-
Sklepy osiedlowe XI 2010
... porównaniu z badaniem sprzed pięciu tygodni na półkach supermarketów w większości nie stwierdziliśmy znaczących różnic. Wyjątek stanowią produkty świeże - o 30-40 procent zdrożały owoce i warzywa, natomiast drób oferowany był w korzystnych cenach. Po raz pierwszy w zestawieniu pojawiła się Hala Wola, prowadzona przez Handlową Spółdzielnię Pracy. ...
-
MAKRO Punkt w Radomiu
... artykuły spożywcze, takie jak konserwy, przetwory, koncentraty spożywcze (np. sosy, przyprawy, zupki), artykuły sypkie, kawa, herbata, a także świeża żywność: nabiał, owoce i warzywa. Dodatkowo w ofercie hali znajdą się produkty dla gastronomii, tak by klienci z branży HoReCa mogli szybciej zaopatrywać się w produkty do codziennego ...
-
Inflacja XI 2010
... br. ceny żywności były wyższe niż w październiku br. o 0,2%. Najbardziej podrożały warzywa (o 4,2%). Z uwagi na wzrost cen zbóż w skupie wyższe niż w październiku br. ... pieczywo i masło. Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić za owoce (o 2,1%). W następstwie zmian cen skupu żywca niższe niż w październiku br. były ceny mięsa surowego ...
-
Ceny żywności w sklepach 2010
... szeroko reklamowanych producentów. Z drugiej strony błędem jest stwierdzenie, że wszystkie artykuły sprzedawane w dyskontach są najtańsze. Niższe ceny np. na mięso, owoce i warzywa mają hipermarkety, a niekiedy także delikatesy i sklepy osiedlowe. Wśród najtańszych produktów markowych najczęściej pojawiają się hipermarkety. Tylko trzy ceny pochodzą ...
-
Sklepy osiedlowe I 2011
... się m.in. Biedronka i Lidl. Mieszkańcy pobliskich osiedli dobrze wiedzą jakie zakupy najtaniej można zrobić w dyskoncie, a gdzie wybrać się po świeże owoce i warzywa lub wędliny, mięso oraz ciasta. Za koszyk 24 produktów Handel-Net.pl najmniej zapłaciliśmy w POLOmarkecie - 146,45 zł (o 16,82 zł ...
-
Inflacja II 2011
... (wobec wzrostu o 1,9 % w styczniu br.). Najbardziej podrożał cukier (o 9,6%). Nadal rosły ceny mąki (w lutym o 2,6%) oraz pieczywa (o 1,8%). Więcej płacono za owoce (o 1,6%), miód (o 1,1%), tłuszcze roślinne (o 1,0%), a także warzywa i ryby (po 0,9%). Utrzymała się wzrostowa tendencja cen artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”, za które w lutym br ...
-
Inflacja V 2011
... obniżył wskaźnik w tym okresie o 0,09 pkt proc. Ceny żywności w maju br. wzrosły o 1,3% (wobec wzrostu o 0,9% w kwietniu br.). Najbardziej podrożały owoce (o 6,0%) i warzywa (o 5,4%), o czym zdecydowały czynniki sezonowe. Utrzymała się wzrostowa tendencja cen artykułów w grupie „tłuszcze roślinne”, za które w maju br. należało zapłacić przeciętnie ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 24/2011
... ocena w wszystkich 131 krajów, które są na liście krajów ocenianych przez tą agencję. Na Białorusi ceny rosną lawinowo. W maju warzywa podrożały o 28 proc., a owoce - o 56 proc. Pogarsza się sytuacja Białorusi, bo zagraniczny dług Białorusi wynosi ok. 32 mld USD (w tym roku PKB ...
-
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
... dotyczyły przede wszystkim: niespełnienia wymagań minimalnych - 25 partii owoców i warzyw – w przypadku norm szczegółowych i normy ogólnej. Oferowane do sprzedaży owoce i warzywa były nieświeże, często przejrzałe z objawami gnicia i psucia, niespełnienia wymagań zadeklarowanej klasy jakości - 30 partii. Kwestionowane partie nie spełniały wymagań ...
