-
Rośnie popyt na magazyny chłodnicze
... mrożenie jest głównym sposobem na przedłużenie okresu przydatności do spożycia. Jeszcze parę lat temu w ten sposób przechowane były tylko mięso, warzywa, owoce i lody. Obecnie są to także dania gotowe, frytki, produkty typu fast food, pieczywo, pączki, produkty mleczarskie, grzyby, koncentraty do produkcji ...
-
Produkty spożywcze: wyższe ceny na Wielkanoc
... o 5-8 proc. droższy - powiedziała PAP dr Krystyna Świetlik z Instytutu. Najbardziej podrożały warzywa: o 12 proc., wyroby mięsne są droższe o 7 proc., pieczywo i przetwory mączne o 6 proc., za ... 15 proc. W stosunku do cen sprzed roku, tańsze jest mleko i jego przetwory oraz owoce, głównie za sprawą cen jabłek, które kosztują średnio o 40 proc. mniej ...
-
Inflacja IV 2009
... br. o 1,7% (wobec wzrostu o 2,0% w marcu br.), w tym najbardziej podrożały warzywa (o 6,8%). Nastąpił sezonowy wzrost cen pomidorów (o 24,3%), a niższe ubiegłoroczne zbiory wpłynęły na znaczny wzrost cen marchwi (o 23,7%). Więcej niż w marcu br. należało zapłacić za owoce (o 5,6%), w tym za jabłka – o 6,8%, a banany – o 5,6%. Podrożał cukier i jaja ...
-
Rozwija się rynek suplementów diety
... zaznacza, że w naszej szerokości geograficznej bardzo rzadko się zdarza, by ktoś miał niedobory witaminowe, gdyż przez cały rok dostępne są warzywa i owoce. Jeżeli nie jest się chorym, to nie można poprawić zdrowia, bo nie można być "bardziej zdrowym". Łatwo sobie można natomiast ...
-
Inflacja VI 2009
... . i 0,33 pkt proc. Czerwiec był pierwszym miesiącem br., w którym obniżyły się ceny żywności (o 1,2% wobec wzrostu o 0,7% w maju br.). Najbardziej potaniały owoce (o 11,3%) i warzywa (o 7,5%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Spadek cen zbytu na rynku krajowym wpłynął na obniżenie cen cukru (o 2,3%). Tańsze niż przed miesiącem były ...
-
Inflacja VII 2009
... , w którym obniżyły się ceny żywności (o 1,4% wobec 1,2% w czerwcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 18,1%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Wzrost podaży cukru z importu ... i jaj (po 0,4%) oraz serów (o 0,3%). Więcej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za owoce (o 2,7%). Niska podaż trzody chlewnej na rynku krajowym spowodowała, iż ...
-
Inflacja VIII 2009
... proc. i 0,17 pkt proc. Sierpień to trzeci z kolei miesiąc, w którym obniżyły się ceny żywności (o 1,5% wobec 1,4% w lipcu br.). Najbardziej potaniały owoce (o 11,3%) i warzywa (o 9,7%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Rosnący import wpłynął na dalszy spadek cen cukru na rynku detalicznym (o 2,6%). Mniej niż w poprzednim miesiącu płacono ...
-
Dania gotowe: rynek zwolnił
... , jaka będzie sytuacja na rynku surowców. Wszyscy liczą na stabilizację cen surowców. Według analityków IRiGŻ, będzie ona jedynie częściowa o ile warzywa i owoce będą tanieć, to ceny mięsa do końca roku mogą nadal rosnąć. Według przedstawicieli branży, mimo obecnego spowolnienia gospodarczego, perspektywy dla ...
-
Zwyczaje żywieniowe Polaków 2009
... , masło, ziemniaki, warzywa i herbata czarna. Niemal wszyscy jedzą mięso (96 proc.), w tej grupie tylko 4 proc. nie jada wybranych gatunków mięsa. Ulubione rodzaje mięsa to w Polsce drób z kurcząt i wieprzowina. Pomiędzy posiłkami Polacy najczęściej jedzą słodycze (batony, drożdżówki, herbatniki, czekolada) i owoce. Lubimy nabiał: połowa ...
