-
Inflacja cen żywności w Europie - jakie przyczyny?
... konsumpcji generalnie odnotowują ponadprzeciętną inflację. W Europie spożycie przetworzonej żywności jest stosunkowo niższe we Francji, Włoszech czy Hiszpanii w porównaniu ze Zjednoczonym Królestwem, Niemcami i krajami skandynawskimi. Uzależnienia od importu żywności z Ukrainy: najbardziej ucierpiały kraje Europy Wschodniej. Nadmierne ...
-
Czy inflacja i wysokie ceny powstrzymują przed marnowaniem żywności?
... żywności? Z tego tekstu dowiesz się m.in.: Czy inflacja ogranicza marnowanie żywności? Jakie działania podejmują Polacy, aby ograniczyć wydatki i zredukować następstwa wysokich cen żywności? Jak wzrost cen żywności przekłada się na budżety domowe Polaków? BIG InfoMonitor już po raz kolejny zapytał Polaków o kwestie związane z marnowaniem żywności ...
-
Ceny żywności najwyższe od 5 lat
... cen towarów i usług konsumpcyjnych był wyższy niż przed rokiem o 1,9 proc. Jednocześnie ceny żywności i napojów bezalkoholowych były wyższe w czerwcu o 3,9 proc. niż w 2016 r., a podobnie wysoka dynamika ... martwić i wpływać znacząco na wzrost cen żywności, biorąc pod uwagę, że jego średnie spożycie w Polsce nieznacznie przekracza 4 kg na osobę, ...
-
Budżet domowy 2008
... wędlin wysokogatunkowych, jogurtów o 0,17 kg, owoców o 0,22 kg, napojów bezalkoholowych o 2,22 l. Spożycie żywności zależne jest od wielkości i składu rodziny. W gospodarstwach domowych o nielicznym składzie osobowym, bez dzieci na utrzymaniu, spożycie podstawowych produktów żywnościowych jest bardziej obfite i zróżnicowane w przeliczeniu na osobę ...
-
Budżet domowy 2011
... w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach (I grupa kwintylowa) spożywano nieco więcej pieczywa, ziemniaków oraz margaryny i innych tłuszczów roślinnych. Spożycie żywności jest silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się nieco ...
-
Budżet domowy 2012
... . Natomiast w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach (I grupa kwintylowa) spożywano więcej pieczywa, ziemniaków oraz margaryny i innych tłuszczów roślinnych. Spożycie żywności jest silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się ...
-
Budżet domowy 2010
... ciastkarskich oraz warzyw. Natomiast w gospodarstwach domowych o najniższych dochodach (I grupa kwintylowa) spożywano więcej pieczywa, mąki, ziemniaków i cukru. Spożycie żywności jest silnie powiązane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe zamieszkujące tereny wiejskie w porównaniu z gospodarstwami domowymi w miastach charakteryzują się nieco ...
-
Budżet domowy 2009
... w woj. wielkopolskim (różnica 0,39 kg/osobę). Najwyższe spożycie owoców odnotowano w woj. mazowieckim, a najniższe w woj. śląskim (różnica 0,93 kg/osobę), natomiast warzyw – najwięcej w woj. świętokrzyskim, a najmniej w woj. śląskim (różnica 2,86 kg/osobę). Spożycie żywności jest silnie skorelowane z miejscem zamieszkania. Gospodarstwa domowe ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 41/2017
... trzecią. Jednak mimo mniejszych zakupów cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta, szczególnie w formie wyrobów bardziej przetworzonych. - Największym spożyciem cukru, wśród ... relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności, i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie. P. ...
-
Ipsos Food Trends: zdrowe odżywianie coraz bardziej w modzie
... Żywności (World Food Day). Najświeższe badanie, podobnie zresztą jak jego poprzednie wydania, przynosi szereg informacji istotnych z punktu widzenia producentów żywności i napojów ... lata temu. Mniej przekąsek i mięsa Dobrą wiadomością jest, że zaczynamy ograniczać spożycie produktów, które z punkty widzenia zdrowego odżywiania są niewskazane. W ciągu ...
