-
Inflacja V 2008
... Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w maju br. o 1,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 5,6%), owoce (o 4,8%) i warzywa (o 4,7%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 1,5%), w tym oleje roślinne – o 3,2%. Droższe niż przed miesiącem było pieczywo (o 1,1%) i przetwory makaronowe (o 1,0%). Zanotowano również ...
-
Tydzień 36/2008 (01-07.09.2008)
... potrzeby. Ceny niektórych artykułów spożywczych takich jak ryż, makaron, kurczaki i szynka wzrosły nawet ponad 40%. Mięso i ryby podrożały o 23%, warzywa i owoce o 15%, pieczywo o 6%. Produkt Krajowy Brutto Szwajcarii wzrósł w II kwartale 2008 roku o 0,4% kw/kw (w I kw. o 0,3%) i o 2,3% r/r.(w I kw. wzrost o 3%). Ceny konsumpcyjne w Szwajcarii ...
-
Unia Europejska: inflacja VIII 2008
... z pełną obsługą oraz mięso (po +0.03), podczas gdy największy spadek przyniosły: paliwa dla transportu (-0.28), olej grzewczy (-0.10), warzywa i owoce (po -0.05).
-
Inflacja X 2008
... roku (4,2% wobec 4,5%) - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w październiku br. o 0,9%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa (o 8,2%), cukier (o 4,4%) i owoce (o 3,1%). Podrożały jaja (o 0,7%), ryż (o 0,5%), a także wędliny, ryby (po 0,4%). Więcej niż we wrześniu br. należało zapłacić za mięso wołowe ...
-
Inflacja XI 2008
... Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w listopadzie br. o 0,8%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa (o 8,4%), cukier (o 2,8%) i ryby (o 1,0%). Podrożały przetwory makaronowe (o 0,6%), pieczywo (o 0,5%), a także owoce i ryż (po 0,4%). Niższe niż przed miesiącem były ceny mąki (o 1,8%) oraz drobiu (o 1,6%). Potaniało mięso ...
-
Rośnie jakość produktów spożywczych
... jakościowej. Znaczna ilość partii wykazała całkowity brak oznakowania lub jego brak w języku polskim" - napisano w raporcie pokontrolnym przesłanym do PAP. Owoce i warzywa kwestionowano głównie ze względu na "objawy zapleśnienia, gnicia, braku świeżości oraz zanieczyszczenia kurzem i ziemią". Niedociągnięcia stanowiły 1-2 proc. wszystkich ...
-
Produkty spożywcze: wyższe ceny na Wielkanoc
... o 5-8 proc. droższy - powiedziała PAP dr Krystyna Świetlik z Instytutu. Najbardziej podrożały warzywa: o 12 proc., wyroby mięsne są droższe o 7 proc., pieczywo i przetwory mączne o 6 proc., za ... 15 proc. W stosunku do cen sprzed roku, tańsze jest mleko i jego przetwory oraz owoce, głównie za sprawą cen jabłek, które kosztują średnio o 40 proc. mniej ...
-
Inflacja IV 2009
... br. o 1,7% (wobec wzrostu o 2,0% w marcu br.), w tym najbardziej podrożały warzywa (o 6,8%). Nastąpił sezonowy wzrost cen pomidorów (o 24,3%), a niższe ubiegłoroczne zbiory wpłynęły na znaczny wzrost cen marchwi (o 23,7%). Więcej niż w marcu br. należało zapłacić za owoce (o 5,6%), w tym za jabłka – o 6,8%, a banany – o 5,6%. Podrożał cukier i jaja ...
-
Rozwija się rynek suplementów diety
... zaznacza, że w naszej szerokości geograficznej bardzo rzadko się zdarza, by ktoś miał niedobory witaminowe, gdyż przez cały rok dostępne są warzywa i owoce. Jeżeli nie jest się chorym, to nie można poprawić zdrowia, bo nie można być "bardziej zdrowym". Łatwo sobie można natomiast ...