-
Inflacja IX 2009
... , w którym obniżyły się ceny żywności (o 0,3% wobec 1,5% w sierpniu br.). Najbardziej potaniały owoce (o 6,3%), w tym jabłka – o 21,4%. Rosnący import nadal wpływał na spadek cen cukru na ... miesiąc, w którym mniej należało zapłacić za sery i mleko (po 0,2%). Warzywa były droższe o 2,5%. Wyższe ceny zbytu przełożyły się na dalszy wzrost cen masła ...
-
Inflacja X 2009
... od czerwca br., w październiku wzrosły ceny żywności (o 0,3%). Najbardziej podrożały warzywa (o 5,5%) i tłuszcze zwierzęce (o 3,2%, w tym, w wyniku znacznego wzrostu cen zbytu, masło – o 4,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za owoce (o 1,4%), miód (o 1,0%) oraz czekoladę (o 0,4%). Zdrożały artykuły w grupie „mleko, sery i jaja ...
-
Przetargi - raport XI 2009
... , oprogramowania. Jednak relatywnie najpoważniej wzrosło zapotrzebowanie na dostawy produktów zwierzęcych, mięsa, produktów mięsnych (miesięczny przyrost o 247 procent) oraz owoce, warzywa i podobne produkty (przyrost o 244 proc.) i inne produkty spożywcze (miesięczny przyrost liczby ogłoszeń o 166 proc.). Czyżby stołówki w instytucjach budżetowych ...
-
Inflacja XI 2009
... spadkiem podaży mleka i wzrostem jego cen w skupie, najbardziej podrożało masło (o 9,1%). Więcej niż w poprzednim miesiącu należało zapłacić za warzywa (o 7,5%) i owoce (o 3,3%). Zdrożały artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,6%, w tym jaja – o 1,6%, a w konsekwencji spadku produkcji, sery dojrzewające i topione – o 1,3%). Droższa była ...
-
Inflacja II 2010
... Ceny żywności wzrosły w lutym br. o 0,3% (wobec wzrostu o 1,0% w styczniu br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 4,9%), w tym, w wyniku znacznego wzrostu cen w skupie, cebula – o 13,4%, kapusta – o 12,2%, a marchew – o 9,4%. Podrożały także owoce (o 1,2%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Więcej niż w styczniu br. konsumenci płacili za jaja ...
-
Inflacja III 2010
... obniżył wskaźnik w tym okresie o 0,24 pkt proc. Ceny żywności w marcu br., podobnie jak przed miesiącem, wzrosły o 0,3%. Najbardziej podrożały warzywa (o 3,9%) oraz owoce (o 1,6%). Więcej niż w lutym konsumenci płacili za miód (o 1,3%), jaja (o 1,1%), przetwory makaronowe (o 0,5%), pieczywo (o 0,2%), a także drób (o 0,1%). Marzec był drugim z kolei ...
-
Ceny w hipermarketach IX 2010
... cukru, co nie zdarzyło się u konkurencji. We wszystkich hipermarketach o 43-60 gr podrożał cukier. Z końcem wakacji więcej zapłacimy także m.in. za warzywa i owoce, dżem i wódkę. W miarę stała wysokość końcowego rachunku została rekompensowana, w zależności od sklepu, spadkiem cen nabiału oraz promocjami wybrane artykuły, np ...
-
Polacy lubią przyprawy
... jest jedynie dodatkiem do dań słodkich, ale także wytrawnych, inspirowanych kuchnią indyjską. Nowe trendy kulinarne oraz moda na zdrową, bogatą w warzywa i owoce dietę sprawia, że konsumenci chętniej sięgają również po suszone zioła. Klienci lubią gotowe mieszanki Największy wzrost sprzedaży odnotowują jednak różnego ...
