-
Inflacja V 2017
... ryby i owoce morza (o 0,4%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,3%, w tym mleko – o 0,6%, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,5%, sery i twarogi – o 0,4%, przy spadku cen jaj – o 0,9%). W maju br. więcej należało zapłacić za cukier (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Mniej niż w kwietniu br. płacono za warzywa ...
-
Inflacja VII 2017
... , delikatne wzrosty cen żywności (o 0,1%) nie doczekały się w lipcu kontynuacji - siódmy miesiąc przyniósł w tym zakresie spadki rzędu 0,2%. Najbardziej potaniały warzywa (o 7,5%) i owoce (o 0,9%). Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za cukier (o 0,6%) oraz ryż (o 0,1%). W lipcu br. podrożało natomiast masło (o 7,8%), mąka (o 1,6%), mięso ...
-
Inflacja VIII 2017
... doczekały się w sierpniu kontynuacji - w ósmym miesiącu br. ceny pikowały o 0,7%. Najbardziej potaniały warzywa (o 8,1%), owoce (o 4,0%) i cukier (o 2,2%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 0,7%) oraz ryby i owoce morza (o 0,1%). W sierpniu br. podrożało natomiast masło (o 8,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,2%). Wzrosły ceny ...
-
Inflacja XII 2017
... tym mięsa wieprzowego – o 8,6%, wędlin – o 4,5%, mięsa wołowego – o 2,9%, mięsa drobiowego – o 2,1% oraz mięsa cielęcego – o 1,9%). Droższe były również ryby i owoce morza (o 3,4%), warzywa i tłuszcze roślinne (po 2,9%) oraz pieczywo (o 2,7%). Więcej niż w 2016 r. płacono także za makarony i produkty makaronowe (o 2,0%), czekoladę (o 1,8%) oraz ryż ...
-
Tydzień 13/2003 (24-30.03.2003)
... zera spadną stawki celne np. na konie, muły, owce i kozy żywe oraz mięso, podroby i przetwory jagnięce, baranie i kozie, na niektóre warzywa i owoce, pszenicę twardą, ryż, niektóre rodzaje mąki i kasz, przetwory z owoców tropikalnych, migdały itp. PKB w Wielkiej Brytanii w IV kwartale osiągnął wzrost o 0.4% w stosunku ...
Tematy: -
Tydzień 13/2004 (22-28.03.2004)
... , niż przewidywano (spodziewano się wzrostu o 0,5%), chociaż po wyłączeniu owoców i warzyw żywność w tym okresie zdrożała o 0,6%. W pierwszych 15 dniach marca najsilniej drożały owoce (1,6% m/m) i warzywa (2,1% m/m), a potaniały jaja (o 1,6% m/m). W poprzednich trzech latach w tym samym okresie roku mieliśmy głównie spadki cen. Co prawda po 1 maja ...
Tematy: -
Inflacja I 2005
... obniżyły się o 0,3%. Tańszy niż w poprzednim miesiącu był drób. Potaniały również owoce. Mniej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za mięso wieprzowe, cukier, wędliny, mąkę oraz tłuszcze zwierzęce. Więcej należało natomiast zapłacić za warzywa. Podniesiono również ceny artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" oraz ...
-
Inflacja III 2005
... niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 3,4%, wobec 3,6%). Ceny żywności były wyższe niż w lutym br. o 0,2%. Warzywa podrożały o 4,3%, a owoce - o 2,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso wołowe - o 0,6% i drób - o 0,4%. Utrzymał się natomiast spadek cen cukru (o 3,7%). Potaniały również ...
-
Inflacja IV 2005
... Niższa niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 3,0%, wobec 3,4%). Ceny żywności były wyższe niż w marcu br. o 0,5%. Owoce podrożały o 7,0%, a warzywa - o 2,9%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób - o 1,0% i za mięso wołowe - o 0,6%. Ryby były droższe o 0,3%. Utrzymał się natomiast spadek ...
-
Inflacja V 2005
... Niższa niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (wzrost o 2,5%, wobec 3,0%). Ceny żywności były wyższe niż w kwietniu br. o 1,0%. Owoce podrożały o 7,8%, a warzywa - o 6,0%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób - o 5,8% i za mięso wołowe - o 0,3%. Ryby były droższe o 0,2%. Ceny cukru utrzymały się na ...
-
W grudniu 2005 deflacja
... do grudnia ub. roku o 0,6%. Nieznacznie tańsze były artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,1%). Droższe niż rok wcześniej były natomiast warzywa (o 7,7%) i owoce (o 5,6%). Podrożało również mięso wołowe (o 4,1%) i ryby (o 2,3%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż w grudniu 2004 r. o 0,7%, w tym kawy - o 2,3%, wód mineralnych lub ...
-
Inflacja I 2006
... niż przed rokiem - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,4%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za warzywa i owoce. Podrożały również tłuszcze roślinne, mięso wołowe, artykuły w grupie "mleko sery i jaja" oraz ryby. Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić ...
