-
Rolnictwo ekologiczne w Polsce 2009-2010
... W 2009 r. produkcja ekologiczna przetworów z owoców i warzyw wynosiła 85 451,6 ton, natomiast w 2010 r. – 37 809,1 ton, co stanowiło spadek o 55,8 % w porównaniu do roku poprzedniego. Sytuacja ta najprawdopodobniej ma związek z powodzią jaka wystąpiła w Polsce w 2010 r. oraz zwiększeniem wywozu świeżych owoców i warzyw poza granice państwa. Program ...
-
Budżet domowy 2012
... na osobę wystąpiło w woj. Podlaskim (4,37 l), a najmniej w woj. śląskim (2,71 l). Najwyższe spożycie na osobę owoców odnotowano w woj. lubuskim (3,77 kg), a najniższe w woj. warmińsko-mazurskim i wielkopolskim (odpowiednio 3,13 kg i 3,14kg), natomiast warzyw najwięcej spożywano w woj. świętokrzyskim (11,26 kg), a najmniej w woj. pomorskim (8,12 kg ...
-
Gdzie Ukraińcy znajdą pracę? Dominują 4 branże
... % wszystkich zgłoszeń, które spływają do Personnel Service. Pracę można znaleźć m.in. przy zbiorze truskawek czy w firmach zajmujących się obróbką sezonowych owoców i warzyw. - Warto też podkreślić, że duże niedobory w sektorze przetwórstwa owocowo-warzywnego powodują, że to właśnie w tych firmach, obywatele Ukrainy stanowią większość kadry ...
-
Budżet domowy 2006
... . Utrzymuje się dalszy spadek poziomu ilościowego spożycia niektórych podstawowych artykułów żywnościowych, zwłaszcza – spożycia pieczywa i produktów zbożowych, mleka, tłuszczy, owoców oraz warzyw (głównie ziemniaków). W 2006 r. gospodarstwa domowe spożywały również mniej jaj, mięsa (zwłaszcza mięsa surowego) i cukru. Natomiast nieznacznie wzrosło ...
-
Inflacja IX 2006-IX 2007
... z analogicznym okresem ub. roku). Ceny tłuszczów roślinnych wzrosły w znacznie mniejszym stopniu – o 3,7%. Zmiany cen artykułów o sezonowych zmianach podaży i cen, tj. owoców i warzyw ukształtowały się odmiennie: owoce były droższe niż przed rokiem przeciętnie o 26,1%, przy czym niekorzystne warunki agrometeorologiczne na wiosnę br. (przymrozki ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą III kw. 2009
... %), środków czystości i artykułów kosmetyczno-toaletowych (o około 28%) oraz sprzętu gospodarstwa domowego i RTV (o ponad 26%). Cudzoziemcy wydali natomiast mniej środków na zakup warzyw, owoców i ich przetworów – o ponad 45%, a także na zakup części i akcesoriów do środków transportu – o ponad 23%. Z kolei wydatki cudzoziemców na usługi zwiększyły ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 6/2011
... roku. To skutek gorszych niż rok wcześniej zbiorów zbóż, a także słabych zbiorów owoców i warzyw. Wg GUS ubiegłoroczne zbiory zbóż były o 8,5 proc. niższe licząc r/r i wyniosły 27,3 mln t; owoców spadły o 20,5 proc., a warzyw - o 13 proc. Jak wynika z planów Ministerstwa Infrastruktury, za przejazd 1 km państwową autostradą ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 32/2014
... 39 RUB/USD na koniec 2015 r. Rosja poinformowała, że wprowadza zakaz importu owoców, warzyw, mięsa, drobiu, ryb, mleka i nabiału z USA, Unii Europejskiej, Australii, Kanady ... informacji w na polskim rynku... Rosja poinformowała, że wprowadza zakaz importu owoców, warzyw, mięsa, drobiu, ryb, mleka i nabiału z USA, Unii Europejskiej, Australii, Kanady ...
-
Praca sezonowa za granicą. Pierwszy krok do emigracji?
... tymczasowych w okresie wakacyjnym, także spośród Polaków, jest Holandia. Najwięcej ofert dotyczy pracy w rolnictwie i sadownictwie, polegającej przede wszystkich na zbiorach warzyw, owoców i kwiatów. Dodatkowo holenderscy pracodawcy poszukują na czas wakacji pracowników do restauracji i pubów, głównie jako pomoc do kuchni. Pracę w gastronomii ...