-
Intermarché w Galerii Victoria w Wałbrzychu
... sieci, który będzie funkcjonował w centrum handlowym. W nowym Intermarché zastosowano nowatorski układ i ujednoliconą ekspozycję produktów. Sklep specjalizuje się w artykułach świeżych: owoce, warzywa, nabiał, pieczywo, wędliny oraz mięso. Wyposażony jest również we własną piekarnię i wędzarnię. Dzięki temu klienci mogą nabyć tradycyjny wyrób ...
-
Inflacja XI 2010
... br. ceny żywności były wyższe niż w październiku br. o 0,2%. Najbardziej podrożały warzywa (o 4,2%). Z uwagi na wzrost cen zbóż w skupie wyższe niż w październiku br. ... pieczywo i masło. Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić za owoce (o 2,1%). W następstwie zmian cen skupu żywca niższe niż w październiku br. były ceny mięsa surowego ...
-
Inflacja I 2011
... . roku o 1,2% oraz o 3,8% wyższe niż przed rokiem. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 1,7%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za drób, owoce, warzywa oraz cukier. Wzrosły ceny mąki, mięsa wołowego i wieprzowego, jaj, ryżu oraz ryb. Wyższe były także ceny mleka, masła i pieczywa. Podrożały ...
-
Inflacja II 2011
... (wobec wzrostu o 1,9 % w styczniu br.). Najbardziej podrożał cukier (o 9,6%). Nadal rosły ceny mąki (w lutym o 2,6%) oraz pieczywa (o 1,8%). Więcej płacono za owoce (o 1,6%), miód (o 1,1%), tłuszcze roślinne (o 1,0%), a także warzywa i ryby (po 0,9%). Utrzymała się wzrostowa tendencja cen artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, za które w lutym br ...
-
Inflacja V 2011
... obniżył wskaźnik w tym okresie o 0,09 pkt proc. Ceny żywności w maju br. wzrosły o 1,3% (wobec wzrostu o 0,9% w kwietniu br.). Najbardziej podrożały owoce (o 6,0%) i warzywa (o 5,4%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Utrzymała się wzrostowa tendencja cen artykułów w grupie „tłuszcze roślinne”, za które w maju br. należało zapłacić przeciętnie ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 24/2011
... ocena w wszystkich 131 krajów, które są na liście krajów ocenianych przez tą agencję. Na Białorusi ceny rosną lawinowo. W maju warzywa podrożały o 28 proc., a owoce - o 56 proc. Pogarsza się sytuacja Białorusi, bo zagraniczny dług Białorusi wynosi ok. 32 mld USD (w tym roku PKB ...
-
Inflacja VII 2011
... spadek cen żywności (o 1,9%, wobec spadku o 2,0 % w czerwcu br.). Podobnie jak przed miesiącem, najbardziej potaniały warzywa (o 17,6%). Ceny cukru były niższe o 4,3%. Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za owoce (o 1,8%). Po wzrostach cen utrzymujących się od lipca ub. r., zanotowano w lipcu br. nieznaczny spadek cen ...
-
Inflacja VIII 2011
... br., w którym obniżyły się ceny żywności (o 1,6%, wobec spadku o 1,9% w lipcu br.). Podobnie jak przed miesiącem, najbardziej potaniały warzywa (o 13,9%). Znacznie mniej niż w lipcu br. konsumenci płacili za owoce (o 11,7%). W czwartym z kolei miesiącu taniał cukier, za który płacono o 1,9% mniej niż w lipcu br. Niższe niż ...
-
Przetargi - raport VIII 2011
... poziomie odnotowanym w lipcu b.r. W porównaniu z sierpniem ubiegłego roku były zaś wyższe o 4,3 proc. Ceny żywności spadły o 1,6 proc.. Przyczyniły się do tego taniejące warzywa i owoce. Spadły także ceny odzieży i obuwia. Więcej natomiast zapłaciliśmy m.in. za mięso oraz towary i usługi związane z mieszkaniem. Odnotowano też nieznacznie wzrost ...
