-
Czy pandemia to dobry czas na zdrowe odżywianie?
... , zdrowe odżywianie jest utożsamiane przez Polaków głównie z: spożywaniem dużej ilości warzyw i owoców, unikaniem „chemii” w żywności (konserwantów, polepszaczy smaku), przyjmowaniem dużej ilości ... co dzień aż 44% osób odpowiedziało, że starają się jeść dużo warzyw i owoców, 41% pije dużą ilość płynów, a 35% unika „chemii” i cukru w pożywieniu. W ...
-
Praca w Holandii raczej sezonowa niż na stałe
... pożądanym profilem kandydata do pracy w holenderskich szklarniach jest osoba z doświadczeniem w pracy w agro, szczególnie w szklarniach zajmujących się uprawą kwiatów, warzyw czy owoców. Wysoko cenione są umiejętności związane ze zbiorami i pielęgnacją roślin. Dodatkowym atutem jest odporność na wysokie temperatury panujące w szklarniach. Kandydaci ...
-
Wzrost cen hamuje, a zakupy nie tanieją
... i w czerwcu były numerem jeden w rankingu drożyzny. W sierpniu rdr. poszły w górę o 21,2%. A w dwóch poprzednich miesiącach zdrożały odpowiednio o 32,4% i 38,2% rdr. Ceny warzyw i owoców są związane z sezonowością i uwarunkowaniami pogodowymi. Jesień to raczej czas, w którym ceny tych kategorii produktów wzrastają. Biorąc pod uwagę fakt, że ...
-
Sklepy osiedlowe XI 2010
... . Zgodnie z trendem sezonowym we wszystkich sklepach ujętych w tym Barometrze cen o około 2 zł za kilogram podrożały pomidory. Jedynie w POLOmarkecie wzrost cen owoców i warzyw został zrekompensowany do tego stopnia, że końcowy rachunek był o 60 gr niższy niż w poprzednim zestawieniu. Wpłynęła na to m.in. korzystna ...
-
Polacy jedzą lepiej
... ), a zup w proszku i wyrobów garmażeryjnych – 14 punktów (odpowiednio z 47 proc. i 45 proc. w 2002 roku). Nieco lepiej przedstawia się sytuacja w kategorii mrożonych warzyw i owoców. Mrożone warzywa cieszą się niesłabnącą popularnością wśród polskich konsumentów. Do ich spożywania przynajmniej raz na 2-3 miesiące przyznaje się ponad ...
-
Inflacja bez zmian
... konsumpcyjnych w skali roku utrzymał się na poziomie zanotowanym przed miesiącem (4,5 procent). Ceny żywności podwyższono w listopadzie o 0,9 proc. Nastąpił znaczny wzrost cen warzyw i owoców, podrożały również tłuszcze zwierzęce. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób, mleko, sery, jaja oraz ryby. Zanotowano również wzrost ...
-
Rośnie rynek dań gotowych
... Nova - firmy, które łącznie mają ok. 57 proc. rynku. Ale i tu można spodziewać się przetasowań. Agros Nova, niegdyś wyłącznie przetwórca owoców, przebojem weszła w 2007 r. w dania gotowe po kupnie marki Łowicz i po trzech miesiącach sprzedaży warzywno- mięsnych dań gotowych wywalczyła trzecią pozycję ...
-
Jak odzyskać dług od niemieckiej firmy?
... niemieckim w branży spożywczej doświadczały firmy przetwórstwa mięsnego. Obecnie Euler Hermes notuje na rynku wzrost ilości zleceń także od eksporterów polskich warzyw i owoców, a także gotowych koncentratów. Wracając do tematu wyrobów mięsnych - mamy do czynienia z dużą skalą opóźnień płatności od niedużych odbiorców z branży gastronomicznej ...