-
Nasza droga żywność
... Żywnościowej prognozują, że już w czwartym kwartale tego roku nastąpi wyhamowanie wzrostu cen żywności. Będzie to efektem m.in. większych zbiorów zbóż, odtworzenia hodowali trzody chlewnej, ... 2-3 latach spadła tam konsumpcja pszenicy i ryżu. Rośnie za to spożycie wieprzowiny, masła, mleka i czekolady. Ale ile może zjeść statystyczny Chińczyk? Po ...
-
Firmy spożywcze czeka ciężki rok?
... , ryb i cukru. Producenci żywności uważają, że będzie raczej coraz lepiej, niż gorzej. Eksperci IERiGŻ przewidują, że przede wszystkim ... IERiGŻ przewidują, że przede wszystkim obniży się produkcja i podaż mleka. Zmniejszy się spożycie artykułów mleczarskich. Spada też spożycie cukru i ta tendencja się utrzyma, ale z innych przyczyn. W przypadku cukru ...
-
Napoje energetyzujące. Dlaczego nie są polecane dzieciom i młodzieży?
... są one polecane dzieciom i młodzieży? Wyjaśnia to dr Alicji Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Napoje energetyzujące są ... edukacja osób w różnych grupach wiekowych na temat spożycia tego typu napojów. Spożycie napojów energetyzujących w Polsce z roku na rok stale rosło. Od 2012 roku możemy ...
Tematy: napoje energetyzujące, napoje energetyczne, energetyki, dzieci, młodzież, zdrowie, cukier, kofeina, napoje -
Budżet domowy 2004
... a u emerytów i rencistów - ok. 5-krotna). SPOŻYCIE ILOŚCIOWE ŻYWNOŚCI Z badań budżetów gospodarstw domowych wynika, że w 2004 r. nastąpił spadek, w porównaniu z rokiem poprzednim, spożycia większości podstawowych grup artykułów żywnościowych. Fakt ten pozostaje w ścisłej korelacji z wyraźnym wzrostem cen żywności obserwowanym od maja 2004 r. Nie we ...
-
Sytuacja gospodarcza w Europie Środkowej i Wschodniej 2010
... o charakterze podażowym. Szczególnie znaczący okazał się wzrost cen żywności, zwłaszcza żywności nieprzetworzonej, aczkolwiek rosnące ceny surowców energetycznych również działały w ... natomiast wkład eksportu netto będzie się obniżał. Już w 2011 r. spożycie indywidualne powinno wzrastać we wszystkich krajach regionu, najsilniej w Polsce, na ...
-
Prognozy dla polskiej gospodarki XI 2013
... również korzystnie wpłynąć na wzrost dynamiki inwestycji. POPYT KRAJOWY Spożycie ogółem Prognozujemy, ze spożycie ogółem stanie się w najblizszych okresach głównym motorem ... podaż większości produktów rolnych powinna doprowadzić do stabilizacji lub spadku cen żywności w przyszłym roku. W przypadku cen surowców energetycznych ceny zależą od ...
-
Gospodarstwa domowe w 2015 roku
... poziom wykształcenia (gimnazjalne, podstawowe lub bez wykształcenia). Spożycie ilościowe żywności W 2015 r. utrzymała się tendencja systematycznego spadku przeciętnego miesięcznego spożycia na osobę większości podstawowych artykułów żywnościowych. W 2015 r. najbardziej spadło spożycie margaryny i innych twardych tłuszczy roślinnych (o 11,9%), cukru ...
-
Gospodarstwa domowe w 2016 roku
... gospodarstw domowych z osobami niepełnosprawnymi były również niższe od przeciętnych miesięcznych wydatków w gospodarstwach ogółem – o 14,1% (w 2015 r. o 13,3%). Spożycie ilościowe żywności W 2016 r., tak jak i w latach poprzednich, utrzymała się tendencja spadkowa spożycia niektórych artykułów żywnościowych, zwłaszcza cukru (o 7,3%), margaryny ...