-
Za co Polacy cenią sklepy osiedlowe?
... . Prawie 2/3 tych klientów robi w małych sklepach codzienne zakupy, a co 4 osoba kupuje w nich brakujące akurat w domu produkty np. pieczywo, nabiał, owoce i warzywa oraz mięso. Klienci małych sklepów uważają również, że istnienie sklepów osiedlowych jest ważne ze względu na tworzenie dodatkowych miejsc pracy ...
-
Świat: wydarzenia tygodnia 29/2011
... konserwacyjnych. Rząd Wenezueli od 2003 roku reguluje ceny rynkowe około setki produktów, a ostatnio zapowiedział , że na tą listę wprowadzi również owoce i warzywa. Znany koncern Cisco Systems zamierza obniżyć zatrudnienie o 15% (obecnie zatrudnia 73,4 tys. pracowników), w wyniku zmniejszy swoje koszty o 1 mld USD. Sprzeda ...
-
Inflacja VII 2011
... spadek cen żywności (o 1,9%, wobec spadku o 2,0 % w czerwcu br.). Podobnie jak przed miesiącem, najbardziej potaniały warzywa (o 17,6%). Ceny cukru były niższe o 4,3%. Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za owoce (o 1,8%). Po wzrostach cen utrzymujących się od lipca ub. r., zanotowano w lipcu br. nieznaczny spadek cen ...
-
Hipermarket Tesco w Kobylinie
... i Królewskie rozlewane w wareckim browarze Grupy Żywiec. Dostawcami owoców do sklepu są duże grupy producenckie z okolic Grójca: Rajpol, Alvena czy Soska Owoce i Warzywa. Przez cały rok, niemal 100% jabłek sprzedawanych w ponad 380 polskich sklepach Tesco pochodzi właśnie z sadów z okolic Grójca. W sezonie letnim produkty ...
-
Inflacja VIII 2011
... br., w którym obniżyły się ceny żywności (o 1,6%, wobec spadku o 1,9% w lipcu br.). Podobnie jak przed miesiącem, najbardziej potaniały warzywa (o 13,9%). Znacznie mniej niż w lipcu br. konsumenci płacili za owoce (o 11,7%). W czwartym z kolei miesiącu taniał cukier, za który płacono o 1,9% mniej niż w lipcu br. Niższe niż ...
-
Przetargi - raport VIII 2011
... poziomie odnotowanym w lipcu b.r. W porównaniu z sierpniem ubiegłego roku były zaś wyższe o 4,3 proc. Ceny żywności spadły o 1,6 proc.. Przyczyniły się do tego taniejące warzywa i owoce. Spadły także ceny odzieży i obuwia. Więcej natomiast zapłaciliśmy m.in. za mięso oraz towary i usługi związane z mieszkaniem. Odnotowano też nieznacznie wzrost ...
-
Inflacja IX 2011
... . - podał Główny Urząd Statystyczny. Wrzesień to czwarty z kolei miesiąc br., w którym obniżyły się ceny żywności (o 0,2%, wobec spadku o 1,6% w sierpniu br.). Potaniały owoce i warzywa (odpowiednio o 6,2% i 1,7%). Utrzymała się obserwowana od maja br. spadkowa tendencja cen cukru, za który we wrześniu br. płacono o 2,0% mniej niż w poprzednim ...
-
Rebranding Biedronki
... więcej wymagających konsumentów. Planowane są także zmiany w układzie produktów. Biedronka chce rozszerzyć ofertę artykułów świeżych, takich jak: pieczywo, nabiał, warzywa oraz owoce. W wypadku marketów spożywczych, takie działanie wskazuje na chęć firmy dalszego poprawiania jakości oferty. Oglądając listę dostawców firmy, zauważymy na niej ...
-
Prasa a prezydencja Polski w UE
... także znaczenie ekonomiczne dla polskiej wsi. Polscy rolnicy korzystają z programu od 2004r., sprzedając na jego potrzeby różne produkty żywnościowe, głównie warzywa i owoce. (...) Wszystko też wskazuje na to, że 30 listopada Parlament Europejski oraz Rada UE działająca pod polskim przewodnictwem dojdą do porozumienia ...
