-
10 zaskakujących trendów w polskiej gastronomii
... gastronomii? Jak połączyć ekologię z biznesem i przełożyć na sukces restauracji? Czy i jak wprowadzić roślinne menu do restauracji? Na rynek wjeżdża totalnie świeży obraz polskiej gastronomii ... – celebrytów? Tylko dla 1 proc. gości znany szef kuchni jest najważniejszym powodem wyboru restauracji. Bardziej zależy nam na jakości jedzenia (dla 35 ...
-
Co i gdzie jedzą Polacy?
... trudno jest przygotować smaczny, zdrowy i atrakcyjny posiłek za 10 zł. Obniżanie cen zawsze wiąże się z rezygnacją z jakości – podkreśla Marcin Piotrowski, szef kuchni restauracji Totomato. Najbardziej lubimy kuchnię polską (56 proc.), włoską (52 proc.) i amerykańską, czyli hamburgery i hot-dogi (33 proc.). Najczęściej jadamy w pizzeriach ...
-
Drukowany obiad
... może właśnie dlatego kucharz z restauracji Moto w Chicago postarał się o pomoc w przygotowaniu japońskiego specjału. Pomaga mu... drukarka Canon i560. Homaro Cantu, szef kuchni w Moto, wciela ... do najtańszych nie należy: cena posiłku z winem to około 240 USD. Szef kuchni musi jednak w jakiś sposób pozyskiwać środki na realizację kolejnych szalonych ...
-
Inwigilacja elektroniczna: czy jesteśmy szpiegowani?
... wszystko - w jakiej restauracji jadasz obiady, ile wydajesz na benzynę, jakie czytasz książki. Używasz telefonu komórkowego? Nawet ... zaawansowane opcje orientacji w terenie, szybkie wysyłanie zdjęć za pomocą maila - mówi Artur Waliszewski, szef Google Polska. Pluskwy z lamusa Podsłuchanie posiadacza telefonu analogowego możliwe jest po wpięciu się ...
-
Zatrudnienie pracowników 2010/2011
... Vacancy Monitor. Okazuje się, że europejscy przedsiębiorcy najczęściej poszukują sprzedawców, pracowników restauracji, personelu sprzątającego oraz osób do prowadzenia domu. Chociaż bezrobocie ... firmy poligraficzne, logistyczne oraz produkcyjne – mówi Fiona Harvey, Szef ds. Rozwoju CIMA w Polsce (Chartered Institute of Management Accountants ...
-
Jakie prezenty świąteczne od szefa?
... , menedżer HRK FMCG. A poza pensją Pracodawcy w ramach prezentów świątecznych często oferują bony towarowe do sieci sklepów kosmetycznych, spożywczych lub odzieżowych, restauracji czy kin. Z danych HRK Payroll Consulting wynika, że aż 60% pracowników otrzymuje takie dodatki w ciągu całego roku, z czego znaczną część ...
-
Jedzenie w pracy. Jakie mamy zwyczaje?
... atrakcyjne wynagrodzenie. Idąc dalej, istotna jest niewątpliwie dobra atmosfera, koleżeńskie stosunki i wspierający szef. Co jeszcze? Pewnym zaskoczeniem może okazać się, że jednym ... takiego benefitu. 87% badanych chciałoby mieć dostęp do taniej stołówki lub restauracji w miejscu pracy. Polacy chcieliby mieć także dostęp w pracy do dobrze wyposażonej ...
-
Czy w 2022 r. Polacy ograniczą wydatki na zakupy?
... wdrożenie zróżnicowanych form finansowania, w tym płatności odroczonych” – podsumowuje Marek Biernacki, szef fintechu Mokka w Polsce. Zakupy i wydatki: online, czy tradycyjnie Kolejną ... Polacy bardzo ograniczają wyjścia do restauracji i placówek kulturalnych. Aż 44% respondentów deklaruje, że w ogóle nie chodzi do restauracji. Co drugi Polak (49%) w ...
-
Polacy a Wigilia firmowa
... chodzi o wybór określonych restauracji. „Oczywiście firmy "bogate" wybierają miejsca bardziej prestiżowe czy wręcz ekskluzywne, jednak czy to wśród restauracji z najwyższej półki, ... organizują spotkanie wigilijne bo chcą, a nie dlatego, że nakazał to szef.” – wyjaśnia ekspert Praca.pl. Przed zaproszeniem pracowników do wspólnego przygotowania menu ...
-
Kalkulacja cen w lokalu gastronomicznym
... ustalenie w każdym momencie wartości majątku, za który odpowiada dany pracownik, np. szef kuchni, zespół pracowników, pracownicy bufetu (jest to tzw. trzeci ... wysokim wydatkom na konsumpcję w restauracji. I odwrotnie, niski poziom rentowności przy niskich wydatkach na konsumpcję w restauracji dotyczy restauracji popularnych o średnich lub niskich ...