-
Przemysł spożywczy w Polsce kwitnie mimo rosyjskiego embarga
... ciągu przynosi ulgę producentom oraz przetwórcom żywności. Zamrożenie importu i eksportu żywności przez Rosję odczuły europejskie firmy, szczególnie działające na rynkach owoców, warzyw oraz nabiału. Mimo to, na sankcjach o wiele bardziej ucierpiała sama Rosja, a przede wszystkim jej eksporterzy. W przypadku europejskich firm, nie wpłynęły ...
-
Gospodarstwa domowe w 2015 roku
... innych twardych tłuszczy roślinnych (o 11,9%), cukru (o 8,4%), warzyw (o 3,4%) w tym zwłaszcza ziemniaków (o 5,9%), mąki pszennej (o 5,4 %), pieczywa (o 5,1%) oraz ... Na tym samym poziomie co w 2014 r. pozostało spożycie makaronów i produktów makaronowych, drobiu, owoców oraz ryb i owoców morza. Poziom spożycia większości artykułów żywnościowych w ...
-
Polskie smaki doceniamy dopiero za granicą?
... trafiają do konsumenta są najczęściej niskoprzetworzone i zdrowe. Doceniajmy je i kupujmy polską żywność - zachęca Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Na targu, w lokalnym sklepie, z certyfikatem Jak znaleźć polskie produkty? Warto zwracać uwagę na etykiety oraz oznaczenia unijnych i krajowych systemów jakości ...
-
5 zachowań konsumenckich na czasie
... inicjatyw. Oto 5 rzeczy, na które nie boimy się sypnąć pieniędzmi. Domowe przetwórstwo Domowe przetwory z owoców i warzyw znów stały się modne. Polacy coraz chętniej decydują się na wekowanie czy pasteryzację owoców, warzyw oraz gotowych potraw. W tym celu zaopatrują się w sezonowe produkty, z których później przygotowują kompoty ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 35/2018
... (ich spożycie spadło na osobę z 215 sztuk do 139 sztuk). Niestety też mniej jemy też owoców i warzyw. W 2015 roku statystyczny Polak rocznie zjadał 110 kg warzyw i 54,1 kg owoców. Spożycie to spadło w roku 2017 do odpowiednio 105 kg i 53 kg. Komentarz do wydarzeń gospodarczych ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 36/2018
... (ich spożycie spadło na osobę z 215 sztuk do 139 sztuk). Niestety też mniej jemy też owoców i warzyw. W 2015 roku statystyczny Polak rocznie zjadał 110 kg warzyw i 54,1 kg owoców. Spożycie to spadło w roku 2017 do odpowiednio 105 kg i 53 kg. Komentarz do wydarzeń gospodarczych ...
-
Plusy pandemii i izolacji: zdrowe nawyki żywieniowe
... podstaw (60,1%) i regularne jadanie posiłków (46,3%). Co oznaczają dla nas zdrowe nawyki żywieniowe? Jest to przede wszystkich jedzenie większych ilości: warzyw (75,6%), owoców (49,9%), świeżych produktów (43,1%), ziaren i nasion (42,8%), produktów będących źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 (26,5%) oraz produktów pochodzenia roślinnego (16 ...
-
Budżet domowy 2005
... zwłaszcza spożycia pieczywa i produktów zbożowych, mleka, cukru, tłuszczów zwierzęcych (szczególnie masła), owoców (poza owocami jagodowymi i cytrusowymi). Wzrosło spożycie drobiu - o około 3% oraz nieznacznie - jaj, ryb, mięsa surowego, i warzyw. Znaczny wzrost spożycia dotyczył wędlin wysokogatunkowych i kiełbas trwałych (o około 10%). Sytuacja ...
-
Gospodarstwa domowe w 2016 roku
... miast w porównaniu z mieszkańcami wsi spożywali przeciętnie miesięcznie w przeliczeniu na 1 osobę przede wszystkim więcej wód mineralnych lub źródlanych, owoców, oraz serów i twarogów, natomiast mniej warzyw (w tym ziemniaków), pieczywa, jaj, mleka oraz cukru i mięsa. Wyposażenie w przedmioty trwałego użytkowania W roku 2016 odnotowano wysoką ...