-
Inflacja II 2012
... ceny odzieży i obuwia (o 2,1%) obniżyły ten wskaźnik o 0,10 pkt proc. Ceny żywności wzrosły w lutym br. o 0,8% (wobec wzrostu o 1,7% w styczniu br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 3,0%) i owoce (o 1,8%). Więcej niż w styczniu br. konsumenci płacili za ryby i ryż (po 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za drób – o 2,7%, mięso wołowe ...
-
Inflacja IV 2012
... ceny żywności wzrosły o 0,2% (wobec wzrostu o 1,2% w marcu br.). Najbardziej podrożały owoce (o 2,3%) oraz artykuły w grupie „mleko, sery, jaja” (o 1,7%, w tym jaja – o ... niż przed miesiącem były także ceny pieczywa (o 0,3%). Tańsze niż przed miesiącem były natomiast warzywa (o 3,0%). Potaniały tłuszcze roślinne i przetwory młynarskie (po 0,6%). Po ...
-
Inflacja V 2012
... Urząd Statystyczny. W maju br., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły ceny żywności (o 0,8% wobec wzrostu o 0,2% w kwietniu br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 6,2%) i owoce (o 3,4%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za mąkę (o 1,1%) oraz tłuszcze roślinne (o 0,5%). Ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 0,4%, w tym drobiu ...
-
Inflacja VI 2012
... żywności (o 0,7% wobec wzrostu o 0,8% w maju br.). Najbardziej podrożały owoce (o 7,5%). Ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 1,3%, w tym drobiu – o 4,0%, mięsa ... mąkę (o 0,8%). Droższe niż przed miesiącem były także ryby (o 0,3%) oraz warzywa i pieczywo (po 0,2%). W trzecim z kolei miesiącu br. taniało natomiast masło (o 2,4%). Tańsze niż ...
-
Inflacja VII 2012
... ub. roku, w którym obniżyły się ceny żywności (o 2,2%, wobec wzrostu o 0,7% w czerwcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 19,3%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za owoce (o 2,0%). Potaniało masło (o 0,8%), oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,4%, w tym jaja – o 2,3%, mleko – o 0,3%, sery – o 0,1%, przy ...
-
Inflacja VIII 2012
... Urząd Statystyczny. Sierpień to drugi z kolei miesiąc br., w którym odnotowano spadek cen żywności (o 1,3%, wobec 2,2% w lipcu br.). Najbardziej potaniały warzywa (o 9,0%) i owoce (o 8,4%). Obniżyły się ceny masła (o 1,7%), a także artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,4%), w tym jaj – o 2,1%, serów – o 0,2%, mleka –o 0,1%, przy nieznacznym ...
-
Inflacja IX 2012
... Statystyczny. Wrzesień to trzeci z kolei miesiąc br., w którym obniżyły się ceny żywności (o 0,1%, wobec spadku o 1,3% w sierpniu i 2,2% w lipcu). Najbardziej potaniały owoce (o 4,1%) i warzywa (o 2,1%). W drugim z kolei miesiącu br. mniej płacono za ryż (o 0,6%). W nieznacznej skali potaniały sery i tłuszcze roślinne (po 0,1%). Wyższe niż przed ...
-
Polacy 50+ a aktywny tryb życia
... zdrowego żywienia. Jedynie 14,4% spośród nich nie zwraca uwagi na to, co je. Większość aktywnych dojrzałych włącza do swojej diety warzywa i owoce, unika potraw smażonych. Aż 90% aktywnych dojrzałych Polaków preferuje tradycyjną, czyli stosunkowo tłustą, kuchnię polską. Coraz większą popularnością cieszą się ...
-
Inflacja XI 2012
... (o 0,5%, wobec 0,7% w październiku br.). Najbardziej podrożały warzywa (o 6,8%), przetwory makaronowe (o 1,0%) i tłuszcze zwierzęce (o 0,7%). Odnotowano wzrost cen przetworów młynarskich ... br. Konsumenci mniej niż w poprzednim miesiącu płacili za owoce (o 2,2%) i cukier (o 0,4%). W listopadzie br. napoje bezalkoholowe podrożały przeciętnie o 0,1%, ...