-
Dania gotowe: sprzedaż wyhamowała
... to na uwadze, przetwórcy rozpoczynają gorącą walkę o nabywców żywności mrożonej. Statystyczny Polak kupuje średnio 4-6 kg mrożonek rocznie (w tym lodów, warzyw i owoców, dań gotowych), podczas gdy w Danii na jedną osobę przypada 30 kg mrożonek, a w Niemczech około 40 kg. Widać więc, że mamy ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 51/2010
... to tego, że w pewnych grupach towarowych ten wzrost był wyraźnie większy, bo benzyna zdrożała o 7,2%, energia o 5,2%, warzywa o 4,2%, mąka o 2,5%. Równocześnie spadły ceny owoców (o 2,1%), mięsa (o 1,6%) i cukru (o 1,6%). Wg analityków te dane na pewno wpłyną na obniżenie ochoty wśród członków RPP na podniesienie stóp procentowych i przewidują ...
-
Przetargi - raport XI 2010
... spożywczych” (miesięczny przyrost liczby ogłoszeń o 263 procent), „mięsa i produktów mięsnych” (+258 procent), „pieczywa, wyrobów piekarskich i ciastkarskich” (+164 procent) oraz warzyw i owoców (+151 procent). Oczywiście znaczne przyrosty w tej kategorii nie są spowodowane nagłym atakiem głodu w instytucjach publicznych – to po prostu efekt ...
-
Przetargi - raport VII 2011
... roku były zaś wyższe o 4,1 proc. W lipcu nieznacznie szybciej od oczekiwań spadały ceny żywności. Największy wpływ miały na to obniżki cen warzyw i owoców oraz cukru. Nieznacznie natomiast rosły ceny tłuszczów roślinnych i masła, a także mięsa. Spadały również ceny odzieży i obuwia, ustabilizowały się ceny w transporcie ...
-
Polscy internauci a obciążenia podatkowe
... tych publikacji to dyskusje na specjalistycznych forach, m.in. dla inwestorów giełdowych. Prognozy niższych cen – bo i takie się zdarzyły - cukru oraz warzyw i owoców pojawiły się w kilkudziesięciu publikacjach. Co za ulga… Pozytywnym aspektem podatków są ulgi, którym poświęcono 2,9 tys. publikacji. Najczęściej pojawiającą się w internecie ...
-
Praca sezonowa w wakacje
... . Pracę w ten sposób można znaleźć w barach, punktach małej gastronomii, w hotelikach, pensjonatach, czy wreszcie w rolnictwie oraz ogrodnictwie (przy np. zbiorze warzyw lub owoców). Nauczyciele, lub osoby związane ze szkolnictwem, mogą w trakcie wakacji liczyć na dodatkową pracę jako opiekuna/wychowawcy kolonijnego. To również praca dość ...
-
Marketingowy Ranking Sieci Detalicznych VIII 2012
... zanotowała trzecia sieć dyskontowa Netto. TOP TEN 1. Biedronka – 80,43 Biedronka poprawia wizerunek swoich sklepów i rozszerza asortyment produktów świeżych, głównie warzyw i owoców. W działaniach tych można zauważyć wyraźne dążenie do pozbycia się etykiety dyskontu i przyciągnięcia wielomilionowej rzeszy średnio zamożnych klientów. Ze względu na ...
-
Wzrost gospodarczy w Polsce przyspiesza
... rok z rzędu utrzymuje się poniżej celu inflacyjnego NBP. Naszym zdaniem średnioroczny wzrost cen w bieżącym roku może wynieść zaledwie 0,3%. Spadek cen warzyw i owoców w związku z nałożonym przez Rosję zakazem importu tych produktów z Polski może dodatkowo obniżyć inflację w drugiej połowie roku – dodaje Marek Rozkrut. Ryzyka ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 42/2014
... oraz zakazu eksportu niektórych przedmiotów podwójnego zastosowania dla odbiorców wojskowych. W rewanżu Rosja wprowadziła zakaz importu z UE mięsa, ryb, mleka, nabiału, warzyw i owoców. Rosja ponosi straty, ale straty Unii Europejskiej z powodu sankcji nałożonych na Rosję w ciągu dwóch lat wyniosą 90 mld euro.W Rosji ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 30/2016
... szacunków GUS tegoroczne zbiory zbóż podstawowych wyniosą 26,1 mln ton (oznacza to wzrost o 5 proc. r/r). Zapowiadają się też dobre zbiory warzyw i owoców. Według GUS w czerwcu bezrobocie spadło do 8,8 proc. (najniższy poziom bezrobocia od 2008 r.). W stosunku do poprzedniego miesiąca stopa bezrobocia była niższa ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 12/2017
... sposób się odżywiamy, ma nie tylko wpływ na naszą sylwetkę, ale i samopoczucie. Wiosną na bazarkach pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców – korzystajmy z tego i stopniowo wprowadzajmy do diety kolejne nowalijki. Zanim jednak będzie ich pod dostatkiem, możemy tez sięgać po inne wartościowe ...