-
Ceny żywności wzrosną przed świętami
... ponad 20 proc., przewiduje dziennik Polska. Wiosną zwykle rosną ceny owoców i warzyw, gdy kończą się zapasy krajowych producentów i zanim pojawią pierwsze owoce z 2009 r. ... energii, który ma wpływ na koszty przechowywania jabłek i transportu wszystkich owoców. Zwiększony popyt na owoce przed świętami Wielkanocy będzie dla dostawców i detalistów ...
-
Przetargi - raport XI 2018
... największą dynamiką względną charakteryzowała się liczba zamówień na dostawy żywności, napojów, pieczywa, wyrobów piekarskich i ciastkarskich, mięsa i produktów mięsnych, owoców, warzyw, produktów spożywczych, ale też przetargi na usługi gospodarki odpadami, wywozu odpadów pochodzących z gospodarstw domowych, transportu odpadów czy recyklingu ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 33/2019
... ., wobec 4,7 proc. w I kwartale oraz 5,1 w IV kwartale 2018 roku - Żywność drożeje kolejny miesiąc z rzędu. W lipcu rosły ceny głównie warzyw, owoców i wieprzowiny, a w szczególności dotyczy to cen żywności: warzyw o 32,4 proc. r/r, cukru (28,4 proc. r/r), wieprzowiny (12,4 proc. r/r) czy pieczywa (9,6 proc. r/r). - Wzrosły też ...
-
Inflacja III 2009
... cukru w krajach UE. Nastąpił wzrost cen owoców (o 10,6%), w tym, owoców południowych – o 12,1%, w związku ze wzrostem cen zakupu w imporcie. Wyższe ceny w skupie spowodowały wzrost cen drobiu (o 5,1%). Więcej niż w lutym konsumenci płacili za jaja (o 3,3%). Nastąpił sezonowy wzrost cen warzyw (o 3,2%). Deficyt podaży żywca wieprzowego na rynku ...
-
Inflacja I-VI 2009: ujęcie terytorialne
... tłuszczu (o 7,9%), mleko krowie o zawartości 3-3,5% tłuszczu (o 6,7%) oraz masło (o 2,3%), a więcej za ser twarogowy półtłusty (o 3,3%) i ser „Edamski” (o 1,9%). Wśród owoców i warzyw w badanym okresie zanotowano największy spadek cen sałaty – o 49,8% w sklepach wielkopowierzchniowych oraz o 39,4% w pozostałych punktach sprzedaży. Banany podrożały ...
-
Luksusowe produkty żywnościowe okiem IH
... który zawiera owoce. Sok, napój, nektar Sok – to produkt wytworzony wyłącznie z owoców lub warzyw, soku zagęszczonego, bez dodatku wody. Maksymalna zawartość cukru może wynieść 150 ... producentów jest ozdabianie głównej strony opakowania wizerunkami tylko wybranych owoców, które wchodzą w skład produktu. Np. nektar ze zdjęciem czarnej porzeczki może ...
-
Czas na prace w ogrodzie: co kupujemy?
... miejsce użytkowe (np. ogródki warzywne) i miejsce o walorach estetycznych. Coraz większą popularnością cieszą się wiszące donice, które wykorzystuje się do sadzenia owoców i warzyw i które uważa się obecnie za przełom w ogrodnictwie. Dzięki wykorzystaniu donicy sprzeciwiającej się grawitacji warzywa i owoce mogą stać się dodatkową ozdobą ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 31/2014
... 2006-2010. Produkcję warzyw gruntowych szacuje się na 4,2 mln t. (wzrost o ponad 5 proc. r/r, ale mniej o ponad 7 proc. od średnich zbiorów z lat 2006-2010). Tegoroczne zbiory owoców z drzew będą rekordowe i wyniosą ponad 3,6 mln t, tj. więcej o około 2 proc. r/r (już w roku ubiegłym były rekordowe). Zbiory owoców z krzewów ...