-
Inflacja VI 2009
... . i 0,33 pkt proc. Czerwiec był pierwszym miesiącem br., w którym obniżyły się ceny żywności (o 1,2% wobec wzrostu o 0,7% w maju br.). Najbardziej potaniały owoce (o 11,3%) i warzywa (o 7,5%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Spadek cen zbytu na rynku krajowym wpłynął na obniżenie cen cukru (o 2,3%). Tańsze niż przed miesiącem były ...
-
Inflacja VII 2009
... , w którym obniżyły się ceny żywności (o 1,4% wobec 1,2% w czerwcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 18,1%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Wzrost podaży cukru z importu ... i jaj (po 0,4%) oraz serów (o 0,3%). Więcej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za owoce (o 2,7%). Niska podaż trzody chlewnej na rynku krajowym spowodowała, iż ...
-
Konsument w UE ufa reklamom
... pomija istotnych informacji najczęściej w przypadku urządzeń gospodarstwa domowego, napoi bezalkoholowych i art. mięsnych (61 proc. ankietowanych), najsłabiej w tej ocenie wypadają świeże owoce i warzywa (56 proc.) oraz odzież i obuwie (55 proc.). Polscy konsumenci nie odbiegają w swojej ocenie od unijnej średniej. Nie czujemy się również ...
-
Inflacja VIII 2009
... proc. i 0,17 pkt proc. Sierpień to trzeci z kolei miesiąc, w którym obniżyły się ceny żywności (o 1,5% wobec 1,4% w lipcu br.). Najbardziej potaniały owoce (o 11,3%) i warzywa (o 9,7%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Rosnący import wpłynął na dalszy spadek cen cukru na rynku detalicznym (o 2,6%). Mniej niż w poprzednim miesiącu płacono ...
-
Dania gotowe: rynek zwolnił
... , jaka będzie sytuacja na rynku surowców. Wszyscy liczą na stabilizację cen surowców. Według analityków IRiGŻ, będzie ona jedynie częściowa o ile warzywa i owoce będą tanieć, to ceny mięsa do końca roku mogą nadal rosnąć. Według przedstawicieli branży, mimo obecnego spowolnienia gospodarczego, perspektywy dla ...
-
Zwyczaje żywieniowe Polaków 2009
... , masło, ziemniaki, warzywa i herbata czarna. Niemal wszyscy jedzą mięso (96 proc.), w tej grupie tylko 4 proc. nie jada wybranych gatunków mięsa. Ulubione rodzaje mięsa to w Polsce drób z kurcząt i wieprzowina. Pomiędzy posiłkami Polacy najczęściej jedzą słodycze (batony, drożdżówki, herbatniki, czekolada) i owoce. Lubimy nabiał: połowa ...
-
Inflacja IX 2009
... , w którym obniżyły się ceny żywności (o 0,3% wobec 1,5% w sierpniu br.). Najbardziej potaniały owoce (o 6,3%), w tym jabłka – o 21,4%. Rosnący import nadal wpływał na spadek cen cukru na ... miesiąc, w którym mniej należało zapłacić za sery i mleko (po 0,2%). Warzywa były droższe o 2,5%. Wyższe ceny zbytu przełożyły się na dalszy wzrost cen masła ...
-
Inflacja X 2009
... od czerwca br., w październiku wzrosły ceny żywności (o 0,3%). Najbardziej podrożały warzywa (o 5,5%) i tłuszcze zwierzęce (o 3,2%, w tym, w wyniku znacznego wzrostu cen zbytu, masło – o 4,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za owoce (o 1,4%), miód (o 1,0%) oraz czekoladę (o 0,4%). Zdrożały artykuły w grupie „mleko, sery i jaja ...
-
Auchan Polska otworzył sklep w Krakowie
... i wędlin, dział Ryby to 70 różnych rodzajów świeżych ryb i owoców morza, Cukiernia ma 70 rodzajów ciast, w tym 25 rodzajów pączków. Owoce i warzywa pochodzą od 10 lokalnych dostawców. Auchan deklaruje dyskontowe ceny na wszystkie produkty. Dodatkowo w ofercie produkty ekonomiczne z logo podniesionego kciuka, produkty ...