-
Tydzień 50/2002 (09-15.12.2002)
... (UA) złożyły w poniedziałek wniosek o upadłość. McDonald's ogłosił, że zamyka 175 swoich restauracji w 10 krajach, a z trzech krajów wycofuje się całkowicie (Ameryka Łacińska i ... sekretarzem skarbu USA będzie teraz JOHN SNOW - dotychczasowy szef największej firmy kolejowej. Natomiast były szef firmy GOLDMAN SACHS STEPHEN FRIEDMAN zostanie szefem ...
Tematy: -
Czy romans w pracy ma szanse na happy end?
... tajemnicy? W dużej mierze zależy to od tego, jak do takich sytuacji podchodzi szef i współpracownicy. Jeśli w firmie więcej jest przeciwników związków w pracy, to lepiej ... całusach czy umawianiu się na spotkanie – współpracownika można spotkać w kinie, restauracji czy na spacerze. A w takiej sytuacji do plotek i wypłynięcia tajemnicy na jaw ...
-
Przyjemne miejsce pracy równie ważne jak wynagrodzenie
... do powierzchni biurowej przeznaczonej dla jego personelu administracyjnego. W Sydney szef i jego asystentka mają do dyspozycji taki sam metraż. W Londynie i Szanghaju natomiast ... miejskiej. Poza terenem firmy pracownicy mają dostęp do kawiarni i restauracji oraz ośrodków sportowych i kulturalnych, które ułatwiają organizowanie nieformalnych spotkań ...
-
Jest praca w turystyce
... znaleźć oferty zarówno na stanowiska menadżerskie takie, jak: menadżer hotelu, kierownik restauracji, banquet manager czy specjalistów ds. obsługi kluczowych klientów, jak i na ... stanowiskach średniego szczebla, jak i na stanowiskach kierowniczych takich, jak Szef Kuchni. Kandydatom brakuje wiedzy praktycznej, operacyjnej np. związanej z planowaniem ...
-
Obniżki cen: czy warto je stosować?
... góry. Tymczasem tak właśnie wygląda większość decyzji ekonomicznych, które podejmujemy. Czy zupa w tej restauracji będzie mi smakować? Czy powinienem zatrudnić tę osobę? Czy to jest ... nie przychodzi do restauracji, by po prostu zjeść zupę), ale by coś przeżyć. I tak mamy restauracje, które serwują posiłki w kompletnej ciemności lub sam szef kuchni ...
-
Cień koronawirusa nad światową gospodarką
... ograniczenie rozprzestrzeniania się epidemii, takich jak zamykanie pubów, restauracji i teatrów, które „znacznie ograniczą działalność gospodarczą”, a gospodarstwa domowe ... na pomoc krajom rozwijającym się. Z kolei w Wielkiej Brytanii Robert Chote, szef Biura Odpowiedzialności Budżetowej (OBR), zaproponował inne rozwiązanie i zaczął namawiać ...
-
System nawigacji już w lutym
... PC." "Kluczową sprawą było takie dopracowanie systemu - dodaje Piotr Bogusławski, szef zespołu kodującego AutoMapę w AQURAT - żeby na przenośnym urządzeniu w rodzaju iPaq wszystkie ... wszystkich budynków, wody i tereny zielone. Wybór trasy ułatwia baza kilku tysięcy restauracji, kin, kawiarni, banków, bankomatów, urzędów - pozwala to na prosty wybór ...
-
Osobista efektywność - odkładanie spraw na później
... przez cały dzień wyobrażałeś sobie, jaka ta rozmowa będzie żenująca albo że szef się zezłości. Postanawiasz zatem przełożyć rozmowę na następny dzień. Im dłużej będziesz ... trudnej, ale ważnej rzeczy obiecaj sobie np. nowy zegarek. Albo obiad w twojej ulubionej restauracji bądź też wolne piątkowe popołudnie. Ale trzymaj się zasad żadnej nagrody bez ...
-
Centra handlowe przed wyzwaniami
... , Rosja, Szwajcaria). Peter Gold, szef działu zagranicznego handlu detalicznego, CBRE: „Społeczności centrów handlowych można spotkać w krajach śródziemnomorskich, takich jak Turcja, Hiszpania czy Włochy, gdzie centra handlowe są ‘dobrymi miejscami na spotkania ze znajomymi’ i gdzie oczekuje się dobrych restauracji, kin i darmowego wi-fi. Z drugiej ...
-
Ile pije statystyczny Polak?
... 6 mld złotych – mówi Andrzej Bernatek, partner w dziale doradztwa podatkowego, szef grupy doradczej dla rynku dóbr konsumpcyjnych w KPMG w Polsce. Z kolei ... ujęciu wolumenowym. W porównaniu z innymi krajami europejskimi rola kanału on-trade (tj. głównie restauracji, pubów, barów, kawiarni i hoteli) niezmiennie pozostaje niewielka. W 2015 roku kanał ...