-
Rebranding Biedronki
... więcej wymagających konsumentów. Planowane są także zmiany w układzie produktów. Biedronka chce rozszerzyć ofertę artykułów świeżych, takich jak: pieczywo, nabiał, warzywa oraz owoce. W wypadku marketów spożywczych, takie działanie wskazuje na chęć firmy dalszego poprawiania jakości oferty. Oglądając listę dostawców firmy, zauważymy na niej ...
-
Inflacja I 2012
... Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w stosunku do poprzedniego miesiąca o 1,5%. Więcej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za owoce, warzywa oraz jaja. Wzrosły ceny mięsa wołowego, wieprzowego i wędlin. Wyższe były także ceny ryb, mleka, tłuszczów roślinnych i zwierzęcych oraz serów. Nieznacznie ...
-
Prasa a prezydencja Polski w UE
... także znaczenie ekonomiczne dla polskiej wsi. Polscy rolnicy korzystają z programu od 2004r., sprzedając na jego potrzeby różne produkty żywnościowe, głównie warzywa i owoce. (...) Wszystko też wskazuje na to, że 30 listopada Parlament Europejski oraz Rada UE działająca pod polskim przewodnictwem dojdą do porozumienia ...
-
Inflacja II 2012
... ceny odzieży i obuwia (o 2,1%) obniżyły ten wskaźnik o 0,10 pkt proc. Ceny żywności wzrosły w lutym br. o 0,8% (wobec wzrostu o 1,7% w styczniu br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 3,0%) i owoce (o 1,8%). Więcej niż w styczniu br. konsumenci płacili za ryby i ryż (po 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za drób – o 2,7%, mięso wołowe ...
-
Przetargi - raport II 2012
... i produkty pokrewne (-38,02 procent), benzynę bezołowiową (-30,73 procent), olej napędowy (-29,52 procent), produkty mleczarskie (-29,19 procent), owoce, warzywa i podobne produkty (-26,13 proc.), usługi w zakresie transportu drogowego (spadek o 23,81 procent), instalowanie znaków drogowych (-22,22 proc.). Większe ...
-
Inflacja IV 2012
... ceny żywności wzrosły o 0,2% (wobec wzrostu o 1,2% w marcu br.). Najbardziej podrożały owoce (o 2,3%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (o 1,7%, w tym jaja – o ... niż przed miesiącem były także ceny pieczywa (o 0,3%). Tańsze niż przed miesiącem były natomiast warzywa (o 3,0%). Potaniały tłuszcze roślinne i przetwory młynarskie (po 0,6%). Po ...
-
Inflacja V 2012
... Urząd Statystyczny. W maju br., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły ceny żywności (o 0,8% wobec wzrostu o 0,2% w kwietniu br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 6,2%) i owoce (o 3,4%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za mąkę (o 1,1%) oraz tłuszcze roślinne (o 0,5%). Ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 0,4%, w tym drobiu ...
-
Inflacja VI 2012
... żywności (o 0,7% wobec wzrostu o 0,8% w maju br.). Najbardziej podrożały owoce (o 7,5%). Ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 1,3%, w tym drobiu – o 4,0%, mięsa ... mąkę (o 0,8%). Droższe niż przed miesiącem były także ryby (o 0,3%) oraz warzywa i pieczywo (po 0,2%). W trzecim z kolei miesiącu br. taniało natomiast masło (o 2,4%). Tańsze niż ...
-
Inflacja VII 2012
... ub. roku, w którym obniżyły się ceny żywności (o 2,2%, wobec wzrostu o 0,7% w czerwcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 19,3%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za owoce (o 2,0%). Potaniało masło (o 0,8%), oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,4%, w tym jaja – o 2,3%, mleko – o 0,3%, sery – o 0,1%, przy ...