-
Rynek HoReCa w Polsce 2009
... pt. „Rynek HoReCa w Polsce 2009. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2009-2010”, wartość rynku restauracyjnego, obejmującego rynek restauracji, fast food, kawiarni oraz barów alkoholowych, wyniosła 19,4 mld zł w 2008 roku, co oznaczało wzrost o 6,6% w porównaniu do roku 2007. PMR przewiduje, że w latach 2009-2010 rynek ten będzie ...
-
Rynek HoReCa w Polsce 2011
... poziomu sprzed kryzysu, ale także nie przekroczyła wartości z 2009 r. Porównując wyniki badania przeprowadzonego wśród 600 placówek gastronomicznych na potrzeby raportu Rynek HoReCa w Polsce 2012 z badaniem przeprowadzonym rok wcześniej , widać poprawę sytuacji w przychodach restauratorów. Co trzeci lokal osiągnął przychód w wysokości do 50 tys. zł ...
-
Rynek HoReCa w Polsce 2012
... poza domem dla Polaków, według najnowszego badania przeprowadzonego dla raportu "Rynek HoReCa w Polsce 2012. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2012-2014". Jako ... jadłodajnie) z kuchnią polską. Mimo wszystko jednak liderem rynku restauracyjnego jest w Polsce sieć McDonald’s. zarówno pod względem wartości sprzedaży jak i liczby placówek. Na ...
-
Branża HoReCa perspektywiczna
... rynek HoReCa nie powinien producentów zbyt interesować. Jest jednak inaczej, a to głównie ze względu na to, że rynek restauracyjny jest w Polsce ...
-
HoReCa: czy 4. fala pandemii przerwie odbicie w gastronomii?
... Rynek HoReCa w Polsce 2021, Analiza rynku i prognoza rozwoju na lata 2021-2026”, ubiegłoroczna wartość rynku HoReCa sięgnęła 22,7 mld zł w 2020 r., co oznacza spadek na poziomie 30,9% r/r i pierwsze jego pikowanie od kilkunastu lat. Dla porównania, w 2019 r., rynek ...
-
HoReCa 2021: niższa sprzedaż, wyższe koszty i brak pracowników
... sektorze HoReCa? Jak dużym problemem branży HoReCa jest szara strefa? Jaki będzie rynek pracy w branży HoReCa po zakończeniu pandemii? Na skutek pandemii, wartość polskiego rynku HoReCa w 2020 r. ... . kwoty podatku narażonego na uszczuplenie – dodaje ekspert. HoReCa się broni Mimo że sektor HoReCa w Polsce nie otrzymał, aż tak dużego wsparcia, jak w ...
-
Lokale gastronomiczne w Polsce 2005
... że ogólna liczba punktów gastronomicznych w Polsce wynosi ponad 58 tys. W tej liczbie ponad 75 proc. to punkty z kategorii HoReCa (Hotel-Restaurant-Catering) działające przez cały ... na ilość oraz osiągane przychody duży wpływ mają warunki pogodowe. Rynek gastronomiczny w Polsce, na którym działają zarówno duże sieci restauracji międzynarodowych, jak i ...
-
Jak sprzedaż piwa "nakręca" rynek pracy
... HoReCa odpowiada za sprzedaż co szóstego piwa wypijanego w Polsce (15 proc. wolumenu), trunek ten wyprzedza pod względem zamówień nie tylko inne gatunki alkoholi, ale także napoje gazowane, kawę oraz soki – mówi Marta Kudosz, redaktor naczelna „Nowości Gastronomicznych” i wydawanego co roku raportu „Rynek ...
-
HoReCa i eventy. Jak radzą sobie rok po wybuchu pandemii?
... komentuje Tomasz Szczęśniak współzałożyciel i prezes portalu Briefly. Załamanie branży - kłopoty HoReCa, klubów i przestrzeni eventowych Równie smutny fakt co skala likwidacji ... nastąpił gwałtowny spadek sprzedaży bez perspektyw na polepszenie sytuacji. Rynek dostaw jedzenia Przed pierwszym zamknięciem branży gastronomicznej w marcu 2020 restauracje ...
