmienionym poziomie cenach mięsa wołowego i cielęcego). Mniej niż w styczniu br. konsumenci ...
-
Inflacja VI 2016
... wobec spadku o 0,1% w maju br. Najbardziej podrożały owoce (o 2,3%). Więcej niż w maju br. konsumenci płacili za cukier (o 0,7%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za mięso wieprzowe – o 2,3%, wędliny – o 0,5%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,4% oraz wołowego i cielęcego – o 0,3%). Droższe niż przed miesiącem były również ryby i owoce ...
-
Inflacja IX 2016
... płacono natomiast za cukier (o 4,8%) i masło (o 3,1%). Droższe niż w sierpniu br. były ryż (o 0,8%), mąka (o 0,7%) oraz sery i twarogi (o 0,5%). Podrożało mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym mięso wieprzowe – o 0,7%, wędliny – o 0,4%, wołowe – o 0,2%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 1,2%). We wrześniu br. wzrosły również ceny tłuszczów roślinnych ...
-
Inflacja XI 2016
... makaronowych (po 0,4%). Droższe były również pieczywo i czekolada. Nieco więcej niż w poprzednim miesiącu przyszło zapłacić nam za mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym wędliny – o 0,5%, mięso wołowe i cielęce – o 0,2%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,9% i mięsa wieprzowego – o 0,3%). Ceny cukru pozostały na poziomie notowanym w październiku ...
-
Inflacja V 2017
... cen objęły owoce (o 5,8%), tłuszcze roślinne (o 2,9%) i zwierzęce (o 2,5%) oraz mąkę (o 1,8%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za mięso (przeciętnie o 1,3%, w tym za mięso wieprzowe – o 2,8%, drobiowe – o 1,1%, wędliny – o 1,0%, przy spadku cen mięsa wołowego i cielęcego – o 0,2%). Droższe niż w kwietniu br. były makarony i produkty ...
-
Inflacja VIII 2017
... płacono za makarony i produkty makaronowe (o 0,6%), a także pieczywo oraz mąkę (po 0,3%). Droższe niż w lipcu br. było również mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym wędliny – o 0,7%, mięso wołowe i cielęce – o 0,3%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,6% i wieprzowego – o 0,2%). W sierpniu br. napoje bezalkoholowe podrożały przeciętnie o 0,2%. Więcej ...
-
Inflacja IX 2017
... mleko – po 0,7%, a także jaja – o 0,6%). We wrześniu br. konsumenci płacili więcej za makarony i produkty makaronowe (o 0,5%) oraz mięso (przeciętnie o 0,3%, w tym mięso drobiowe – o 0,7%, wieprzowe – o 0,4% i wędliny – o 0,1%, przy utrzymujących się na tym samym poziomie cenach mięsa wołowego i cielęcego). Nieznacznie podrożało pieczywo i mąka (po ...
-
Wzrost cen hamuje, a zakupy nie tanieją
... to czas, w którym częściej kupowane są warzywa i owoce – dostrzega dr Anna Semmerling. Ponadto niewielkie obniżki odnotowały takie kategorie, jak mięso i ryby – odpowiednio o 8,6% i 8,8% rdr. Dla porównania, wędliny zdrożały o 12,9% rdr. W okresie letnim konsumenci chętniej sięgają po produkty sezonowe i nimi zastępują białko zwierzęce. Sprzedawcy ...
-
Tydzień 25/2004 (14-20.06.2004)
... rynkowo atrakcyjna. Według GUS ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju wzrosły o 3,4% r./r. i o 1% m./m. Najbardziej zdrożało mięso o 1,5% (w tym wołowe o 6,3%, wieprzowe o 2,2%, wędliny o 1,4% oraz drób o 0,4%) i cukier (o 2,4%), a potaniały o 5,6% warzywa. W maju podrożała odzież o 0,5%, a obuwie o 0,2%. Zdrożały materiały do konserwacji ...
-
Inflacja w 2004 r.
... cukru (o 67,1%). Podrożały tłuszcze zwierzęce (o 18,3%), w tym masło - o 13,6%. Więcej niż w grudniu 2003 r. konsumenci płacili za mięso (o 15,6%), w tym za wołowe - o 39,7%, wieprzowe - o 20,2%, wędliny - o 13,5% oraz drób - o 13,2%. Droższa była również mąka (o 8,7%) oraz pieczywo (o 4,8%). Podniesiono ceny ryb (o 2,8%) oraz tłuszczów roślinnych ...
-
Inflacja I 2005
... obniżyły się o 0,3%. Tańszy niż w poprzednim miesiącu był drób. Potaniały również owoce. Mniej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za mięso wieprzowe, cukier, wędliny, mąkę oraz tłuszcze zwierzęce. Więcej należało natomiast zapłacić za warzywa. Podniesiono również ceny artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" oraz ...