-
Przetargi - raport XI 2009
... , oprogramowania. Jednak relatywnie najpoważniej wzrosło zapotrzebowanie na dostawy produktów zwierzęcych, mięsa, produktów mięsnych (miesięczny przyrost o 247 procent) oraz owoce, warzywa i podobne produkty (przyrost o 244 proc.) i inne produkty spożywcze (miesięczny przyrost liczby ogłoszeń o 166 proc.). Czyżby stołówki w instytucjach budżetowych ...
-
Inflacja XI 2009
... spadkiem podaży mleka i wzrostem jego cen w skupie, najbardziej podrożało masło (o 9,1%). Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 7,5%) i owoce (o 3,3%). Zdrożały artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,6%, w tym jaja – o 1,6%, a w konsekwencji spadku produkcji, sery dojrzewające i topione – o 1,3%). Droższa była ...
-
Inflacja II 2010
... Ceny żywności wzrosły w lutym br. o 0,3% (wobec wzrostu o 1,0% w styczniu br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 4,9%), w tym, w wyniku znacznego wzrostu cen w skupie, cebula – o 13,4%, kapusta – o 12,2%, a marchew – o 9,4%. Podrożały także owoce (o 1,2%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Więcej niż w styczniu br. konsumenci płacili za jaja ...
-
Inflacja III 2010
... obniżył wskaźnik w tym okresie o 0,24 pkt proc. Ceny żywności w marcu br., podobnie jak przed miesiącem, wzrosły o 0,3%. Najbardziej podrożały warzywa (o 3,9%) oraz owoce (o 1,6%). Więcej niż w lutym konsumenci płacili za miód (o 1,3%), jaja (o 1,1%), przetwory makaronowe (o 0,5%), pieczywo (o 0,2%), a także drób (o 0,1%). Marzec był drugim z kolei ...
-
Seniorzy lubią kupować
... producentów, ani wprowadzanych przez sieci handlowe. Z drugiej strony, unikają ryzyka, nastawieni są bardzo pragmatycznie do oferty rynkowej. W ich koszyku dominują owoce i warzywa, świeże mięso i ryby, wędliny oraz jogurty. Mniej na żywność, więcej na przyjemności Wyraźnie zmienia się struktura wydatków osób starszych, zwłaszcza ...
-
Ceny w hipermarketach IX 2010
... cukru, co nie zdarzyło się u konkurencji. We wszystkich hipermarketach o 43-60 gr podrożał cukier. Z końcem wakacji więcej zapłacimy także m.in. za warzywa i owoce, dżem i wódkę. W miarę stała wysokość końcowego rachunku została rekompensowana, w zależności od sklepu, spadkiem cen nabiału oraz promocjami wybrane artykuły, np ...
-
Polacy lubią przyprawy
... jest jedynie dodatkiem do dań słodkich, ale także wytrawnych, inspirowanych kuchnią indyjską. Nowe trendy kulinarne oraz moda na zdrową, bogatą w warzywa i owoce dietę sprawia, że konsumenci chętniej sięgają również po suszone zioła. Klienci lubią gotowe mieszanki Największy wzrost sprzedaży odnotowują jednak różnego ...
-
Intermarché w Galerii Victoria w Wałbrzychu
... sieci, który będzie funkcjonował w centrum handlowym. W nowym Intermarché zastosowano nowatorski układ i ujednoliconą ekspozycję produktów. Sklep specjalizuje się w artykułach świeżych: owoce, warzywa, nabiał, pieczywo, wędliny oraz mięso. Wyposażony jest również we własną piekarnię i wędzarnię. Dzięki temu klienci mogą nabyć tradycyjny wyrób ...