-
Rynek pracy czeka kolejna fala emigracji zarobkowej z Ukrainy
... o 21%. Mężczyźni z Ukrainy mogą jednak wrócić na polski rynek pracy. Wielu z nich rozważa bowiem wyjazd ... kw. dominowało zatrudnienie w rolnictwie, handlu i branży HoReCa, natomiast w czwartym kwartale najwięcej osób zajmowało etat ... przygotowani na zakończenie wojny. Część Ukraińców pracujących obecnie w Polsce prawdopodobnie zdecyduje się wtedy na ...
-
Woda butelkowana: jak się miewa polski rynek?
... Polsce wyniosła 4,02 mld litrów (wzrost o 4,4% r/r) i osiągnęła wartość 4,39 mld zł (wzrost o 2,6% r/r). Biorąc pod uwagę sprzedaż wody w innych kanałach tj. HoReCa, cały krajowy rynek ...
-
Niewypłacalności firm w Polsce mocno w górę
... wprost z wielomiesięcznych obostrzeń i ograniczeń dotykających branże HoReCa, eventową czy szkoleniową. Wśród podmiotów ... zamachowym ożywienia gospodarczego w Polsce, a wzrost produkcji przemysłowej w Polsce znacznie przekraczał średnie ... chlewnej wiąże się ostatnio z bardzo wysokim ryzykiem. Tak więc rynek rolny z pewnością nie jest homogeniczny, ...
-
Rynek reklamy online w Polsce w I kw. 2019 r.
Rynek reklamy online w Polsce ma się całkiem dobrze - w pierwszym kwartale bieżącego roku wydatki na reklamę w ... podium. Największe wzrosty zanotowały następujące branże: chemia gospodarcza (+44%), farmaceutyki (+26%), podróże i turystyka, HoReCa (+23%), oraz odzież i dodatki (+20%). O BADANIU IAB AdEx jest cyklicznym badaniem służącym do mierzenia ...
-
Niewypłacalności firm w Polsce w 3 kwartałach 2022 roku
... produkcji przemysłowej w miesiącach letnich zaskoczyła pozytywnie rynek, szczególnie w zderzeniu ze stale spadającym w Polsce wskaźnikiem PMI do rekordowo niskiego ... z pandemią, ilość niewypłacalności w branży zaczęła stabilizować się, a takie segmenty jak HoReCA, usługi najmu czy pośrednictwa nieruchomości zanotowały nawet ich spadek. Wyzwaniem ...
-
Rynek pracy: słodko-gorzkie wieści o rekrutacji pracowników
... również rynek handlu detalicznego, który charakteryzuje się wysokim zatrudnieniem i zapotrzebowaniem na kandydatów szczególnie widocznym na tle innych branż. W sektorze handlu w Polsce ... rekrutacyjne. W największym stopniu w 2023 r. odczuwa je sektor budowlany, HoReCa oraz produkcyjny (chemiczny, meblarski oraz AGD i RTV). Według raportu Grupy ...
-
Odmrożenie HoReCa podnosi wydatki na reklamę alkoholi
... specjalności czy piw bezalkoholowych (dane Nielsen). Estymujemy, że w Polsce wydatki reklamowe za 2020 r. (net po ... . Wraz z pandemią ograniczającą korzystanie z kanału HoReCa, zaobserwowaliśmy większy nacisk marek na ... USD w 2020 r. Marki obecnie przywracają swoje budżety z powrotem na rynek, ponieważ program szczepień sprawił, że konsumenci ponownie ...
-
Rynek pracy: bezrobocie i inne skutki pandemii dotkną 60 mln osób?
... Polsce pracę może stracić nawet 2 mln pracowników, a bezrobocie może osiągnąć poziom 10%. Na utratę pracy najbardziej są narażone osoby zatrudnione w ramach umowy zlecenia, szczególnie w branżach handlowej, usługowej i HoReCa ... Francja, Wielka Brytania czy Polska – gdzie są największe obawy o rynek pracy? Analiza sytuacji w ujęciu europejskim jest o ...
-
Osoby 50+ zdominują rynek pracy tymczasowej?
... wynika, że w 2020 roku średnia emerytura w Polsce wynosiła niespełna 2500 zł brutto, a najniższa - ... pracujące tymczasowo najczęściej zarabiają w szeroko pojętej branży HoReCa oraz przy prostych pracach produkcyjnych. W przypadku mężczyzn oferowane ... – zaznacza Paweł Dąbrowski. – Na szczęście rynek pracy jest dość elastyczny i dostosuje się ...