-
Inflacja VIII 2005
... niż w lipcu br. (o 0,1%). Droższe były natomiast owoce (o 3,1%). Więcej niż miesiąc wcześniej konsumenci płaci za mięso (o 0,8%), w tym za wieprzowe - o 1,4%, drób - o 1,2%, wędliny - o 0,5% oraz wołowe - o 0,3%. Ryby podrożały o 0,3%. Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,2%, w tym kawy - o 0,6%, a soków - o 0,1%. Potaniała natomiast herbata ...
-
Inflacja V 2007
... wzrost cen drobiu, a także mięsa wołowego (po 0,3%). Za wędliny należało zapłacić o 0,2%więcej niż przed miesiącem. W tej samej skali podniesiono również ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”. Tańszy niż w kwietniu br. był cukier (o 0,4%) oraz mięso wieprzowe (o 0,1%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,5%, w tym głównie ...
-
Inflacja VII 2007
... głównie obniżki cen warzyw (o 24,8%). Potaniał również cukier (o 1,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili natomiast za mięso wieprzowe (o 5,2%) i drób (o 4,5%). Podrożały również tłuszcze zwierzęce (o 2,3%) oraz wędliny (o 2,1%). Za owoce płacono o 1,3% więcej niż w czerwcu br. Zanotowano wzrost cen tłuszczów roślinnych oraz mięsa ...
-
Inflacja X 2007
... za warzywa (o 3,4%), pieczywo (o 3,3%), przetwory makaronowe (o 1,7%), tłuszcze roślinne (o 1,4%), a także ryż (o 1,1%). Droższe były wędliny (o 0,6%) oraz ryby (o 0,2%). Nieznacznie wzrosły ceny cukru (o 0,1%). Potaniał natomiast drób (o 2,4%), a także mięso wieprzowe i wołowe (po 0,1%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż przed miesiącem ...
-
Inflacja VIII 2008
... miesiącu konsumenci płacili za masło (o 0,7%) i mąkę (o 0,1%). Więcej niż w lipcu br. należało zapłacić za ryż (o 3,0%), wędliny (o 1,3%) oraz tłuszcze roślinne (o 1,1%). Droższe było mięso wieprzowe (o 1,0 %), a także przetwory makaronowe (o 0,5%), i pieczywo (o 0,4%). Podrożały artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” oraz ...
-
Inflacja X 2008
... w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa (o 8,2%), cukier (o 4,4%) i owoce (o 3,1%). Podrożały jaja (o 0,7%), ryż (o 0,5%), a także wędliny, ryby (po 0,4%). Więcej niż we wrześniu br. należało zapłacić za mięso wołowe (o 0,3%) i tłuszcze roślinne (o 0,2%). Niższe niż przed miesiącem były ceny drobiu (o 2,3%) oraz mąki (o 0,8%). Potaniało ...
-
Inflacja XII 2008
... roślinne (o 12,7%, w tym oleje roślinne – o 18,6%). Więcej niż w grudniu 2007 r. konsumenci płacili za przetwory makaronowe (o 9,2%), mięso wieprzowe (o 8,8%), pieczywo (o 6,4%), a także wędliny i warzywa (po 6,3%). Wzrosły ceny mięsa wołowego (o 4,6%), ryb (o 3,7%), artykułów w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” (o 3,4%) oraz ...
-
Nowy Intermarché w Dęblinie
... delikatesowe z Francji, niedostępne w innych sieciach. Ponadto w sklepie prowadzony będzie rozbiór mięsa czerwonego i białego. W ofercie znajdą się wyroby drobiowe i wędliny oraz mięso przygotowywane w piecu konwekcyjnym (zużywa 95% tłuszczu mniej w porównaniu z tradycyjnymi metodami). W nowym Intermarché klienci będą mogli również zakupić bułki ...
-
Jedzenie ryb niepopularne u Polaków
... przetworzonych mięs zwiększających ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe, otyłość itp. Mięso jemy 10 razy więcej, niż ryby Pozornie wysokie ceny ryb sprawiają, iż częściej niż ryby wybieramy niezwykle tani drób czy wędliny. Tymczasem jak porównał portal wedkuje.pl, cena śledzi nie odbiega ...
-
Inflacja I 2010
... . Wzrosły ceny mleka, tłuszczów roślinnych oraz masła. Potaniał natomiast cukier, a także ryż. Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso wieprzowe i wędliny. Zmiany cen żywności, zwłaszcza artykułów mleczarskich i mięsa, są następstwem zmian cen skupu oraz cen targowiskowych podstawowych produktów rolnych. W styczniu br ...