-
Inflacja I 2013
... Urząd Statystyczny. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w stosunku do poprzedniego miesiąca o 1,2%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za warzywa i owoce. Wzrosły ceny drobiu, masła, tłuszczów roślinnych, wyrobów cukierniczych i miodu, pieczywa i produktów zbożowych, a także artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”. Mniej ...
-
Inflacja VII 2013
... Lipiec to drugi z kolei miesiąc br. w którym obniżyły się ceny żywności (o 0,3% wobec 0,2% w czerwcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 4,1%) i cukier (o 3,7%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za owoce (o 1,6%) oraz ryż (o 0,6%). W lipcu br. więcej płacono natomiast za mięso (przeciętnie o 0,7%, w tym za mięso wieprzowe ...
-
Inflacja VIII 2013
... Urząd Statystyczny. Sierpień br. to trzeci z kolei miesiąc, w którym odnotowano spadek cen żywności (o 1,3% wobec 0,3% w lipcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 10,3%) i owoce (o 5,0%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za cukier (o 2,8%), jaja (o 1,5%), makarony i mąkę (po 0,7%) oraz ryż (o 0,3%). Wyższe niż przed ...
-
Czy preferujemy zdrowy styl życia?
... o zachowanie zdrowego stylu życia: Nie palą papierosów i nie piją alkoholu Jedzą warzywa i owoce Są zainteresowani żywnością organiczną Stosują się do zaleceń lekarzy Robią badania Ćwiczą – ... twierdzi, że żyje, aby jeść 77% Polaków dba o to, żeby jeść warzywa i owoce, a 82% o to, by spożywane posiłki były urozmaicone 80% Polaków uważa śniadanie ...
-
Inflacja I 2014
... Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w stosunku do poprzedniego miesiąca o 1,4%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za warzywa i owoce. Wzrosły ceny drobiu, artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, tłuszczów roślinnych, wyrobów cukierniczych i miodu, ryb, ryżu, a także masła. Mniej niż ...
-
Inflacja VIII 2014
... z wyprzedażą kolekcji letniej. Ceny żywności obniżyły się w sierpniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 1,8% (w lipcu br. spadek o 1,2%). Najbardziej potaniały warzywa (o 13,4%), owoce (o 5,8%), cukier (o 3,5%) i tłuszcze zwierzęce (o 1,1%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za tłuszcze roślinne oraz kasze i ziarna zbóż (po ...
-
Co i jak marnujemy w Święta Wielkanocne?
... się oraz zbyt duża ilość przygotowanego jedzenia. Co marnujemy? Wyrzucamy głównie sałatkę jarzynową (62%), pieczywo (39%), różnego rodzaju szynki (25%), warzywa i owoce (23%). Na czele listy znalazły się również wielkanocne symbole jak jajka na twardo (21%) czy baranek z cukru (21%). Okazuje się ...
-
Inflacja II 2014
... Najbardziej potaniał cukier (o 3,8%) i jaja (o 1,4%). Tańsze niż w styczniu br. były warzywa (o 0,7%), kasze i ziarna zbóż (o 0,6%) oraz mięso (przeciętnie o 0,5%, w tym mięso wieprzowe ... pieczywo (o 0,1%). W lutym br. więcej należało zapłacić za mleko (o 1,2%), owoce (o 1,0%), śmietanę (o 0,8%), makarony i produkty makaronowe (o 0,7%), jogurty oraz ...
-
Majówka 2024 tańsza niż przed rokiem?
... ryb dają się we znaki w kwestii poziomu cen. W marcu 2024 r. ryby i owoce morza były o 0,8% droższe niż rok wcześniej. Biorąc pod uwagę problemy z produkcją i ... ceny warzyw w maju tego roku mogą być niższe niż w latach ubiegłych. W marcu 2024 r. warzywa były o około 5% tańsze niż rok wcześniej, a z miesiąca na miesiąc potaniały o 0,8%. Czynnikiem, ...
-
Inflacja X 2014
... i desery mleczne – o 0,4%, sery i twarogi – o 0,1%, przy wzroście cen jaj – o 0,3%). W październiku br. więcej należało zapłacić za warzywa (o 2,8%), ryż (o 1,3%), czekoladę (o 0,8%), pieczywo oraz ryby i owoce morza (po 0,1%). W październiku br. ceny napojów bezalkoholowych utrzymały się przeciętnie na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu ...
-
Pandemia i inflacja pomagają ograniczać marnowanie żywności
... pandemii, w Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie, z czego blisko połowa w gospodarstwach domowych. Najczęściej do kosza trafiają pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Powodem jest przeważnie przegapienie terminu ważności, zła jakość produktów, ale też kupowanie ilości większej niż faktycznie potrzeba. Niestety więcej żywności ...
-
Polacy jedzą lepiej
... mrożonych warzyw i owoców. Mrożone warzywa cieszą się niesłabnącą popularnością wśród polskich konsumentów. Do ich spożywania przynajmniej raz na 2-3 miesiące przyznaje się ponad połowa badanych Polaków (54 proc. w 2004, 59 proc. w 2002). Również mrożone owoce - choć spożywane rzadziej niż warzywa - w porównaniu z produktami gotowymi ...