-
Budżet domowy 2007
... u pracujących na własny rachunek – około 5,5-krotna). SPOŻYCIE ILOŚCIOWE ŻYWNOŚCI Rok 2007 był kolejnym, w którym poziom spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych uległ obniżeniu. Najbardziej spadło spożycie mąki (o 10%). Ponadto obniżyło się m. in. spożycie mleka (o 6,8%), cukru i tłuszczy zwierzęcych (o 6%), drobiu (o 5,3%), jaj ...
-
Zachowania konsumentów: tania czy zdrowa żywność?
... żywności i artykułów produkowanych lokalnie. Spośród wszystkich osób biorących udział w badaniu 72 proc. (tak samo w Polsce) jest gotowych zapłacić więcej za żywność pochodzącą ze zrównoważonych upraw i hodowli oraz produkty fair-trade. Wybory konsumenckie na nowo W ostatnim roku zwiększyło się spożycie ... organicznej żywności – mówi Kamil Kucharczyk, ...
-
Budżet domowy 2006
... około 5,4-krotna, a u emerytów i rencistów – około 4,4-krotna). Spożycie ilościowe żywności Rok 2006 był kolejnym, w którym poziom spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych uległ obniżeniu –głównie spożycie warzyw (o 11%), w tym ziemniaków (o 14,4%). Ponadto obniżyło się spożycie pieczywa i produktów zbożowych (poza makaronem), mleka ...
-
Polacy i zdrowe odżywianie: dlaczego nie zawsze się udaje?
... % dorosłych Polaków to także ograniczanie spożywania cukru oraz żywności przetworzonej. Codzienna praktyka jest zgodna z postrzeganiem zdrowego odżywiania. Przede wszystkim właśnie jemy warzywa i owoce (38%), pijemy duże ilości płynów, a co trzeci dorosły Polak ogranicza spożycie cukru. W mniejszej skali stosujemy również szereg innych zachowań ...
-
Dodatki do wędlin coraz popularniejsze
... Chr. Hansen Poland, firmy, która produkuje dodatki dla przemysłu spożywczego, farmacji, żywności funkcjonalnej oraz rolnictwa, najbardziej popularnym dodatkiem jest peklosól, która utrwala ... co sprawia, że Polacy będą szukać produktów tańszych, a ograniczać spożycie produktów z tzw. górnej półki. To z pewnością będzie miało wpływ na obniżenie ...
-
Polacy doceniają płatki śniadaniowe
... płatków rocznie (czyli około dwóch porcji). W ciągu dwóch dekad średnie spożycie śniadaniowych przetworów zbożowych wzrosło dziesięciokrotnie. Produkowane z różnych rodzajów ziarna, z dodatkiem ... na rynku artykułów ekologicznych. Klientów do wyboru droższej, ale zdrowszej żywności bio przekonuje fakt, że jej producenci mają obowiązek oznaczania ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce I kw. 2011
... oszacował na poziomie 3,0 proc. Nieco szybciej, w tempie 3,1 proc., wzrastało spożycie indywidualne. Najszybciej rozwijającą się częścią gospodarki w pierwszym kwartale było budownictwo. ... żywności, a także podniesienia stawki VAT. Najszybciej rosnącymi kategoriami wydatków w pierwszym kwartale były koszty transportu (o 7,1 proc.) oraz żywności, ...
-
Prognozy dla polskiej gospodarki V 2013
... poprawa sytuacji w globalnej gospodarce, a także wzrost dynamiki inwestycji. POPYT KRAJOWY Spożycie ogółem Na niskie dynamiki wzrostu spożycia w I i II kwartale 2013 r. wpływać ... który wzmocni presję popytową. Czynnikiem spowalniającym inflację będą ceny żywności. Indeks cen żywności FAO od ponad roku znajduje się na stabilnym poziomie (w okolicy ...
-
10 zaskakujących trendów w polskiej gastronomii
... odbierają restauracje korzystające z produktów od lokalnych dostawców (74 proc.), ograniczające marnowanie żywności (72 proc.), redukujące użycie plastiku (66 proc.), korzystające z ekologicznych ... wegan czy wegetarian. Niemniej jednak należy pamiętać, że wiele osób ogranicza spożycie mięsa – 15 proc. badanych je mięso tylko okazjonalnie, a 60 proc. ...