-
IoT rzuca inne światło na cyberbezpieczeństwo firmy
... w chmurze. Przyłączają się za pośrednictwem Wi-Fi w restauracji, w poczekalni na lotnisku czy pracując w domu. Z takim komfortem pracy związane jest jednak wymierne ryzyko i firmy muszą być świadome zagrożeń, przed którymi stoją – mówi Michał Kurek, partner w dziale usług doradczych, szef zespołu ds. cyberbezpieczeństwa w KPMG w Polsce ...
-
Tydzień 04/2003 (20-26.01.2003)
... w ubiegłym kwartale poniosła pierwszą w historii stratę netto z powodu kosztów zamknięcia części restauracji. Strata netto wyniosła w czwartym kwartale 434,8 mln USD, czyli 27 ... : założyciel Microsoftu Bill Gates, dyrektor generalny Coca- Coli Douglas N. Daft i szef Sony, Nobuyuki Idei. Świat polityki reprezentuje też niemałe grono przywódców państw, ...
Tematy: -
Rosnące ceny żywności zmieniają rynek
... produkty tanie. Obecna sytuacja może również zniechęcić klientów od odwiedzania restauracji i barów – jak w przypadku ostatniej bessy. W krajach biedniejszych, których rządy ... dylematu, do jakiego stopnia absorbować podwyższone koszty. Lawrence Hutter, Globalny szef działu rynku konsumenckiego w Deloitte podkreśla - „W ostatnich latach podwyżki cen ...
-
Smartfony zmieniają miasta
... mianowicie, z których usług są najbardziej zadowoleni - chodziło o dostępność sklepów, restauracji i ośrodków rekreacyjnych. Przykłady nowych usług, to m.in.: cyfrowy instruktor polecający ... , że będą powszechnie dostępne w ciągu trzech lat. Michael Björn, szef działu badań w Ericsson ConsumerLab, powiedział: „Masowe zapotrzebowanie na nowe usługi ICT ...
-
Świat: wydarzenia tygodnia 51/2014
... 80 bln jenów. Bank chce skoncentrować się na poprawie w gospodarce, a jego szef oświadczył, że w gospodarce Japonii będzie kontynuacja umiarkowanego ożywienia, jednak BoJ odrzuca ... wejściem na ten rynek wyraziły Hilton oraz Marriott. Na Kubie nie ma restauracji typu McDonalds ani kawiarni sieci Starbucks, a to może się w przyszłości okazać elementem ...
-
Płatności online bez ochrony
... widzi problemu w tym, że traci z oczu swoją kartę podczas płacenia rachunku w restauracji, a tym samym daje oszustom możliwość skopiowania jej. „Przytaczane dane potwierdzają to, ... ochrony przed kradzieżą online staje się koniecznością” – powiedział Ross Hogan, globalny szef działu zapobiegania oszustwom, Kaspersky Lab. Aby pomóc bankom chronić dane ...
-
6 sposobów na cyberbezpieczne wakacje 2018
... z fałszywymi sieciami i stawali się ofiarami ataku typu man-in-the-middle – mówi Robert Dąbrowski, szef zespołu inżynierów Fortinet w Polsce. – Dobrą praktyką jest całkowite wyłączenie ... odróżnić prawdziwy punkt dostępu Wi-Fi od fałszywego? Najłatwiej poprosić obsługę restauracji, lotniska czy hotelu o podanie nazwy sieci oraz jej identyfikatora ( ...
-
Nowe hotele w Warszawie. Na co czeka rynek?
... Rialto i nowej konstrukcji, powstającej obok. Nobu Hospitality to światowa marka znana z lifestylowych hoteli i oryginalnych restauracji, której założycielami są Robert De Niro, producent filmowy Meir Teper i ceniony szef kuchni Nobu Matsuhisa. W hotel sieci Marriott International zmienić mają się także zabytkowe budynki położone w sercu ...
-
5 obszarów cyberbezpieczeństwa, które powinni znać pracownicy
... zabezpieczeń domu i innymi miejscami odwiedzanymi online – mówi Robert Dąbrowski, szef zespołu inżynierów Fortinet w Polsce. W praktyce często trudno jest odróżnić prawdziwy punkt dostępu Wi-Fi od fałszywego. Przed nawiązaniem połączenia warto zapytać obsługę np. restauracji, hotelu czy lotniska o nazwę sieci. Warto również rozważyć zainstalowanie ...
-
Wakacje na plaży: jak ceny wpływają na turystykę?
... ; międzynarodowe wakacje na plaży również stały się droższe: Wysokie koszty nielicznych hoteli i restauracji, które były nadal otwarte, podniosły średni koszt, ponieważ liczba podróży zmniejszyła się ... i generujących wysokowykwalifikowane miejsca pracy, może to powodować rosnące rozbieżności w całej Europie. Andreas Jobst, Szef działu badań ...