-
Inflacja VI 2013
... porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,2% (wobec wzrostu o 0,8% w maju br.). Najbardziej potaniały warzywa (przeciętnie o 5,3%, w tym odnotowano znaczny wzrost cen ziemniaków - o 21,8%) i cukier ... Więcej niż przed miesiącem płacono natomiast za owoce (o 5,0%) i tłuszcze zwierzęce (o 1,4%). Podrożało także mięso (przeciętnie o 0,4%, w tym drób – o ...
-
Inflacja XI 2013
... wzrosły ceny żywności o 0,3% (wobec spadku o 0,1% w październiku br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 4,5%). Odnotowano wzrost cen masła (o 0,6%) oraz artykułów w grupie „mleko, sery, jaja” (o 0,5%, ... Mniej niż w poprzednim miesiącu płacono także za ryż (o 0,6%), owoce (o 0,5%), ryby (o 0,2%) oraz tłuszcze roślinne (o 0,1%). W listopadzie br. ...
-
Inflacja III 2014
... cen żywności (o 0,4% wobec 0,1% w lutym br.). Najbardziej potaniał cukier (o 3,5%) i warzywa (o 1,8%). Tańsze niż w lutym br. było mięso (przeciętnie o 0,8%, w tym mięso wieprzowe – ... – o 0,4% oraz jaj – o 0,2%). Droższe niż w lutym br. były natomiast owoce (o 3,1%), czekolada (o 0,3%), ryż (o 0,2%), a także wyroby cukiernicze (o 0,1%). W marcu ...
-
Inflacja IX 2015
... miesiącem o 0,7%, wobec spadku o 0,8% w sierpniu br. Najbardziej podrożały warzywa (o 6,6%) i cukier (o 4,2%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ... wołowego i cielęcego). Droższa niż w sierpniu br. była mąka (o 0,2%), a także ryby i owoce morza (o 0,1%). Artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” pozostały na poziomie notowanym w poprzednim ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 37/2019
... proc.), transportu (o 0,5 proc.), restauracji i hoteli (o 0,5 proc.), łączności (o 0,8 proc.). Niższe były ceny żywności (o 0,3 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 1,5 proc.). W grupie warzywa i owoce: jabłka i ziemniaki wzrosły ceny, natomiast dotąd bardzo droga pietruszka mocno staniała. Sugeruję uważną obserwację cen towarów i usług w najbliższych ...
-
Czy inflacja i wysokie ceny powstrzymują przed marnowaniem żywności?
... . respondentów. W przypadku podstawowych produktów żywieniowych, takich jak mięso, wędliny, owoce, warzywa, pieczywo i nabiał – ograniczenie w zakupach deklaruje mniej niż 15 proc. badanych ( ... że w ciągu ostatniego roku najmocniej zdrożały: cukier (63,4 proc.) jaja (24,9 proc.), warzywa (24,7 proc.) czy mleko (23,4 proc.). Warto zauważyć, że ...
-
Ceny żywności wzrosną przed świętami
... Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. O 20 procent więcej niż rok temu trzeba będzie zapłacić w grudniu za owoce. Jabłka już są droższe o jedną trzecią. Nieurodzaj dotknął też owoce cytrusowe oraz warzywa, za które trzeba zapłacić 15-20 procent więcej w porównaniu do roku ubiegłego Zdaniem Krystyny Świetlik, cukier ...
-
Inflacja VI 2014
... cukier (o 3,7%), owoce (o 2,9%), tłuszcze zwierzęce (o 1,6%) a także ryż (o 1,1%). Mniej niż przed miesiącem płacono za sery i twarogi (o 0,8%), warzywa (o 0,6%), tłuszcze roślinne oraz makarony i produkty makaronowe (po 0,4%). Tańsze niż w maju br. było pieczywo (o 0,3%), jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne oraz ryby i owoce morza (po ...
-
Inflacja IV 2015
... nt. inflacji w naszym kraju. Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,6%, wobec spadku o 0,1% w marcu br. Najbardziej podrożały owoce (o 5,8%), warzywa (o 2,2%) oraz cukier (o 1,2%). Więcej niż w marcu br. konsumenci płacili za makarony i produkty makaronowe (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym za mięso ...
-
Inflacja VI 2015
... . Ceny żywności wzrosły w czerwcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,1%, wobec spadku o 0,1% w maju br. Najbardziej podrożały warzywa (o 1,7%). Więcej niż w maju br. konsumenci płacili za owoce (o 0,4%), czekoladę (o 0,3%) oraz mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym za mięso drobiowe – o 2,4%, cielęce – o 0,3%, przy spadku cen mięsa wieprzowego ...
-
Inflacja X 2015
... z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,7% we wrześniu br. Najbardziej podrożały warzywa (o 5,7%), cukier (o 1,6%) i czekolada (o 1,0%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryż (o 0,5%), makarony i produkty makaronowe (o 0,4%), a także ryby i owoce morza oraz tłuszcze zwierzęce (po 0,2%). Odnotowano wzrost cen pieczywa i mąki ...