-
Deflacja III 2006
... Potaniały również tłuszcze zwierzęce (o 0,9%). Mniej niż w lutym br. konsumenci płacili za cukier (o 0,2%). Nastąpił niewielki spadek cen mąki (o 0,1%). Podrożały natomiast warzywa (o 2,0%) i owoce (o 1,6%). Więcej niż przed miesiącem należało również zapłacić za mięso wołowe (o 0,7%). Nieco droższe niż w lutym br. były artykuły w grupie "mleko ...
-
Inflacja IV 2006
... Większa niż przed miesiącem była dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (0,7%, wobec 0,4%). Ceny żywności były wyższe niż w marcu br. o 0,7%. Podrożały warzywa (o 5,2%) i owoce (o 4,1%). Wzrosły również ceny drobiu (o 1,5%), cukru (o 0,5%) oraz mięsa wołowego (o 0,2%). Nieznacznie droższe niż przed miesiącem było pieczywo, ryby oraz przetwory ...
-
Inflacja V 2006
... cen konsumpcyjnych w skali roku (0,9%, wobec 0,7%). Ceny żywności były wyższe niż w kwietniu br. o 1,4%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za owoce (o 9,6%), drób (o 7,9%) oraz warzywa (o 4,1%). Podrożał cukier oraz mięso wołowe (po 0,9%). Wzrosły również ceny mąki (o 0,4%) oraz masła (o 0,3%). Wyższe niż przed miesiącem były ceny ...
-
Inflacja VIII 2006
... również ceny wędlin (o 1,3%) oraz mięsa wołowego (o 0,9%). Podrożały warzywa i tłuszcze zwierzęce (po 0,5%) oraz mąka (o 0,3%). Nieznacznie droższe niż przed miesiącem były ryby i tłuszcze roślinne (po 0,1%). Ceny pieczywa utrzymały się na poziomie zanotowanym w lipcu br. Potaniały natomiast owoce (o 5,1%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja ...
-
Inflacja IX 2006
... w sierpniu br. o 0,7%. Podrożała mąka (o 5,6%), warzywa (o 4,7%) oraz pieczywo (o 4,2%). Wzrosły również ceny cukru (o 2,5%), mięsa wieprzowego (o 2,2%), wędlin (o 1,1%) ... Podrożały tłuszcze roślinne (o 0,3%). Tańsze niż w sierpniu br. były natomiast owoce (o 10,5%) oraz drób (o 4,1%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe przeciętnie niż w ...
-
Inflacja X 2006
... dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (1,2%, wobec 1,6%). Ceny żywności wzrosły w październiku br. o 0,8%. Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 8,3%) i owoce (o 2,5%). Podrożała mąka (o 4,2%) oraz pieczywo (o 1,6%). Wzrosły również ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, tłuszczów roślinnych, a także cukru (po ...
-
Inflacja XI 2006
... był ich wzrost w skali roku (1,4%, wobec 1,2%). Ceny żywności wzrosły w listopadzie br. o 0,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 2,9%) i owoce (o 2,2%). Podrożała mąka (o 2,4%) oraz pieczywo (o 0,4%). Wzrosły również ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, a także olejów roślinnych (po 0,3%). Droższe niż ...
-
Inflacja III 2007
... 1,9%). Ceny żywności były wyższe niż w lutym br. o 0,9%. Nastąpił dalszy wzrost cen drobiu (o 6,6%). Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 3,0%) i owoce (o 2,1%). Wzrosły ceny mąki (o 1,9%) oraz pieczywa (o 0,4%). Za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” konsumenci płacili o 0,2% więcej niż w ub. miesiącu. W tej samej ...
-
Inflacja IV 2007
... dynamika cen konsumpcyjnych w skali roku (2,3%, wobec 2,5%). Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. o 1,0%. Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 7,2%) i owoce (o 5,0%). Podrożała mąka (o 1,0%)oraz mięso wołowe (o 0,4%). Za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” konsumenci płacili o 0,2% więcej niż w ub. miesiącu. W tej ...
-
Inflacja V 2007
... skali roku utrzymał się na poziomie zanotowanym przed miesiącem. Ceny żywności były wyższe niż w kwietniu br. o 1,3%, w tym najbardziej podrożały owoce (o 12,5%) i warzywa (o 3,8%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za przetwory makaronowe (o 0,9%) oraz mąkę i ryż (po 0,5%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 0,4%). Zanotowano również ...
-
Jakość obsługi klienta w marketach
... również obsługa działu dbająca o czystość i pełne półki." Pozytywne, ale wskazujące pole do poprawy: - "Na dziale warzywnym moją szczególną uwagę zwróciły warzywa i owoce, które były przepięknie ułożone i wyeksponowane. Wszystkie produkty wyglądały świeżo z wyjątkiem mandarynek luzem, które były poobijane, wyschnięte i pognite. (…) Produkty miały ...