-
Rynek hotelowy - początek bańki czy złoty interes?
... efekcie atrakcyjniejsze budynki coraz częściej wypierają wyeksploatowane, a te często całkowicie tracą swoją rację bytu. W Polsce przez brak profesjonalnych funduszy tzw. REIT-ów mamy ciągle ograniczony dostęp do inwestowania ... nie tylko miejsce do spania. Adam Białas jest ekspertem gospodarczym, nieruchomości i rynku HoReCa / MICE, managerem w ...
-
500 zł na dziecko pomoże gastronomii?
... kondycję branży HoReCa. Być może rozwój tego sektora będzie dodatkowo stymulowany poprzez nadchodzące wypłaty przewidziane w ramach rządowego programu "Rodzina 500 plus" - czytamy w raporcie PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2016. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2016-2021”. Pozytywnych zmian, którym ulegał w ostatnich latach rynek HoReCa, nie da ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 34/2016
... opartą o najbardziej zaawansowane technologie i innowacje". Według OECD, w 2014 r. nakłady publiczne na ochronę zdrowia w Polsce były na poziomie 4,8 proc. PKB (w tym 0,27 proc. PKB ... potraw. Wartość całego rynku gastronomicznego stale rośnie. Jak wynika z raportu PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2016. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2016–2021” w ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 28/2018
... i gastronomicznym. Średnia miesięczna pensja w branży HoReCa na Ukrainie wynosi zaledwie 784 zł, podczas gdy w Polsce 3557,15 zł. Zatem różnica wynosi aż ... rozbudowana flota transportu drogowego oraz rosnące zaplecze magazynowe. Z raportu CBRE „Rynek magazynowy w Polsce w I kwartale 2018” wynika, że powierzchnia magazynowa wynosi obecnie 13,9 mln ...
-
Lokale gastronomiczne: przychody a lokalizacja
... - dział badawczy firmy PMR - przeprowadził w marcu i kwietniu 2010 r. badanie wśród ponad 600 placówek gastronomicznych w Polsce. Badanie zostało przeprowadzone na potrzeby najnowszego raportu PMR pt. "Rynek HoReCa w Polsce 2010. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2010-2012". Poniżej prezentujemy wybrane wyniki badania. Przychody placówek ...
-
Czy po pandemii znajdzie się praca dla Ukraińców?
... HoReCa będzie ciężej? Na co mogą liczyć pracownicy w związku z rozwojem elektromobilności? Które polskie branże potrzebują najpilniej pracowników ze Wschodu? Obecnie nie istnieje w Polsce ... pandemii na tle innych. Z raportu AMRON-SARFIN wynika, że w trzecim kwartale rynek inwestycji mieszkaniowych ożywił się. W stosunku do notowań z drugiego kwartału ...
-
Pracownicy tymczasowi na wagę złota. Popyt rośnie i będzie rósł
... do pracy poszukiwani są niemal w każdej branży. Ogromne potrzeby ma produkcja, HoReCa, logistyka, handel, budownictwo, transport czy sektor IT. Za chwilę, ze ... gałęzi polskiej gospodarki. Według analizy Research and Markets, najpóźniej do 2025 r. rynek produktów spożywczych w Polsce ma przebić barierę 100 mld dolarów. Ta branża jest zaliczana także ...
-
Alko-tubki. Czy sprzedaż alkoholu jest możliwa w dowolnym opakowaniu?
... Ale czy producent mógł wypuścić na rynek alkohol w tubkach, nie otrzymując wcześniej zezwolenia? Sprzedaż alkoholi w Polsce jest obwarowana wieloma przepisami i mogłoby się ... sprzedaży detalicznej. Takie opakowania mogą być wykorzystane tylko w sektorze HoReCa, pod warunkiem sprzedaży lub zużycia alkoholu na miejscu w lokalu – dodaje przedstawiciel ...
-
Coface: Rok 2020 to wzrost liczby niewypłacalności o 22 proc.
... Polsce zareaguje na wpływ pandemii z pewnym opóźnieniem, a wzrostu niewypłacalności oczekujemy zwłaszcza pod koniec pierwszej połowy tego roku. Powyższy scenariusz będzie uzależniony od tempa ożywienia gospodarczego. Ze względu na ograniczony wpływ pandemii na rynek ... wyłączonych z działalności, a branża horeca tak naprawdę przez cały rok borykała ...