-
Inflacja XI 2015
... poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,4% w październiku br. Najbardziej potaniały owoce (o 2,7%), mąka (o 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym mięso drobiowe – o 1,3%, wieprzowe ... poprzednim miesiącu. Więcej niż przed miesiącem płacono natomiast za warzywa i czekoladę (po 0,7%) oraz tłuszcze zwierzęce i ryż (po 0,5%). Odnotowano także ...
-
Inflacja II 2016
... w lutym br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 1,0% w styczniu br. Najbardziej podrożały cukier (o 4,6%), owoce (o 4,3%) oraz warzywa (o 1,7%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 0,6%), tłuszcze roślinne (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Tańsze niż w styczniu br. było mięso (przeciętnie ...
-
Inflacja III 2016
... w marcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem, podobnie jak w lutym br., wzrosły o 0,4%. Najbardziej podrożały cukier (o 4,3%), owoce (o 2,3%) oraz warzywa (o 1,6%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 1,0%) oraz makarony i produkty makaronowe (o 0,6%). Droższe niż w lutym br. było także mięso (przeciętnie ...
-
Inflacja IV 2016
... miesiącem, podobnie jak w marcu br., wzrosły o 0,4%. Najbardziej podrożały warzywa (o 2,6%), cukier (o 1,5%) oraz mąka (o 1,3%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,8%) i owoce (o 0,2%). Droższe niż w marcu br. były także pieczywo, ryby i owoce morza oraz ryż (po 0,1%). Ceny tłuszczów zwierzęcych pozostały na ...
-
Marka globalna czy lokalna? Kraj pochodzenia produktu ma znaczenie
... produktów. Większość globalnych respondentów, kupujących produkty z danej kategorii, częściej wybiera marki lokalne nabywając warzywa (68% marki lokalne vs 22% marki globalne), mięso (66% vs 13%), owoce (64% vs 12%), owoce morza (57% vs 18%) oraz jogurty (52% vs 22%). W każdym z badanych regionów respondenci ...
-
Za co kochamy dyskonty?
... convenience, czy placówkami z asortymentem specjalistycznym. Jak tłumaczy Małgorzata Głos: „W dyskontach można kupić pieczywo wypiekane na miejscu, wyciskane soki, świeże owoce, warzywa oraz mięso. To wszystko w cenach często bardziej atrakcyjnych niż w sklepach specjalistycznych. Coraz szerszy asortyment oraz atrakcyjna oferta promocyjna odbierają ...
-
Inflacja VII 2016
... wzroście cen usług – o 0,5%). Ceny żywności obniżyły się w lipcu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 1,1%, wobec wzrostu o 0,2% w czerwcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 11,6%) i owoce (o 1,7%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za mąkę (o 0,4%) oraz pieczywo (o 0,1%). Ceny artykułów w grupie „mleko, sery, jaja” utrzymały się na ...
-
Inflacja VIII 2016
... ceny żywności i transportu. Ceny żywności obniżyły się w sierpniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,6% wobec spadku o 1,1% w lipcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 7,8%) i owoce (o 3,2%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za makarony i produkty makaronowe (o 0,5%) oraz ryż (o 0,2%). W sierpniu br. ceny pieczywa ...
-
Inflacja X 2016
... były również warzywa (o 3,9%), cukier (o 1,4%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (przeciętnie o 0,8%, w tym sery i twarogi – o 1,1%, mleko – o 0,7%, jogurty, śmietany, napoje i desery mleczne – o 0,5%, a jaja – o 0,3%). Więcej niż we wrześniu br. przyszło zapłacić również za makarony i produkty makaronowe (o 0,7%), ryby i owoce morza ...
-
Inflacja XII 2016
... niż rok wcześniej, kiedy to obserwowano spadek na poziomie 1,8%. Największe podwyżki (o 26,9%) objęły cukier. Droższe niż w 2015 r. były również owoce (o 5,5%), ryby i owoce morza (o 3,6%), a także warzywa (o 2,8%). Nie obyło się bez podwyżek cen pieczywa (o 0,6%) oraz makaronów i produktów makaronowych (o 0,5%). Ceny mięsa pozostały takie same jak ...
-
Inflacja II 2017
... styczniowe wzrosty cen żywności doczekały się kontynuacji. W lutym podskoczyły one o 1,1%. Najbardziej podrożały warzywa (o 6,4%), owoce (o 2,5%) oraz ryż (o 1,0%). Kosztowniejsze niż przed miesiącem okazały się tłuszcze roślinne (o 0,9%), ryby i owoce morza (o 0,7%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja”. Więcej niż w styczniu płacili również ...
-
Inflacja IV 2017
... za ryż (o 0,4%), pieczywo (o 0,3%) oraz warzywa (o 0,1%). Ceny makaronów i produktów makaronowych pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. W kwietniu br. niższe były natomiast ceny mąki (o 3,0%), tłuszczów zwierzęcych (o 2,1%) i roślinnych (o 1,8%). Tańsze niż w marcu br. były owoce (o 0,9%) oraz ryby i owoce morza, a także cukier (po ...