-
Budżet domowy 2005
... - około 4,7-krotna). Spożycie ilościowe żywności Poziom spożycia niektórych podstawowych artykułów żywnościowych w kolejnym roku uległ obniżeniu, w tym zwłaszcza spożycia pieczywa i produktów zbożowych, mleka, cukru, tłuszczów zwierzęcych (szczególnie masła), owoców (poza owocami jagodowymi i cytrusowymi). Wzrosło spożycie drobiu - o około ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce I kw. 2013
... pierwszym kwartale odznaczało się spożycie indywidualne, czyli konsumpcja. Jej tempo wzrostu IBnGR szacuje na 0,5 proc. Spożycie ogółem wzrosło w tym czasie ... pierwszym kwartale, w porównaniu z sytuacją sprzed roku, najbardziej wzrosły ceny żywności, napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz wyrobów tytoniowych (o 2,7 proc.), wydatków edukacyjnych ( ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce II kw. 2015
... szybciej niż w pierwszym kwartale wzrastało spożycie ogółem oraz jego największa składowa – spożycie indywidualne, czyli konsumpcja. Tempo wzrostu tych ... .), w tym paliwa do prywatnych środków transportu (o 13,9 proc.), odzieży i obuwia (o 5,1 proc.) oraz żywności (o 3,2 proc.). Tempo wzrostu produktu krajowego brutto w 2015 roku wyniesie w Polsce 3,7 ...
-
Czy pandemia to dobry czas na zdrowe odżywianie?
... i telewizja – to właśnie z tych źródeł Polacy korzystają najczęściej, kiedy szukają informacji i porad o zdrowej żywności. Największym autorytetem z dziedziny zdrowej żywności cieszą się wciąż lekarze, dietetycy oraz Instytut Żywności i Żywienia, jednak znaczny wpływ na kształtowanie postaw Polaków mają także znani celebryci – m.in. Katarzyna ...
-
Zmiany klimatu: jak wpływają na konsumentów i pracowników?
... proc.), niemarnowanie żywności (62 proc.) ograniczenie zużycia wody (61 proc.). Takie aktywności najczęściej deklarują kobiety, osoby po 50. roku życia oraz osoby z wyższym wykształceniem. Niemal połowa z ankietowanych kobiet w ostatnim roku ograniczała liczbę kupowanych ubrań, a blisko 30 proc. zredukowała spożycie mięsa. Dodatkowo 33 ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 31/2010
... pierwszych 6 miesiącach tego roku wzrost gospodarczy był na poziomie 3,1 proc., spożycie ogółem wzrosło o 2,2 proc., spożycie indywidualne o 2,2 proc. oraz akumulacja o 2,5 proc. Jedynie zredukowaniu o 10 proc ... poziomem zadłużenia. Mówi się też, że chronione przed podwyżką będą ceny żywności. Mówi się, że ta decyzja ma dać ok. 5-5,5 mld zł ...
-
Jabłka ulubionym owocem Polaków
... też spożycie jabłek w Polsce z roku na rok spada, choć nadal są one popularne. Reakcja Polaków na embargo Rosji na polskie jabłka wpisuje się w trend doceniania rodzimej żywności, ... że owoc ten ponownie stanie się owocem narodowym Polaków i zwiększy się jego spożycie – mówi dr Adam Czarnecki z ARC Rynek i Opinia – Ciekawy jest wynik badania dotyczący ...
-
Koniunktura gospodarcza w Polsce I kw. 2016
... tym paliwa do prywatnych środków transportu (o 11,5 proc.), odzieży i obuwia (o 4,2 proc.) oraz żywności (o 0,9 proc.). Prognoza na lata 2016 – 2017 Tempo wzrostu produktu krajowego brutto ... wyniesie 3,4 proc., czyli tyle samo co w roku 2015. Według prognozy Instytutu, spożycie indywidualne wzrośnie w tym czasie o 3,4 proc., między innymi za sprawą ...