-
Zachowania konsumentów w pandemii: zdrowie i bezpieczeństwo na 1. miejscu
... . Impulsywność zakupów została zastąpiona robieniem list zakupowych – mówi Krzysztof Łagowski, Dyrektor, Strategy, Analytics and M&A, Consulting, Deloitte. W sklepach typu ... deklaruje, że przez najbliższy miesiąc częściej będą zamawiać potrawy online z restauracji. – Wiedzę na temat preferencji zakupowych można wykorzystywać w projektowaniu ...
-
Baza noclegowa: 5 polskich miast idealnych na city break
... dominowało województwo mazowieckie. Turyści mogli wybierać z ponad 5 tys. miejsc, w tym prawie 1,1 tys. restauracji, 1,4 tys. barów, 562 stołówek oraz 2,3 tys. placówek gastronomicznych (to m.in. smażalnie, pijalnie, lodziarnie ... gdzie udadzą się osoby poszukujące chwili wytchnienia od miejskiego zgiełku – mówi Agata Czarnecka, Dyrektor ...
-
Zachowania konsumentów: mniej na żywność, więcej na paliwo
... . w ciągu dwóch tygodni - mówi Krzysztof Łagowski, Dyrektor, Strategy, Analytics and M&A, Konsulting, Deloitte. Indeks wydatków na ten cel deklarowany przez polskich konsumentów jest najwyższy w Europie. Polacy i Hiszpanie odnotowali najniższy w Europie indeks planowanych wydatków na wyjścia do restauracji i barów (-16 proc.). Najwyższy - na ...
-
Zachowania konsumentów: COVID-19 blokuje zakup wyprawki szkolnej
... okazje, za nami są Niemcy z wynikiem niższym o 6 pp. – mówi Anita Bielańska, Dyrektor w dziale Konsultingu, Deloitte. Ekspertka dodaje, że po nieznacznym spadku ... Najchętniej korzystamy z tej formy zakupów, kupując ubrania (36 proc.) oraz zamawiając jedzenie z restauracji (37 proc.). Eksperci Deloitte zauważają, że w najnowszej edycji badania o 3 pp. ...
-
Coface: w I połowie 2021 roku niewypłacalności w górę o 160 proc. r/r
... układów, nie mówiąc już o układach wykonanych. Sytuację w branżach komentuje Marcin Siwa, dyrektor działu oceny ryzyka w Regionie Europy Centralnej w Coface Sytuacja, z jaką mamy ... ona przede wszystkim firm powiązanych z branżą HoReCa. Działalność barów, restauracji, hoteli była ogromnie ograniczona w ostatnim roku. Brak imprez masowych, zmniejszenie ...
-
Ulice handlowe w czasach pandemii. Co się zmienia?
... lokali usługowych oraz multimediów (kioski, księgarnie itp.) – wymienia Dominika Jędrak, Dyrektor Działu Doradztwa i Badań Rynku w Colliers. Widocznym trendem jest także spadek udziału ... , restauracja Koneser Grill, której dotychczasowi właściciele są znani m.in. z prowadzenia restauracji Kieliszki na Próżnej czy Butchery & Wine na Żurawiej 22, a ...
-
Praca w obsłudze klienta. Co mówią pracownicy?
... i konsumentów, wysokiej klasy sprzedawcy, specjaliści obsługi klienta, pracownicy turystyki czy restauracji są na wagę złota. Jednak to samo zjawisko powoduje, że sprzedawcy ... głównych motywacji do zmiany pracy wskazują finanse - mówi Łukasz Marciniak, Dyrektor Sprzedaży w eRecruiter. Rzeczywiście, analizując powody szukania pracy przytaczane przez ...
-
Jak inflacja zmienia decyzje zakupowe Polaków?
... kategoriach? Najczęściej wskazywaną okazała się rozrywka, czyli wyjścia do kina czy restauracji, którą wybrało aż 45% badanych. Oszczędzać staramy się też na ... poduszkę finansową posiada jedynie co trzeci respondent - komentuje Katarzyna Grzywaczewska, Dyrektor Marketingu w PAYBACK Polska. Czy cena faktycznie jest najważniejsza? Podczas zakupów ...
-
Galerie handlowe odżyły, są nowe trendy
... wysokiej inflacji ich decyzje zakupowe nadal są ostrożne - mówi Fabrice Paumelle, Dyrektor Działu Powierzchni Handlowych, BNP Paribas Real Estate Poland ... Praskim Koneser w Warszawie otworzyła włoska marka restauracji L’Osteria. Z kolei amerykański fast-food Popeyes po debiucie restauracji we Wrocławiu i Szczecinie, otwiera swoją pierwszą lokalizację ...