-
Inflacja IV 2013
... o 0,06 p. proc. - podał Główny Urząd Statystyczny. W kwietniu br., podwyższono ceny żywności (o 0,4% wobec wzrostu o 0,2% w marcu br.). Najbardziej podrożały owoce (o 2,9%) i warzywa (o 2,4%). Więcej niż przed miesiącem płacono za przetwory makaronowe (o 0,7%), oleje roślinne (o 0,4%) i ryby (o 0,3%). Niższe niż przed miesiącem były natomiast ceny ...
-
Przetargi - raport IV 2013
... za usługi z zakresu rekreacji i kultury (o 2,0 proc.), za odzież i obuwie (o 3,3 proc.) oraz żywność i napoje bezalkoholowe (o 0,4 proc.). Z produktów żywnościowych najbardziej podrożały owoce i warzywa, makarony, oleje roślinne i ryby. Spadły ceny cukru, mleka, serów i jaj, masła, mięsa. Według szacunków GUS, w pierwszym kwartale 2013 roku PKB ...
-
Inflacja V 2013
... proc. - podał Główny Urząd Statystyczny. Ceny żywności wzrosły w maju w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,8% wobec wzrostu o 0,4% w kwietniu br. Najbardziej podrożały owoce (o 6,5%) i warzywa (o 4,5%). Więcej niż przed miesiącem płacono za tłuszcze roślinne (o 0,5%), sery i mąkę (po 0,3%). Odnotowano także wzrost cen ryb i tłuszczów zwierzęcych ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 39/2013
... "coraz częstszymi przypadkami nieprzestrzegania międzynarodowych I rosyjskich wymogów fitosanitarnych". Restrykcjami Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego objęte zostały również owoce i warzywa z krajów trzecich, ale transportowane do Rosji przez terytorium Polski. Premier Ukrainy Mykoła Azarow oznajmił, że z powodu wysokiej ...
-
Inflacja IX 2013
... o 1,0%, przy nieznacznym spadku cen jaj – o 0,1%). We wrześniu br. podrożały także ryby i makarony (po 0,2%). Tańsze niż przed miesiącem były natomiast owoce (o 6,5%), cukier (o 1,1%), warzywa (o 0,9%) a także pieczywo i ryż (po 0,2%). We wrześniu br. ceny napojów bezalkoholowych utrzymały się przeciętnie na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu ...
-
Inflacja X 2013
... owoce (o 5,0%), cukier (o 1,2%) i mięso (przeciętnie o 1,0%, w tym drób – o 5,0%, mięso wieprzowe – o 1,1%, wołowe – o 0,1%, przy wzroście cen wędlin – o 0,3%). Tańsze niż we wrześniu br. były także przetwory młynarskie (o 0,4%). Ceny ryb pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem. W październiku br. więcej należało zapłacić za warzywa ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 47/2013
... . Od wielu lat dominującymi pozycjami w polskim eksporcie rolno-spożywczym są: mięso i jego przetwory, wyroby mleczarskie, wyroby piekarnicze, cukiernicze, czekolada, owoce świeże i mrożone, soki owocowe, warzywa świeże i mrożone, papierosy i ryby wędzone. Główne kierunki eksportu - to kraje UE: Niemcy, Wielka Brytania oraz Rosja. Andrzej Sikora ...
-
Inflacja XII 2013
... p. proc. W 2013 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z poprzednim rokiem o 2,2% (wobec wzrostu o 4,3% w 2012 r.). Najbardziej podrożały warzywa (o 10,7%). Więcej niż w 2012 r. konsumenci płacili za masło (o 4,2%), owoce (o 2,2%), mąkę (o 2,0%), makarony (o 1,8%) i mięso (przeciętnie o 1,8%, w tym za wędliny i mięso cielęce – po 2,8%, mięso wołowe ...