-
Inflacja IX 2006-IX 2007
... odmiennie: owoce były droższe niż przed rokiem przeciętnie o 26,1%, przy czym niekorzystne warunki agrometeorologiczne na wiosnę br. (przymrozki w maju) i niskie zbiory spowodowały wzrost cen m. in. jabłek o 46,9%, a śliwek o 67,5%. Szacuje się, ze zbiory owoców z drzew będą ponad dwukrotnie mniejsze. Warzywa były tańsze ...
-
Wysokie ceny żywności w małych miastach
... . Takie różnice w przypadku codziennych zakupów mają duże znaczenie. Za koszyk podstawowych produktów (chleb, mąka, mięso, wędliny, masło, ser, jaja, cukier, warzywa i owoce) w woj. pomorskim zapłacimy 79 zł, a w mazowieckim - 4,5 zł mniej. Eksperci zjawisko to tłumaczą prawami rynku - w rejonach rolniczych znaczna część żywności trafia ...
-
Inflacja XII 2007
... masło - o 26,4%). Więcej niż w grudniu 2006 r. konsumenci płacili za owoce (o 20,0%), artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 14,4%, w tym sery – o 18,5%), pieczywo ... 2,4%), mięsa wieprzowego i ryb (po 2,1%). Potaniał natomiast cukier (o 6,8%), a także warzywa (o 2,6%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż w grudniu 2006 r. o 5,1%, w tym ...
-
Inflacja I 2008
... w grudniu ub. roku konsumenci płacili za owoce, mięso wieprzowe oraz ryż. Podrożał również drób, tłuszcze roślinne, mięso wołowe, a także artykuły w grupie „mleko, sery i jaja”. Wzrosły ceny napojów bezalkoholowych, wędlin oraz pieczywa. Droższe niż przed miesiącem były warzywa, ryby oraz mąka. Potaniały natomiast ...
-
Tydzień 12/2008 (17-23.03.2008)
... 2008 roku zniesione zostały ograniczenia na część produktów rolnych. Jeśli zapowiedziane na wstępie porozumienie dotyczące produktów roślinnych przeznaczonych do konsumpcji (owoce, warzywa) wejdzie w życie to stosunki handlowe między Rosją a Polską wrócą do stanu sprzed listopada 2005 roku. Rząd zapowiada czteroletni program prywatyzacji ...
-
Inflacja III 2008
... - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w marcu br. o 0,4%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób (o 2,6%) i owoce (o 2,5%). Podrożały warzywa i tłuszcze roślinne (po 1,6%) - w tym oleje roślinne o 2,6%. Droższe niż przed miesiącem były przetwory makaronowe (o 1,3%) i ryż (o 0,8%). Zanotowano również wzrost ...
-
Inflacja IV 2008
... 4,1%) - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Ceny żywności wzrosły w kwietniu br. o 0,8%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa i owoce (po 3,7%). Podrożał ryż (o 2,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,7%) - w tym oleje roślinne o 3,0%. Droższe niż przed miesiącem były przetwory makaronowe (o 1,2%), jogurty, śmietana ...
-
Inflacja V 2008
... Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w maju br. o 1,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 5,6%), owoce (o 4,8%) i warzywa (o 4,7%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 1,5%), w tym oleje roślinne – o 3,2%. Droższe niż przed miesiącem było pieczywo (o 1,1%) i przetwory makaronowe (o 1,0%). Zanotowano również ...
-
Tydzień 36/2008 (01-07.09.2008)
... potrzeby. Ceny niektórych artykułów spożywczych takich jak ryż, makaron, kurczaki i szynka wzrosły nawet ponad 40%. Mięso i ryby podrożały o 23%, warzywa i owoce o 15%, pieczywo o 6%. Produkt Krajowy Brutto Szwajcarii wzrósł w II kwartale 2008 roku o 0,4% kw/kw (w I kw. o 0,3%) i o 2,3% r/r.(w I kw. wzrost o 3%). Ceny konsumpcyjne w Szwajcarii ...
-
Unia Europejska: inflacja VIII 2008
... z pełną obsługą oraz mięso (po +0.03), podczas gdy największy spadek przyniosły: paliwa dla transportu (-0.28), olej grzewczy (-0.10), warzywa i owoce (po -0.05).
-
Inflacja X 2008
... roku (4,2% wobec 4,5%) - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w październiku br. o 0,9%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa (o 8,2%), cukier (o 4,4%) i owoce (o 3,1%). Podrożały jaja (o 0,7%), ryż (o 0,5%), a także wędliny, ryby (po 0,4%). Więcej niż we wrześniu br. należało zapłacić za mięso wołowe ...
-
Inflacja XI 2008
... Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w listopadzie br. o 0,8%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa (o 8,4%), cukier (o 2,8%) i ryby (o 1,0%). Podrożały przetwory makaronowe (o 0,6%), pieczywo (o 0,5%), a także owoce i ryż (po 0,4%). Niższe niż przed miesiącem były ceny mąki (o 1,8%) oraz drobiu (o 1,6%). Potaniało mięso ...