-
Inflacja VII 2024. Ceny wzrosły o 4,2% r/r
... miesiącem analogicznym poprzedniego roku wyższe ceny w zakresie mieszkania (o 7,4%), żywności (o 3,1%) oraz restauracji i hoteli (o 7,6%) podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 1,86 p. proc., 0,77 p. proc. i 0,43 p. proc. Niższe ceny odzieży i obuwia (o 1,0%) obniżyły wskaźnik o 0,04 p. proc. Departament Handlu i Usług Dyrektor Ewa Adach-Stankiewicz
-
Co hamuje rozwój ulic handlowych?
... skuteczniej przyciągałaby osoby chcące w jednym miejscu zrobić luksusowe zakupy czy skorzystać z oferty dobrych restauracji. Brak uporządkowanej wizji wynajmu lokali na ulicach handlowych zniechęca także wielu potencjalnych najemców. ... sprawić, że lokalami na ulicach handlowych zaczną interesować się jeszcze lepsze marki. Karolina Kunciak, dyrektor ...
-
Inflacja X 2024. Ceny wzrosły o 5% r/r
... . W porównaniu z miesiącem analogicznym poprzedniego roku wyższe ceny w zakresie m. in. mieszkania (o 7,9%), żywności (o 4,9%), restauracji i hoteli (o 7,2%), rekreacji i kultury (o 5,5%) oraz zdrowia (o 5,9%) podniosły ten wskaźnik odpowiednio o 2,01 ... obniżyły wskaźnik odpowiednio o 0,07 p. proc. i 0,04 p. proc. Departament Handlu i Usług Dyrektor ...
-
Inflacja XII 2024. Ceny wzrosły o 4,7% r/r
... cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały wyższe ceny w zakresie żywności (o 0,2%), transportu (o 0,6%), restauracji i hoteli (o 0,3%) oraz zdrowia (o 0,4%), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,06 p. proc., 0,05 p. proc. i ... (o 1,7%), obniżyły ten wskaźnik odpowiednio o 0,31 p. proc. i 0,07 p. proc. Departament Handlu i Usług Dyrektor ...
-
Najdroższe ulice handlowe świata 2013
... wzrosły o 10% ze względu na szczególnie silny popyt ze strony sieci restauracji oraz międzynarodowych marek odzieżowych wkraczających na ten rynek. Utrzymujący się popyt ... minionym roku dzięki wzrostowi czynszów w Central o 23,3%. Michele Woo, dyrektor wykonawcza i dyrektor działu powierzchni handlowych w biurze firmy Cushman & Wakefield w Hongkongu ...
-
Najdroższe ulice handlowe świata 2019
... Europy, cztery z Azji i tylko jedna z USA. Darren Yates, autor raportu i dyrektor działu badań rynku handlowego w regionie EMEA, Cushman & Wakefield, powiedział: „Pod ... domem w bardzo atrakcyjny sposób. Mieszkańcy coraz częściej korzystają z oferty restauracji, barów w parterach budynków mieszkalnych i sklepów zlokalizowanych w pobliżu ich miejsca ...
-
Święta w branży TSL zaczęły się latem?
... pełnego okresu sezonowego czy bonusy za nadgodziny. Według Justyny Lach, Dyrektor Linii Progres HR Logistics w Grupie Progres, firmy z sektora TSL, które szukają ... co jest dużym udogodnieniem, zwłaszcza w miejscach, gdzie trudno o dostęp do restauracji czy sklepów. Co więcej, z racji specyfiki pracy w logistyce i transporcie, nadgodziny – szczególnie ...
-
Centrum Handlowe Łacina w Poznaniu
... ciągu roku, a zakończyć w ciągu 24 miesięcy” – mówi Maciej Wróblewski, wiceprezes i dyrektor działu rozwoju Apsys Polska. Nowe centrum handlowe zostanie wybudowane w ... 25 tys. m2 znane marki odzieżowe. Część restauracyjna pomieści 25 restauracji i punktów gastronomicznych. W Łacinie znajdą się między innymi: Carrefour, Leroy Merlin, Electro World ...