-
Inflacja XII 2014
... ceny żywności obniżyły się w porównaniu z 2013 r. o 0,9% (wobec wzrostu o 2,2% obserwowanego w 2013 r.). Najbardziej potaniał cukier (o 28,8%). Niższe były ceny warzyw (o 3,6%), ryżu (o 3,5%), owoców (o 2,8%) i mąki (o 2,6%). Mniej niż w 2013 r. konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 1,7%) oraz mięso (przeciętnie o 1,1%, w tym mięso wieprzowe ...
-
Jaką lodówkę kupić?
... terminie ważności. Natomiast w szufladach jest zachowana wyższa wilgotność oraz temperatura, która pozwala na przechowywanie w nich owoców i warzyw – tutaj warto jednak pamiętać, by w lodówkach nie trzymać owoców egzotycznych, pomidorów, ogórków czy cukinii, ponieważ panujący w nich klimat sprzyja gniciu. Półeczki znajdujące się na drzwiach ...
-
Tydzień 37/2003 (08-07.14.2003)
... ceny żywności w drugiej połowie sierpnia spadły o 1,3% m/m. Analitycy szacują wskaźnik wzrostu cen w sierpniu na 0,8%, a jeśli w tej statystyce nie uwzględniać cen owoców i warzyw, to żywność zdrożała o 0,1% m/m. Według Ministerstwa Finansów sierpniowa inflacja wyniesie ok. 0,7%, wobec 0,8% w lipcu. Analitycy szacują wskaźnik inflacji w grudniu na ...
Tematy: -
Tydzień 13/2004 (22-28.03.2004)
... 2,5%-2,6%. Ceny żywności w połowie marca wzrosły o 0,8%, co jest gorszym wynikiem, niż przewidywano (spodziewano się wzrostu o 0,5%), chociaż po wyłączeniu owoców i warzyw żywność w tym okresie zdrożała o 0,6%. W pierwszych 15 dniach marca najsilniej drożały owoce (1,6% m/m) i warzywa (2,1% m/m), a potaniały jaja (o 1,6% m/m). W poprzednich ...
Tematy: -
Gra online dla kibiców
... podbić piłkę nie upuszczając jej? Piłka będzie odbijać się coraz szybciej … - Odżywianie – wybiraj czym karmisz swoich zawodników. Im więcej zjesz owoców i warzyw, tym będziesz zdrowszy. - Publicity – czas na występ przed kamerą! Wypróbuj i dopasuj twarz i figurę, by uzyskać jak najlepszy wynik. - Rozrywka – kontroluj ...
-
Wzrost cen w październiku
... Nieco wyższy niż przed miesiącem był ich wzrost w skali roku (4,5%, wobec 4,4%). Ceny żywności podwyższono w październiku br. o 1,2%. Nastąpił znaczny wzrost cen owoców (o 9,5%) i warzyw (o 4,7%). Podrożały także tłuszcze zwierzęce (o 1,8%), w tym masło - o 0,5%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso o 0,8%, w tym za wędliny ...
-
W czerwcu deflacja
... był także ich wzrost w skali roku. Ceny żywności obniżyły się w czerwcu br. o 1,3%. Nastąpił znaczny spadek cen owoców (o 18,1%). Potaniał cukier (o 1,4%). Niższe niż przed miesiącem były ceny warzyw (o 1,1%). Mniej niż w maju br. konsumenci płacili za mięso wieprzowe (o 1,1%), tłuszcze zwierzęce (o 0,7%) oraz artykuły w grupie „mleko ...
-
Inflacja X 2005
... również niż przed miesiącem był ich wzrost w skali roku (1,6%, wobec 1,8%). Ceny żywności podwyższono w październiku br. o 1,0%. Nastąpił znaczny wzrost cen warzyw (o 12,8%) i owoców (o 6,0%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za cukier i ryby - po 0,4%. Podrożało także mięso wołowe (o 0,3%). Za artykuły w grupie "mleko, sery ...
-
Inflacja XII 2006
... o 1,9% niż rok wcześniej. Nastąpił znaczny wzrost cen mąki (o 13,6%) oraz warzyw (o 10,9%). Podrożało pieczywo (o 6,4%) i cukier (o 6,0%). Więcej niż w grudniu 2005 ... natomiast drób (o 7,6%). Obniżono również ceny tłuszczów zwierzęcych (o 2,5%), a także owoców (o 2,2%). Spadły ceny mięsa wieprzowego (o 0,3%) oraz wędlin (o 0,2%). Ceny napojów ...