-
IAB Polska: 87% firm z branży reklamy online odczuwa skutki pandemii
... dotknięte przez lockdown (czas wolny oraz podróże, turystyka, HoReCa ). Największe wzrosty zanotowano z kolei w branżach: ... , zmieniają plany budżetowe i ograniczają zaplanowane inwestycje. Rynek nastawia się na kontynuację tych trendów do końca ... na rzecz Polskiego Instytutu Sztuk Filmowych 1,5% uzyskanego w Polsce przychodu z tytułu opłat za dostęp ...
-
Euler Hermes: które sektory kształtują ceny w strefie euro?
... niektórych zaskakujące – tak nie jest z kilku powodów: skala wzrostu kosztów była w Polsce wyższa niż na innych rynkach (m.in. kwestie podatkowe), większe były straty z powodu pandemii (większa skala produkcji na europejski rynek HoReCa), większa był niwelująca wzrost cen nadprodukcja w sektorze mięsnym i owocowo-warzywnym (choroby trzody ...
-
Praca w Holandii ciągle atrakcyjna: jakie możliwości i zarobki?
... Holandii? Jakie minimalne stawki wynagrodzenia oferuje holenderski rynek pracy? Które branże potrzebują pracowników? Praca w Holandii ... popularnością ze względu na wyższe zarobki niż w Polsce, jedną z najwyższych stawek minimalnych oraz ... też etaty na produkcji, w handlu czy sektorze HoReCa. Wymagania przełożonych coraz częściej skupiają się ...
-
Praca dorywcza na święta: sezonowa oferta nie tylko dla Mikołaja
... szczególnie, gdy na horyzoncie mamy niemałe wydatki. Jak prezentuje się rynek pracy sezonowej w przeddzień świąt? Odpowiedzi na to pytanie dostarcza najnowszy materiał Grupy ... specjalne okazje. Jednak w Polsce wskaźnik ten będzie mniejszy niż przed rokiem o -7,3 proc. Poprawę ma odnotować np. sektor HoReCa – między 1 listopada a 24 grudnia tego roku ...
-
Przemysł spirytusowy a gospodarka UE
... wspólne minimum. RYNEK NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH W POLSCE Struktura branży i rynku, trendy rozwojowe Jak wynika z badań, roczna wielkość produkcji napojów spirytusowych w Polsce wynosi ... 26 400 miejsc pracy. Sprzedaż detaliczna i sektor HoReCa Badania wskazują, że w 2009 roku w Polsce spożyto około 3,2 miliona hektolitrów napojów spirytusowych. Szacuje ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 49/2016
... rynku pracy po uruchomieniu programu Rodzina 500 Plus. Okazuje się, że rynek pracy zubożeje o ok. 150 tys. kobiet pobierających to świadczenie. Optymistyczne prognozy ... Horeca.net jego wartość szacowana jest na 4,5 mld zł, co stanowi sporą część wartego blisko 18,5 mld zł rynku gastronomicznego w Polsce. Sam catering świąteczny wyceniany jest w Polsce ...
-
Dzień Polskiej Żywności: jak radzi sobie branża rolno-spożywcza?
... roku 2010 nastąpił wzrost o 57%. Z biegiem lat rosły dostawy żywności na rynek krajowy, ale też zwiększało się znaczenie eksportu. Szacuje się, że ... działalności sektora HoReCa – ważnego odbiorcy polskiej branży spożywczej. Odnotowano też zmiany w sprzedaży detalicznej. W marcu dynamika sprzedaży detalicznej żywności wzrosła zarówno w Polsce, jak i w ...
-
Firmy boją się przyszłość, rekrutacja pracowników wyhamuje?
... w takich sektorach jak m.in. rolnictwo czy ogrodnictwo, HoReCa i turystyka może być zaspokojone. Te sektory są w ... dziećmi. Podtrzymujemy szacunki o możliwości wchłonięcia przez rodzimy rynek pracy nawet 700 tys. osób. Wynika to ... z Ukrainy obejmowało osoby, które miały doświadczenia pracy w Polsce w ciągu ostatnich 5 lat. Byli to mieszkańcy czterech ...