-
Polscy pracownicy, czyli senność, błędy żywieniowe i brak ruchu?
... , co może m.in. powodować uczucie senności – wskazuje dr Ewa Chojnowska, dietetyk i ekspert Human Power - Mamy również problem z jedzeniem rekomendowanej ilości warzyw i owoców oraz piciem wody, a przecież 2% odwodnienie może skutkować obniżeniem efektywności aż o 20%. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że istnieje ścisła zależność między ...
-
Marnowanie żywności. Problem ekonomiczny czy etyczny?
... badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii szacuje się, że tylko około 20 proc. wyrzucanej żywności nie dałoby się inaczej zagospodarować (np. części warzyw i owoców, których nie jemy). Oznacza to że aż 80 proc. można uchronić od wyrzucenia, jeśli zmienimy sposób postępowania. I tak dochodzimy do ...
-
Inflacja VIII 2018
Są już najświeższe dane na temat inflacji. Według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego, w sierpniu bieżącego roku ceny towarów i usług konsumpcyjnych okazały się zbliżone do cen z poprzedniego miesiąca. W ujęciu rocznym ich wzrost sięgnął 2,0%. Jak podaje GUS, sierpniowa sytuacja cenowa nie różniła się wiele od stanu sprzed miesiąca. ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 26/2019
... . Najbardziej widoczne są wzrosty cen towarów sezonowych tzn żywność i napoje bezalkoholowe (5,7 proc. rdr i 0,3 proc. m/m). Obecnie obserwujemy zdecydowany wzrost cen warzyw i owoców , a należy spodziewać się dalszych wzrostów cen nabiału i tłuszczów. Zainteresowanym proponuję obserwowanie poziomu inflacji, bo gdyby dalej wzrastała, to RPP byłaby ...
-
Ciągle wygoda czy już ekologia? Trendy na rynku opakowań
... rozwiniętych. Jest to widoczne przede wszystkim w handlu żywnością, czego najlepszym przykładem jest rosnąca konsumpcja dań gotowych, czy relatywnie wysoki udział warzyw i owoców sprzedawanych luzem. Średnie zużycie opakowań w Unii Europejskiej na mieszkańca wynosi ok 180 kg, podczas gdy w Polsce sięga niecałe 160 kg ...
-
Czy rynek pracy wraca właśnie do stanu sprzed 15 lat?
... Polski w ciągu kilku najbliższych miesięcy. Zwróćmy uwagę, że w ciągu kilku ostatnich lat wzrosła liczba pracowników sezonowych wykonujący pracę przy zbiorach warzyw i owoców. W ogromnym stopniu byli to właśnie Ukraińcy. Dla polskich rolników brak możliwości zatrudnienia sezonowych pracowników ze wschodu będzie zapewne stanowił duży ...
-
Polacy i zdrowe odżywianie: dlaczego nie zawsze się udaje?
... życia, przede wszystkim z uwagi na chęć zachowania zdrowia (54%). Jakiego rodzaju działania rozumiemy jako zdrowe odżywianie? Przede wszystkim wskazywano spożywanie warzyw i owoców (44%) oraz picie dużej ilości płynów (38%). Dla niemal 40% dorosłych Polaków to także ograniczanie spożywania cukru oraz żywności przetworzonej ...