-
Bezpieczeństwo IT a młodzi pracownicy
... mediów społecznościowych, a tym samym zapewnić pożądany wzrost produktywności”.- John N. Stewart, dyrektor ds. bezpieczeństwa, Cisco. Najważniejsze wnioski z badania Wpływ ryzykownych zachowań ... rzeczy osobiste, w tym sprzęt, w miejscach publicznych bez nadzoru, np. idąc w restauracji samoobsługowej po posiłek czy napój lub do toalety. „Pokolenie ...
-
Globalne sieci handlowe w 2011 roku
... międzynarodowych sieci detalicznych (w tym markowych sklepów różnych branż, supermarketów, restauracji i kawiarni) w ponad 200 miastach na różnych kontynentach, aby poznawać trendy w ... i kierunków rozwoju wśród międzynarodowych sieci handlowych. Magdalena Frątczak, dyrektor działu powierzchni handlowych w CBRE Polska dodała: “Obserwujemy stałe ...
-
Globalne marki stawiają na handel online
... wiodących międzynarodowych sieci detalicznych (w tym markowych sklepów różnych branż, supermarketów, restauracji i kawiarni) z 22 krajów wykazało, że 80% marek posiada już katalog internetowy ... się zapewne wiele działo w najbliższych latach” - powiedziała Karina Kreja, dyrektor w dziale badań rynku i doradztwa w CBRE Polska. Wyniki badania wskazują, ...
-
Globalne sieci handlowe w 2012 roku
... które otworzyły nowe sklepy w tym mieście, pochodzą głównie z Europy, USA, Japonii i Korei. Peter Gold, Dyrektor Zarządzający działu powierzchni handlowych w CBRE na region Europy, Środkowego-Wschodu i Afryki, powiedział: „Hong Kong daje ... za nimi znalazły się marki z linii mody luksusowej i biznesowej (20%), a także najemcy z sektora restauracji ...
-
Polacy a zamawianie jedzenia przez Internet
... . Niewiele mniej, bo prawie 39 proc. generuje Gdańsk – mówi Michał Rokosz, dyrektor zarządzający w Foodpanda.pl. Taka sytuacja może być podyktowana prawdopodobnie chęcią ... takie jak np. gotowe posiłki z dostawą domu. Stale zwiększająca się liczba restauracji, które dołączają do platform pośredniczących, dodatkowo do tego zachęca. Informacje o badaniu ...
-
Wakacje na własną rękę czy z biurem podróży?
... Do analizy przyjęto, że codziennie jemy posiłek 3 daniowy w średniej klasy restauracji – taki jaki otrzymują turyści, którzy wykupują wakacje w hotelu 3* z wyżywieniem typu HB. ... swobodę poruszania się po lokalnych stronach internetowych. Jak dodaje dyrektor Travelplanet.pl, w wypadku samodzielnie przygotowanego wyjazdu musimy pamiętać, że jesteśmy ...
-
Jakie prezenty świąteczne od szefa?
... trzynastki, premie roczne oraz świąteczne gratyfikacje” – mówi Małgorzata Wiśniewska-Janus, dyrektor HRK Payroll Consulting. Premie dzielą się na regulaminowe oraz ... świątecznych często oferują bony towarowe do sieci sklepów kosmetycznych, spożywczych lub odzieżowych, restauracji czy kin. Z danych HRK Payroll Consulting wynika, że aż 60% pracowników ...
-
Kompleks Piotrkowska 155: nowy hotel i biura w centrum Łodzi
... oraz pierwsze piętro, gdzie znajdzie się miejsce dla sklepów, kawiarni, restauracji oraz centrum fitness i kliniki medycznej. Inwestor dysponuje już pozwoleniem na budowę ... mówi Justyna Drużyńska-Krystosiak, Dyrektor Operacyjny Master Management Group. George Mula, Prezes firmy Integrated Finance Group Sp. z o. o. i Dyrektor spółki Bacoli Properties, ...
-
Ile pije statystyczny Polak?
... napędzany jest przez rozwój sieci dyskontowych – mówi Piotr Grauer, dyrektor w grupie Deal Advisory w KPMG w Polsce. 68% konsumentów kupuje napoje bezalkoholowe ... ujęciu wolumenowym. W porównaniu z innymi krajami europejskimi rola kanału on-trade (tj. głównie restauracji, pubów, barów, kawiarni i hoteli) niezmiennie pozostaje niewielka. W 2015 roku ...