-
Sklepy osiedlowe XI 2010
... porównaniu z badaniem sprzed pięciu tygodni na półkach supermarketów w większości nie stwierdziliśmy znaczących różnic. Wyjątek stanowią produkty świeże - o 30-40 procent zdrożały owoce i warzywa, natomiast drób oferowany był w korzystnych cenach. Po raz pierwszy w zestawieniu pojawiła się Hala Wola, prowadzona przez Handlową Spółdzielnię Pracy. ...
-
MAKRO Punkt w Radomiu
... artykuły spożywcze, takie jak konserwy, przetwory, koncentraty spożywcze (np. sosy, przyprawy, zupki), artykuły sypkie, kawa, herbata, a także świeża żywność: nabiał, owoce i warzywa. Dodatkowo w ofercie hali znajdą się produkty dla gastronomii, tak by klienci z branży HoReCa mogli szybciej zaopatrywać się w produkty do codziennego ...
-
Inflacja XI 2010
... br. ceny żywności były wyższe niż w październiku br. o 0,2%. Najbardziej podrożały warzywa (o 4,2%). Z uwagi na wzrost cen zbóż w skupie wyższe niż w październiku br. ... pieczywo i masło. Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić za owoce (o 2,1%). W następstwie zmian cen skupu żywca niższe niż w październiku br. były ceny mięsa surowego ...
-
Ceny żywności w sklepach 2010
... szeroko reklamowanych producentów. Z drugiej strony błędem jest stwierdzenie, że wszystkie artykuły sprzedawane w dyskontach są najtańsze. Niższe ceny np. na mięso, owoce i warzywa mają hipermarkety, a niekiedy także delikatesy i sklepy osiedlowe. Wśród najtańszych produktów markowych najczęściej pojawiają się hipermarkety. Tylko trzy ceny pochodzą ...
-
Sklepy osiedlowe I 2011
... się m.in. Biedronka i Lidl. Mieszkańcy pobliskich osiedli dobrze wiedzą jakie zakupy najtaniej można zrobić w dyskoncie, a gdzie wybrać się po świeże owoce i warzywa lub wędliny, mięso oraz ciasta. Za koszyk 24 produktów Handel-Net.pl najmniej zapłaciliśmy w POLOmarkecie - 146,45 zł (o 16,82 zł ...
-
Inflacja I 2011
... . roku o 1,2% oraz o 3,8% wyższe niż przed rokiem. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 1,7%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za drób, owoce, warzywa oraz cukier. Wzrosły ceny mąki, mięsa wołowego i wieprzowego, jaj, ryżu oraz ryb. Wyższe były także ceny mleka, masła i pieczywa. Podrożały ...
-
Inflacja II 2011
... (wobec wzrostu o 1,9 % w styczniu br.). Najbardziej podrożał cukier (o 9,6%). Nadal rosły ceny mąki (w lutym o 2,6%) oraz pieczywa (o 1,8%). Więcej płacono za owoce (o 1,6%), miód (o 1,1%), tłuszcze roślinne (o 1,0%), a także warzywa i ryby (po 0,9%). Utrzymała się wzrostowa tendencja cen artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, za które w lutym br ...
-
Inflacja V 2011
... obniżył wskaźnik w tym okresie o 0,09 pkt proc. Ceny żywności w maju br. wzrosły o 1,3% (wobec wzrostu o 0,9% w kwietniu br.). Najbardziej podrożały owoce (o 6,0%) i warzywa (o 5,4%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Utrzymała się wzrostowa tendencja cen artykułów w grupie „tłuszcze roślinne”, za które w maju br. należało zapłacić przeciętnie ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 24/2011
... ocena w wszystkich 131 krajów, które są na liście krajów ocenianych przez tą agencję. Na Białorusi ceny rosną lawinowo. W maju warzywa podrożały o 28 proc., a owoce - o 56 proc. Pogarsza się sytuacja Białorusi, bo zagraniczny dług Białorusi wynosi ok. 32 mld USD (w tym roku PKB ...