-
Budżet domowy 2008
... – mleka, kaszy, ryżu, płatków, tłuszczy zwierzęcych, pieczywa, jaj oraz niektórych warzyw (głównie ziemniaków) i owoców (przede wszystkim jabłek). Natomiast wzrosło spożycie przetworów mięsnych i innych przetworów zawierających mięso, ryb oraz owoców pestkowych, jagodowych i bananów. Utrzymała się tendencja poprawy wyposażenia gospodarstw domowych ...
-
Budżet domowy 2009
... warzyw o 4,5%, jak i zmianami w modelu konsumpcji polegającymi na coraz częstszym korzystaniu z półproduktów lub gotowych produktów. W 2009 r. nastąpił wzrost spożycia owoców (o 5,0%) z wyjątkiem bananów (spadek o 14,6%). Wzrosło natomiast spożycie śliwek (o 22,2%), pozostałych owoców pestkowych (o 15,4%), jabłek (o 8,0%) oraz owoców jagodowych ...
-
Przemysł owocowy: istotna rola chłodni
... KA Według Eko-systemu, zaletą systemu KA jest potencjalne wydłużenie okresu przechowywania owoców lub warzyw przy zachowaniu wysokiej jakości handlowej. Osiąga się to poprzez zmniejszenie tempa procesów biochemicznych i fizjologicznych prowadzących do dojrzewania owoców, obniżenie poziomu czułości na działanie etylenu oraz spadek wrażliwości na ...
-
Budżet domowy 2010
... artykułów żywnościowych. Najbardziej spadło spożycie owoców (o 9,0%), z wyjątkiem bananów i owoców cytrusowych (wzrost o 17,1% i 5,0%). Nastąpił też spadek spożycia mięsa wołowego (o 8,3%), masła (o 6,9%), cukru (o 5,8%), śmietany i śmietanki (o 5,0%), pieczywa (o 3,7%), warzyw o 3,2% (w tym ziemniaków o 4,7%), z wyjątkiem ogórków i cebuli ...
-
Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010
... prawie 267 t, 15 partii warzyw na patelnię, o łącznej masie ponad 257 t, 10 partii warzyw (produkty jednoskładnikowe), o łącznej masie prawie 88 t, 2 partie mieszanek warzywnych z mięsem, o łącznej masie ponad 6 t, 2 partie gotowych drugich dań (tj. bigos, fasolka po bretońsku), o łącznej masie prawie 1 t, 1 partię owoców (produkt jednoskładnikowy ...
-
Jakie ceny żywności przyniesie 2019 rok?
... warzyw polowych będą zbliżone do średniej z ostatnich latach, w całym 2019 r. przeciętne ceny warzyw będą o ok. 3-5 proc. wyższe niż w 2018 r. – powiedziała Karolina Załuska, ekspert ds. analiz sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. Z kolei ceny owoców ...
-
Budżet domowy 2011
... ryb (o 4,4%), owoców (o 4,1%), co jest wynikiem spadku spożycia jabłek (o 12,0%) i owoców jagodowych (o 7,1%), Zmniejszyło się również spożycie mleka, śmietany i śmietanki (o 2,6%) oraz ziemniaków i jaj (o 2,1%). W grupie warzyw odnotowano wzrost spożycia pomidorów (o 15,8%), a wśród owoców – bananów (o 4,9%) i owoców cytrusowych (o 1,6%). Wzrosło ...
-
Kontrole jakości IJHARS w 2009 r.
... producenta; 35,1% skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych; 4,2% partii świeżych owoców i warzyw nie spełniało wymagań jakościowych określonych w standardach UE; 24,3% partii świeżych owoców i warzyw było niewłaściwie oznakowanych; 19,2% partii jaj nie spełniało wymagań w zakresie znakowania opakowań ...
-
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
... pokontrolne, w tym głównie w piekarniach (56 podmioty), zakładach garmażeryjnych (25), zakładach mięsnych (22), podmiotach zajmujących się obrotem i sprzedażą świeżych owoców i warzyw (14), mleczarniach (13). Kontrolą objęto podmioty, którym wydano zalecenia pokontrolne dotyczące nieprawidłowości: w zakresie znakowania – 162 jednostki, w zakresie ...