-
Sektor MŚP: ocena III kw. 2016 i prognoza IV kw. 2016
... przede wszystkim usługodawcy, firmy transportowe oraz właściciele hoteli i restauracji. W relacji do poprzedniego odczytu, zmniejszył się odsetek przedsiębiorców pozytywnie oceniających ... . Najczęściej właściciel, współwłaściciel firmy, dyrektor zarządzający, wspólnik, prezes, wiceprezes, członek zarządu, dyrektor finansowy, główny księgowy, osoba ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 25/2017
... wyjazdów w wyjątkowe, a jednocześnie nieoczywiste i dostępne cenowo miejsca” – mówi Kamila Kaliszyk, dyrektor ds. rozwoju rynku w polskim oddziale Mastercard Europe. Nieodkryte miejsca ... na wypadek, gdyby konieczne było jej zablokowanie. Jeśli płacisz kartą w restauracji lub kawiarni, poproś o przyniesienie terminala płatniczego lub podejdź razem z ...
-
Koszty leczenia za granicą wyższe niż zarobki
... w wielu przypadkach nie gwarantuje nam dostatecznej ochrony - tłumaczy Anna Materny, Dyrektor Biura Ubezpieczeń Detalicznych w Gothaer TU S.A. Kto i dlaczego wyjeżdża? Jak wynika ... Z badania przeprowadzonego na zlecenie Work Service wynika, że w wakacje najczęściej dorabiamy w restauracji, na plantacji (przy zbiorze owoców i warzyw), na budowie oraz ...
-
Powierzchnie handlowe redukują bieg?
... , biurowe, mieszkaniowe i rozrywkowe. Takie projekty to domena dużych aglomeracji – mówi Mika Natasa, Dyrektor, Dział Wynajmu Powierzchni Handlowych, BNP Paribas Real Estate Poland. Z raportu wynika, że ... całych rodzin, szeroki wybór oferty gastronomicznej od stoisk w tzw. strefie food court do wyodrębnionych restauracji, ogrody na dachach i inne ...
-
Jak się miewa food court?
... , ustępując miejsce przestrzeniom urozmaiconym funkcjonalnie, z ofertą barów, kawiarni, restauracji i różnego rodzaju stoisk z przysmakami. Tam, gdzie to architektonicznie ... z kierunków, którego oczekują od centrów handlowych konsumenci – mówi Katarzyna Michnikowska, dyrektor w Dziale Doradztwa i Badań Rynku Colliers International. Wśród czynników ...
-
Miłość i finanse. Czy pieniądze są kością niezgody?
... silne przywiązanie do tradycyjnych wzorców związanych z podziałem kosztów życia – zaznacza Iwona Wieczyńska, dyrektor regionu w Grupie Progres. – Wynik wskazujący, że aż 77 proc. mężczyzn ... potrzeb tj. płacenie za wspólne wakacje czy wyjścia do kina lub restauracji. Na szczęście takie sztywne trzymanie się wcześniej przyjętych norm powoli zaczyna ...
-
Poszukiwany pracownik produkcji. Firmy walczą o personel
... rozbudowę systemu dodatków chce wprowadzić te udogodnienia w przyszłości. Otwieranie restauracji pracowniczych z myślą o zatrudnionych przy produkcji jest równie popularne - dostęp do ... może pomóc poprawić wskaźnik retencji pracowników – mówi Magdalena Rutkowska, HR Dyrektor Sodexo Polska. Połowa respondentów ankiety wskazuje, że w związku z nadmierną ...
-
Tydzień 04/2003 (20-26.01.2003)
... w ubiegłym kwartale poniosła pierwszą w historii stratę netto z powodu kosztów zamknięcia części restauracji. Strata netto wyniosła w czwartym kwartale 434,8 mln USD, czyli 27 centów ... przedstawicieli świata biznesu są takie gwiazdy jak: założyciel Microsoftu Bill Gates, dyrektor generalny Coca- Coli Douglas N. Daft i szef Sony, Nobuyuki Idei. Świat ...
Tematy: -
Wzrośnie sprzedaż online
... „Działalność online jest kluczowym czynnikiem rozwoju dla sprzedaży detalicznej” – powiedział dyrektor wykonawczy Shop.org - Scott Silverman – „Poprowadzi całą sprzedaż”. Sprzęt komputerowy i ... że obroty przemysłu detalicznego, z wyłączeniem samochodów, stacji gazowych i restauracji, wzrośnie o 4,7 proc. w roku 2006. Karty podarunkowe oferowane przez ...