-
5 najbrzydszych miast świata
... marmurowy budynek przypominający wyglądem amerykański Kapitol. Kalkuta jest również pełna ulicznych targów. Szczególnie wzdłuż mostu Howrah Bridge można kupić najrozmaitsze warzywa, owoce i przyprawy. 5. Kiszyniów w Mołdawii Kiszyniów to miasto, w którym czas zatrzymał się w latach 70. XX wieku. Pierwsze, co turyści mogą zobaczyć po ...
-
Nowe technologie także na talerzu
... wydłużają czas ich przydatności do spożycia. Powłoka jest pochodzenia roślinnego i powstaje z pozostałości organicznych np. szypułek, skórek czy łodyg. Nakładana na owoce i warzywa chroni je przed utratą wody oraz pleśnią, co ma, według twórców, zwiększyć możliwości transportu warzyw i owoców na dłuższe odległości, zmniejszyć ...
-
Jedzenie w pracy. Jakie mamy zwyczaje?
... pracy. Polacy chcieliby mieć także dostęp w pracy do dobrze wyposażonej kuchni (88%), mieć szeroki wybór kawy i herbaty (87%), czy darmowe owoce i warzywa (81%). Wspólne jedzenie integruje Zgodnie z obowiązującymi przepisami, każdy pracownik, którego czas pracy wynosi minimum 6 godzin, ma prawo do 15-minutowej, wliczanej ...
-
Upadłości firm I-X 2019 r.
... towary konsumpcyjne W październiku problemy dotknęły producentów żywności (głównie związanych z hodowlą i przetwórstwem mięsa) oraz firm, które żywnością handlują (głównie dostarczających owoce i warzywa oraz zboża). Do 14 firm z tego grona dołączyły także firmy produkujące oraz handlujące wyrobami tekstylnymi i obuwiem. „Łącznie aż ¼ spośród ...
-
Na niepotrzebne zakupy spożywcze tracimy 21 mld zł rocznie. Koronawirus nie pomoże
... średnie wzrosty w tym zakresie sięgnęły 7,5%, a najwyższe podwyżki objęły tak podstawowe artykuły spożywcze jak cukier (o 20,7 proc.), mięso (o 12,9 proc.), warzywa (o 12,3 proc.) i owoce (o 12,1 proc.). Co gorsza, nic nie wskazuje na to, aby nadchodzące miesiące miały przynieść odwrócenie tego trendu. Przeciwnie, w styczniu ...
-
Rynek e-commerce w czasie koronawirusa: które branże zyskują, a które tracą?
... czas pandemii. Wzrosła również sprzedaż produktów sypkich, o długim czasie przydatności do spożycia, oraz żywność pakowana, w tym krojone owoce. Ponadto Internauci chętnie zaopatrują się w nabiał, warzywa, przyprawy, soki, napoje, ale też w słodycze i słone przekąski, które mogą umilić czas podczas długich dni spędzanych w domu ...
-
Czy przetwory na zimę wyszły z mody?
... rodziny i znajomych. - Kobiety bardziej doceniają znaczenie naturalnych składników. Mężczyźni niemal dwa razy częściej (22,5 proc. wobec 11,3 proc.) kupują potrzebne owoce i warzywa w supermarkecie – mówi Karolina Łuczak, Rzeczniczka Provident Polska. – Panowie częściej wybierają się także na grzybobranie, jednak tutaj różnica pomiędzy płciami jest ...
-
Rynek lotniczy cargo. Zyskają Chiny, straci Europa i USA
... , jest ona niekorzystna dla Europy. Najobszerniejszą grupę ładunków latających do Azji Wsch. stanowią bowiem artykuły z krótkim terminem ważności (mięso, ryby, warzywa, owoce, kwiaty, itp.), które odpowiadają aż za 43 proc. wszystkich towarów. W dalszej kolejności są dokumenty i małe przesyłki (21 proc.) oraz maszyny ...
-
Ulice handlowe w czasach pandemii. Co się zmienia?
... różnorodną ofertą, jest Piotrkowska 217. Działa tu m.in. nowy salon tatuażu, który pojawił się w lokalu po Chocolate Story czy restauracja Owoce i Warzywa, która jest już drugim lokalem tej marki w Łodzi. WARSZAWA W Warszawie eksperci Colliers odwiedzili 32 ulice handlowe w ramach 7 dzielnic oraz dwa ...
-
Zachowania konsumentów: tania czy zdrowa żywność?
... aspekt zdrowotny jest kluczowy przy wyborze produktów spożywczych. Uwagę zwraca Polska, w której 74 proc. osób przyznało, że częściej sięga po owoce i warzywa (77 proc.). Większa świadomość i dbałość o zdrowie zmieniły także zachowania konsumentów. Aż 45 proc. Europejczyków przyznaje, że w ciągu ostatniego roku spożywało ...
-
Czy nasze jelita lubią kawę?
... błonnika Wśród elementów codziennej diety, które spełniają założenia reguły 3 P, prof. Stachowska wymienia m.in. kiszonki, kefiry, fermentowane soki (czyli żywność probiotyczną), warzywa, owoce i pełnoziarniste pieczywo, będące źródłem błonnika, a także kawę, herbatę i kakao, bogate w polifenole, regulujące liczbę wolnych rodników. Kawa, z uwagi na ...
-
BLIX AWARDS 2022: Lidl i Carrefour z najlepszą ofertą zdrowej żywności
... podczas specjalnych tygodni tematycznych. W Lidl Polska produkty bio są dostępne w niemal każdej grupie towarowej. Możemy wymienić m.in. pieczywo, oliwy, makarony, owoce i warzywa, jogurty, śmietany, dżemy, jaja i wiele innych. Dziękujemy klientom za zaufanie – komentuje Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications and CSR z Lidl ...
-
Polacy i zdrowe odżywianie: dlaczego nie zawsze się udaje?
... Polaków to także ograniczanie spożywania cukru oraz żywności przetworzonej. Codzienna praktyka jest zgodna z postrzeganiem zdrowego odżywiania. Przede wszystkim właśnie jemy warzywa i owoce (38%), pijemy duże ilości płynów, a co trzeci dorosły Polak ogranicza spożycie cukru. W mniejszej skali stosujemy również szereg innych zachowań skierowanych ...
-
5 najpopularniejszych faktów i mitów na temat wzroku
... . Dieta powinna być zbilansowana i zawierać w sobie m.in. kwasy tłuszczowe omega-3 czy witaminy. Z tego powodu powinniśmy regularnie zjadać zielone i czerwone warzywa, a także owoce, ryby morskie, orzechy czy nasiona i ziarna, które są dodatkowo źródłem cynku. Wszystkie fakty i mity sprowadzają się do jednego – reagujmy na ...
-
Jedzenie warzyw i owoców, czyli zdrowe odżywianie wg Polaków
... zatem Polacy robią najczęściej, by wdrażać dobre nawyki żywieniowe? Przede wszystkim najczęściej staramy się pić duże ilości płynów (34%), jeść warzywa i owoce (33%), a następnie ograniczać cukier (33%). Co piąty Polak próbuje zachować równowagę w jedzeniu, stosować urozmaiconą dietę oraz zwracać uwagę na jakość ...